Escrocii cibernetici profită de coronavirus. Sfaturile specialiştilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
hackeri

Escrocii informatici profită de avansul luat de numărul infectărilor cu coronavirus şi au pus la punct un sistem prin care, printre altele, victimele sunt ademenite să cumpere măşti chirurgicale la preţuri infime.

Oamenii trebuie să dea click pe un link-capcană trimis de hackeri, care, la accesare, duce direct la site-urile care fraudează. Până acum pagubele sunt de câteva milioane de euro.

Silviu Stahie, specialist în securitate informatică la Bitdefender, susţine că infecţia cu coronavirus şi discuţia amplă din jurul acestui subiect au creat mediul perfect de propagare a mesajelor false sau a e-mailurilor cu ataşamente periculoase. Concret, experţii în domeniu au depistat mai multe campanii de spam dezvoltate pe fondul interesului pe acest subiect. „Dacă unele e-mailuri care pretind că provin din partea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii sau a unor laboratoare din China oferă ghiduri de protecţie pentru cetăţeni prin linkuri sau fişiere ataşate infectate, alte mesaje vin din partea unor magazine care pretind că vând măşti eficiente. Primul tip de atac distribuie ameninţări informatice, sub diverse forme, iar în cazul ofertelor pentru măşti, distribuitorii câştigă un comision din vânzările generate prin campaniile de spam”, spune Silviu Stahie.

Expertul dă şi câteva sfaturi pentru cei care nu vor să cadă în plasa escrocilor. „Utilizatorii de Internet pot lua câteva măsuri simple pentru a se asigura că nu cad pradă acestor mesaje periculoase. În primul rând, în România, toate comunicatele oficiale cu privire la coronavirus provin de la autorităţi şi instituţii oficiale şi nu sunt trimise oamenilor în mod individual. Recomandarea pentru utilizatori este să nu acceseze linkuri din e-mailuri care provin de la adrese necunoscute, să nu deschidă ataşamente în mesaje de la necunoscuţi şi să aibă în permanenţă o soluţie de securitate pe dispozitiv, indiferent că e telefon mobil sau calculator”, precizează expertul Bitdefender. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite