Eşec de proporţii al politicienilor maghiari: doar mii de oameni, nu sute de mii, au venit la Marş

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Eşec lamentabil al politicienilor maghiari de a-i scoate pe secui în stradă. Doar câteva mii de persoane, mare parte înregimentate politic şi plătite din banii statului român(angajaţi în administraţia locală), la care se adaugă şi câteva autocare din Ungaria, erau la acest moment ca participanţi la marele Marş al secuilor.

Deşi anunţaseră cu trâmbiţe şi sunete marele Marş al secuilor, care ar fi trebuit să se concretizeze într-un lanţ uman lung de 150 de km(acum se pare că l-au redus la doar 54 de km, nu ştiu din ce considerente), cei prezenţi nu depăşeau la această oră 10 000 de persoane (de fapt cum bine spun ziarele: mii de persoane, ca să nu-i jignească pe organizatori şi să menţină interesul public). La acest număr se pot acoperi totuşi 30 de km de drum( e simplu: pui un om la 3 m şi cum 1 km are 1000 de m iese că nu ai nevoie de mai mult de 333 de oameni pe un km).

Eşecul este pus de organizatori pe seama statului român, care ar fi defectat câteva autocare şi garnituri de tren, dar în care nu se aflau mai mult de câteva sute de persoane. Această tentativă de dezinformare are două scopuri: 

1. scuze pentru minimanifestaţie

2. agitarea etnicilor maghiari.

Cei de la Roşia Montană, ieşiţi în Bucureşti împotriva exploatării, au fost cu mult peste cei care au ieşit acum pentru autonomia Ţinutului Secuiesc. Nu m-ar mira ca la marea Adunare de duminica trecută de la Câmpeni să fi fost mai mulţi partipanţi. Cel puţin până la această oră se pare că erau. 

Politicienii maghiari îndeamnă oamenii care au venit la slujba de duminică, să nu meargă acasă ci în stradă. Se încearcă cu ajutorul preoţilor maghiari creşterea celor care ar trebui să participe la eveniment, dar se pare că mulţi au plecat direct acasă, la masă de duminică, preferând a se uita la televizor.

Se folosesc binenţeles tot felul de tertipuri pentru a menţine viu interesul presei: oameni pe cai, slujbe în aer liber, multe steaguri, mesaje pacifiste(au schimbat strategia), fanfare. Oamenii sunt incitaţi şi li se spune că alţi maghiari sunt pe drum şi că mijloacele de transport au fost blocate de autorităţile române- de asta suntem atât de puţini, nu plecaţi, mai staţi că vin şi alţii. 

Cu cei prezenţi la această oră este imposibil a se realiza un lanţ uman întins pe 150 de km şi care nu ar necesita mai mult de 50 000 de oameni(cu braţele întinse un om acoperă lejer 3m). 

După cum bine se vede în poza de mai sus au adus şi copii care nu au încă vârsta responsabilităţii, acest lucru făcându-se cu ajutorul profesorilor maghiari plătiţi din bani publici. Acest lucru este un abuz deoarece aceştia nu au voie să facă astfel de demersuri, nu au voie să se folosească de inocenţa copiilor pentru a-i angrena în jocuri politice. Sper ca autorităţile să cerceteze acest lucru. Cum poţi crea o societate durabilă când angrenezi copii la ura interetnică? Ruşine liderilor politici, inclusiv celor români, că permit acest lucru.

Ca şi românii, etnicii maghiari au alte probleme mai importante: situaţia dezastruoasă în care a fost adusă ţara, grja zilei de mâine, dreptul la educaţie în limba română care să le permită libertatea de circulaţie în tot spaţiul românesc.

UDMR ar fi avut mai multe şanse de reuşită dacă ar fi făcut astfel de manifestaţii atunci când se afla la guvernare. Atunci nimeni nu îi putea acuza că astfel vor să facă de fapt presiuni politice pentru a redobândi accesul la banul public al administraţiei centrale. Este interesant cum a ales să scoată maghiarii în stradă după ce au fost îndepărtaţi de la putere.  Acum au mai mult timp liber ca să organizeze, înainte fiind prea preocupaţi probabil să fure din banul public.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite