Escrocherii universitare. Cât costa un loc direct în anul III, la Universitatea „Petre Andrei“ din Iaşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Afacerea cu diplome de la Universitatea privată „Petre Andrei” din Iaşi se derula în pizzeria unui afacerist, care juca rolul de intermediar. După ce procurorii au intrat pe fir, rectorul Sorin Bocancea a încercat să-l acopere pe prodecanul Facultăţii de Drept, Dan Drugă.

Arestarea celor patru profesori de la Universitatea privată „Petre Andrei” din Iaşi dezvăluie cum reuşeau unii tineri să intre la facultate direct în anul III, să treacă uşor de examene şi să obţină diplomele de licenţă, în schimbul unor atenţii pentru profesori. 

Mai mulţi angajaţi de la Secretariatul instituţiei de învăţământ superior au povestit la DNA cum s-a extins corupţia academică. 

Informaţiile apar în dosarul în care au fost arestaţi preventiv, pentru 30 de zile, rectorul Universităţii, Sorin Bocancea, prodecanul Facultăţii de Drept, Dan Drugă, fratele rectorului, profesorul universitar Cristian Bocancea, lectorul universitar Mark Bucuci şi afaceristul Dan Melinte. Procurorii DNA au folosit cel puţin doi colaboratori din cadrul instituţiei, care au acceptat să poarte aparatură de înregistrare audio-video, furnizând astfel probe-cheie în acest dosar.

Este vorba de un student, care, cu „tehnica” pe el a reuşit să dea o şpagă 19.000 de lei pentru a intra direct în anul III, dar şi de un funcţionar din cadrul Universităţii. 

Afacerea cu diplome din pizzerie

Informaţia care a declanşat această anchetă a fost una banală. Procurorii DNA au aflat că la pizzeria din hotelul Studis, ce îi aparţine afaceristului Dan Melinte, servesc masa, de cele mai multe ori gratuit, cadre didactice ale Universităţii „Petre Andrei”. Ulterior, anchetatorii au aflat că de fapt Melinte se ocupa cu racolarea unor „clienţi” care voiau să obţină diploma universitară mai uşor sau să treacă fără probleme anumite examene, punându-i, contracost, în legătură cu profesorii. 

Ancheta l-a vizat iniţial pe prodecanul facultăţii de Drept, Dan-Florin Drugă. Potrivit documentelor de la dosar, mai multe persoane ar fi fost înscrise direct în anul II sau III de studiu, în schimbul unor sume de bani. Procurorii DNA spun că o parte din bani ajungea la bugetul instituţiei de învăţământ superior, iar o altă parte la Melinte, Drugă sau la alţi profesori implicaţi. 

Prinşi în flagrant

Pe 7 iunie, Dan-Florin Drugă şi Dan Melinte au fost reţinuţi, după ce cu o zi înainte procurorii i-au prins în flagrant. Sudentul care a acceptat să colaboreze cu DNA i-a dat prodecanului 19.000 de lei pentru a fi înscris direct în anul III. Din această sumă, 3.500 de lei reprezenta „comisionul” pe care l-ar fi primit afaceristul Dan Melinte. 

Drugă este acuzat de luare de mită, iar Melinte de complicitate la luare de mită. Două zile mai târziu, cazul a explodat, fiind arestaţi şi fraţii Sorin şi Cristian Bocancea, precum şi lectorul universitar Mark Bucuci. Imediat după începerea anchetei, Sorin Bocancea ar fi refuzat să comunice către DNA cataloagele aferente anului I de studii al Facultăţii de Drept, pentru a-l ajuta pe Drugă. 

Bocancea nu s-ar fi oprit însă aici. El ar fi modificat situaţia şcolară a studentului în baza de date a Universităţii, reieşind că acesta fi urmat anul I de studii la „Petre Andrei”.   

În acest sens, rectorul i-ar fi determinat pe fratele său, Cristian Bocancea, şi pe Bucuci să pună fictiv note de trecere studentului la şase materii la care erau titulari: Drept Roman I şi II, Drept Constituţional şi Instituţii Publice I şi II, Filozofie Juridică şi Ideologii Politice Contemporane. Sorin Bocancea a fost acuzat de fals intelectual şi favorizarea făpuitorului.

Promovare în loc de exmatriculare

Angajaţii de la universitatea ieşeană au povestit la DNA, despre ilegalităţile de la „Petre Andrei”. „De la momentul schimbării conducerii, singurele persoane care au apelat la mine pentru diverse chestiuni nelegale au fost profesorul Bocancea Antonie Cristian şi lectorul universitar doctorand Drugă Dan Florin. 

Ambii mi-au cerut absolut în fiecare an să promovez în mod nelegal studenţi de la Drept care în principiu ar fi trebuit exmatriculaţi”, a declarat una dintre funcţionarele de la Secretariat. 

„Au fost mai multe astfel de cazuri de studenţi pentru care a intervenit domnul Bocancea Antonie Cristian, dar trebuie să mă uit în baza de date, căci nu reţin pe de rost numele acestora. 

În cazul domnului  Drugă Dan Florin s-a întâmplat la începutul fiecărui an şcolar universitar, începând cu anul  2009 sau 2010  şi până în prezent, să-mi ceară acest lucru”, a mai spus funcţionara.

Angajaţii au povestit şi despre alte cazuri de studenţi, pentru care interveneau profesorii. 

„Am o veste proastă pentru tine, studenta trebuie reînmatriculată pentru că i-am promis decanului de la psihologie”, ar fi fost cuvintele lui Drugă, adresate funcţionarei din Secretariat, aunci când a cerut reînmatricularea unei studente. 

„Trebuie oprite camerele de supraveghere”

Una dintre probele zdrobitoare din acest dosar a fost obţinută pe 7 iunie 2016, în ciuda măsurilor de precauţie luate de cei vizaţi. Profesorii au fost filmaţi de unul dintre colaboratorii DNA atunci când treceau notele în catalog. 

„Dă-mi un pix… Trebuie oprite camerele de supraveghere din instituţie!”, se arăta precaut Bucuci, potrivit înregistrărilor ambientale. El se uita în monitorul unui calculator, în baza de date online şi trecea notele pe catalog:  „Nu, DR 1 cât are? 6? Şi Filosofie cât, că nu văd?”. El şi-a dat seama că ar fi fost o problemă dacă toate notele erau trecute cu acelaşi pix: „Da, şi trebuie trecut cu acelaşi pix cu care îi trecut şi la celelalte, nu? Măi, altfel de pix trebuie”. Profesorul era speriat de faptul că face o ilegalitate: „… frică şi Dan (Dan Drugă fusese reţinut – nr.r), na! Îmi ţâţâia curul la orice”.

Similar, Cristian Bocancea după ce a pus notele cu un pix de culoare albastră, le-a modificat cu negru, după ce a observat că toate notele din acel catalog erau trecute cu pix negru. „Şi pe ăsta am de făcut ceva? A, am de tra… de pus aici, da? Ok, dar îmi trebuie negru …negru în fund”, explica, unei subordonate, profesorul universitar. „Cu albastru se scrie pe cataloage măi Cristi, măi, să nu pară xerox”, spunea femeia. „Las’ că şi negru îi bun. Negru în cerul gurii”, arăta Cristian Bocancea. 

Nu vor în arest

Fraţii Sorin şi Cristian Bocancea şi Mark Bucuci au contestat mandatul de arestare la Curtea Supremă, procesul urmând să se judece astăzi. Pe 10 iunie, în faţa judecătorilor de la Curtea de Apel Iaşi, fraţii Bocancea nu au vrut să dea declaraţii. Ei au susţinut că sunt nevinovaţi şi au cerut să fie cercetaţi în libertate. Avocatul lui Cristian Bocancea arăta că acesta lucrează de 24 de ani la Universitate şi că este pur şi simplu îngrozit de ce i se întâmplă. 

„Nu intenţionează să se sustragă urmăririi penale şi este la fel de interesat ca şi DNA - ul ca această situaţie să se lumineze, el însuşi dorind să-şi lămurească lui ce a făcut”, a notat grefierul, în mandatul de arestare. 

Mark Bucuci a arătat că se autosuspendă din funcţiile universitare. „În toată activitatea mea publică, întotdeauna am luat apărarea activităţii DNA, aşa că nu voi face altfel nici astăzi, chiar dacă la acest moment DNA solicită arestarea mea preventivă, însă îmi rezerv dreptul de a considera că astăzi această cerere este una excesivă în raport cu faptele care mi se impută”, a explicat Bucuci.

Judecătorul de la Curtea de Apel Iaşi a arătat că infracţiunile pentru care sunt cercetaţi fraţii Bocancea şi Bucuci prezintă o gravitate concretă sporită şi se impune arestarea acestora.  „Instituirea acesteia este justificată, pe de o parte, de scopul derulării în condiţii bune a procesului penal, iar pe de altă parte, de necesitatea izolării inculpaţilor de comunitatea din care fac parte”, a motivat magistratul măsurile preventive luate în acest caz. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite