Epopeea bolnavului plimbat un an prin spitale, care a mituit un medic militar, cu bani de la procurori, ca să fie operat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicul Iancu Mocanu a fost prins în flagrant în timp ce primea mită de la un pacient FOTO Shutterstock
Medicul Iancu Mocanu a fost prins în flagrant în timp ce primea mită de la un pacient FOTO Shutterstock

Reputatul medic Iancu Mocanu, şeful secţiei de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Centrului de Boli Cardiovasculare al Armatei „Vasile Cândea“, reţinut de procurorii anticorupţie luni, după ce a fost prins în flagrant în timp ce primea 2.000 de euro mită de la un pacient, le-a declarat procurorilor că gestul său este plin de „moralitate“. El şi-a justificat gestul prin necesitatea de a-şi menţine un anumit nivel social, adecvat statutului său.

Renumitul chirurg Iancu Mocanu, şeful secţiei de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Centrului Clinic de Urgenţă de Boli Cardiovasculare al Armatei „Vasile Cândea“, a fost reţinut luni de procurorii militari după ce asupra sa au fost descoperiţi 2.000 de euro, sumă ce ar fi fost pretinsă unui pacient grav bolnav pentru a-l opera.

În timpul percheziţiei ce a urmat flagrantului, procurorii au găsit în cabinetul medicului mai multe plicuri conţinând sume importante de bani, catalogate de renumitul chirurg ca fiind „atenţii primite de la bolnavi“.

În total, în ziua flagrantului, pe lângă cei 2.000 de euro, doctorul avea şi peste 14.000 de lei. Cu toate acestea, judecătorii au decis aseară ca medicul să fie cercetat în stare de libertate, interzicându-i totuşi să părăsescă localitatea.

Cum a început totul

În referatul prin care cereau arestarea renumitului chirurg, procurorii explicau că acesta a programat pentru o intervenţie chirurgicală un bărbat diagnosticat cu o afecţiune cardiacă gravă, refuzat în repetate rânduri de medici din mai multe unităţi sanitare abia după ce s-a asigurat că va primi 2.000 de euro.

Pacientul, un bărbat în vârstă de 52 de ani, a fost depistat în 2012 cu o boală de inimă gravă. Chiar dacă avea nevoie de o intervenţie chirurgicală de urgenţă, acesta a fost plimbat între Spitalul Clinic Fundeni şi Centrul Clinic de Urgenţă de Boli Cardiovasculare al Armatei, fără însă ca vreun medic să fie dispus să-l opereze. 

Potrivit acestuia, medicii i-au refuzat tratamentul sub diverse motive, aducând în discuţie fie lipsa echipamentului medical necesar intervenţiei chirurgicale, fie lipsa posibilităţilor de cazare în unitatăţile medicale  amintite.

„În lunile martie, aprilie şi mai, pacientul a fost consultat de medicul Mocanu (foto dreapta), care ar fi sesizat starea materială precară a bolnavului. Prin urmare, acesta s-a limitat la evaluări de specialitate sumare, având grijă însă să-i aducă la cunoştinţă bolnavului gravitatea afecţiunilor de care suferă şi necesitatea realizării intervenţiei chirurgicale“, se arată în referatul întocmit de procurori.

Iancu Mocanu

Exact în perioada în care era plimbat între spitale, pacientului i s-a făcut rău în timp ce se afla la domiciliu. „Acesta a acuzat o stare de fibrilaţie cardiacă, a fost preluat de serviciul de ambulanţă şi transportat iniţial la spitalul judeţean de urgenţă de care aparţinea. Medicii de acolo l-au trimis însă, din cauza afecţiunii grave pe care o avea, la Spitalul Militar Bucureşti, pe secţia condusă de Iancu Mocanu. La nivelul Secţiei Chirurgie Cardiovasculară II, pacientul a fost consultat sumar de către medicul Mocanu, care sub motivaţia că nu are paturi disponibile l-a trimis tot cu salvarea la Spitalul Judeţean de Urgenţă Călăraşi, spunându-i să revină în circa două săptămâni pentru internare“, mai arată procurorii.

Bancnotele marcate, în buzunarele medicului

Ceea ce s-a şi întâmplat. Bărbatul le-a explicat procurorilor că medicul chirurg s-a rezumat însă la fiecare vizită la o simplă discuţie, fără a efectua vreo investigaţie de specialitate şi fără ca măcar să-i citească documentele medicale pe care le avea asupra sa. 

„În acel moment, pacientul şi-a dat seama, şi în urma unor discuţii purtate cu alţi bolnavi care se aflau în grija medicului Iancu Mocanu, că este nevoit să dea mită pentru a beneficia de un act medical corespunzător, supoziţie confirmată chiar de medicul chirurg, care i-a pretins suma de 2.000 de euro cumnatei sale, cea care l-a şi denunţat pe medic. După ce au căzut de acord cu privire la sumă, chirurgul i-a spus femeii să-l aducă pe pacient la spital pe 4 septembrie pentru a-l interna”, mai explică anchetatorii care au pus la cale flagrantul. 

Ei au stabilit împreună cu familia pacientului ca mita să fie oferită abia după intervenţia chirurgicală.

După mai bine de două săptămâni, bolnavul a fost băgat în operaţie. Din interceptările făcute de procurori, reiese cum imediat după intervenţie, ruda pacientului este invitată în biroul chirurgului pentru a-i oferi plicul cu bani.

Cumnata pacientului: Credeţi-mă, că toţi, toată familia suntem disperaţi, că e tânăr şi e un om bun.
Colonelul doctor Iancu Mocanu: E tânăr, cred şi eu.
Cumnata pacientului: Şi e un băiat nemaipomenit, şi muncitor, şi harnic...
Colonelul doctor Iancu Mocanu: Da...
Cumnata pacientului: Noi vă mulţumim, vă mulţumim mult de tot pentru tot ce-aţi făcut!
Colonelul doctor Iancu Mocanu: Da...
Cumnata pacientului: I s-a făcut rău şi a... Domnu’ doctor, exact cum am discutat cu dumneavoastră, cum am stabilit...
Colonelul doctor Iancu Mocanu: Asta e, ce să facem!
Cumnata pacientului: Cum mi-aţi spus, uitaţi, dumneavoastră, vă rog mult de tot, uitaţi banii, două mii de euro!

Potrivit imaginilor video surprinse de anchetatori, femeia ar fi scos din geantă un plic cu mai multe bancnote în euro, marcate.

Cum se împărţeau banii

Prins cu banii în buzunar, chirurgul a explicat că aceştia nu îi reveneau în întregime, suma urmând a fi „împărţită” între toţi medicii care au participat la operaţie. Astfel, anestezistul trebuia să primească 500 de euro, mâna a doua a lui Mocanu primea 300 de euro, 200 de euro îi reveneau celui care se ocupa de perfuzie, suma de 1.000 de euro urmând să-i revină lui, colonelului.  

„Despre medicul civil, rezident anul VI, inculpatul Mocanu Iancu a afirmat că nu urma să primească ceva din suma de 1.000 de euro, întrucât era în stadiul de învăţare, de pregătire”, au mai notat procurorii.

Ulterior, la percheziţiile făcute în biroul chirurgului, anchetatorii au mai descoperit „în dulapul din spatele biroului o borsetă din piele neagră în care erau trei plicuri cu bani, despre care Mocanu a spus că i-a primit ca atenţii din partea aparţinătorilor bolnavilor pe care i-a operat în cursul ultimelor 30 de zile”. În interiorul borsetei se aflau peste 14.000 de lei.

Pedeapsă de la 3 la 12 ani

Judecătorii Tribunalului Militar au decis aseară ca medicul Iancu Mocanu să fie cercetat în continuare în stare de libertate. Magistraţii i-au interzis însă ca pe o perioadă de 29 de zile să părăsescă localitatea. 

Decizia a fost atacată de procurori cu recurs deoarece în opinia lor medicul reprezintă „un pericol social concret pentru ordinea publică, pericol care rezultă atât din natura şi gravitatea faptei comise, din împrejurările şi modalităţile de săvârşire, cât şi din scopul urmărit de inculpat”. 

"Imaginile captate în mediul ambiental cu prilejul remiterii sumei de bani scot în evidenţă mulţumirea inculpatului după primirea banilor. Elocvente şi concludente sunt declaraţiile date în calitate de învinuit de către MOCANU IANCU, care îşi justifică rezoluţia infracţională prin necesitatea de a-şi menţine un anumit nivel social, adecvat pregătirii şi statutului său, apreciind întreaga această conduită ilicită a sa ca fiind una în afara legii, considerând-o ca fiind una plină de moralitate. În acest context, inculpatul şi-a justificat conduita ilicită prin insuficienţa veniturilor şi mai ales a necesităţilor de ordin material, fără a ţine cont de veniturile pacienţilor şi chiar ale colegilor săi", arată procurorii în rezoluţia prin care au cerut arestarea chirurgului.

Dacă va fi găsit vinovat, Mocanu riscă între 3 şi 12 ani de închisoare pentru faptele de corupţie în formă continuată, susţin anchetatorii.

Ce spun cei din sistemul sanitar

Cazul medicului de la Spitalul Militar i-a luat prin surprindere pe cei din sistemul sanitar. „Mita din sistemul sanitar ar putea fi soluţionată doar prin alocarea unui buget suficient Sănătăţii, care să cuprindă nu doar banii pentru salarii, ci şi cei pentru materialele sanitare specifice“, a declarat pentru „Adevărul“ profesorul Radu Deac, chirurg cardiovascular. 

La rândul său, Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor (ANPP), susţine că foarte mulţi pacienţi aleg să dea bani medicilor din proprie iniţiativă. Uneori chiar şi atunci când nu sunt mulţumiţi de serviciile pe care le-au primit. Totuşi, completează acesta, în cazul de faţă mita cerută de medicul Iancu Mocanu nu se justifică, având în vedere funcţia ocupată de acesta.

Conform declaraţiei de avere, Iancu Mocanu deţine mai multe terenuri intravilane şi unul agricol, două apartamente şi trei case de locuit şi două autoturisme. În conturile bancare a declarat că are aproximativ 46.000 de euro şi în jur de 290.000 de lei.

„Acest medic nu este chiar sărac, este şef de secţie, are salariu mare şi nu poţi să spui că nu are venituri. Spre exemplu, sunt rezidenţi care muncesc cot la cot cu specialiştii şi primarii, pe salarii de nimic. Oricum, astfel de situaţii, în care i se pretinde o sumă de bani unui pacient, sunt nefireşti. Medicii ar trebui să dispună de toate materialele sanitare de care au nevoie. În plus, eu nu sunt de acord ca medicul să îşi trateze pacientul în sistem privat în spital, legea asta nouă legitimează actele de corupţie”, a explicat pentru „Adevărul” Vasile Barbu. 

Cazul „Mita de la Spitalul Grigore Alexandrescu“

Un alt caz care a cutremurat opinia publică a fost cel din luna aprilie de la Spitalul de Copii „Grigore Alexandrescu“. 

Atunci, medicii Gheorghe Ştefan Ozsvath şi Florin Rusu au fost reţinuţi pentru luare de mită, după ce ar fi condiţionat actul medical de primirea unor sume de bani. Chirurgul Ozsvath a fost acuzat că a primit câte 600 de lei pentru a opera trei copii, în timp ce anestezistul Florin Rusu ar fi primit 550 de lei pentru a participa la cele trei operaţii. 

La percheziţia corporală, asupra lor au fost găsiţi peste 6.000 de lei. Ulterior, Ozsvath a fost arestat preventiv şi eliberat în 13 mai, în timp ce Rusu a fost cercetat încă de la început în stare de libertate, contractele de muncă ale acestora fiind însă suspendate temporar. 

Ancheta în acest dosar a fost demarată după ce părinţii unui adolescent de 16 ani au depus un denunţ la Parchetul Tribunalului Bucureşti în care arătau că medicul chirurg Ştefan Ozsvath le-a cerut 600 de lei pentru a le opera fiul. Colegii celor doi medici nu s-au arătat surprinşi de faptul că aceştia au fost reţinuţi, iar conducerea spitalului s-a lăudat la vremea respectivă că a demarat o anchetă internă în acest caz. (Mihai Stoica

Mai multe despre mita primită de medicul Iancu Mocanu:

STENOGRAME Cum se împărţea şpaga în echipa medicului militar prins în flagrant

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite