„Eminenţa cenuşie“ de la Kremlin, vizită secretă la Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aleksandr Dughin (al doilea
din dreapa), la restaurantul Diesel din Floreasca, alături de Călin Mihăescu,
Mircea Popa, Eugen Mihaescu şi soţia  acestuia FOTO turcescu.ro
Aleksandr Dughin (al doilea din dreapa), la restaurantul Diesel din Floreasca, alături de Călin Mihăescu, Mircea Popa, Eugen Mihaescu şi soţia  acestuia FOTO turcescu.ro

Aleksandr Dughin, ideologul preşedintelui rus Vladimir Putin ce propăvăduieşte reconstituirea imperiului rus, s-a aflat în România la începutul acestei săptămâni. Dughin a fost fotografiat, marţi, la restaurantul Diesel din Floreasca, alături de Eugen Mihaescu (fost ambasador UNESCO), de soţia lui Eugen Mihaescu, de scriitorul Mircea Popa şi de Călin Mihăescu, iniţiator al Mişcării Eurasia în România, scrie pe blogul său Robert Turcescu.

Dughin ar fi venit în Bucureşti pe 22 iunie şi a plecat spre Rusia  pe 25 iunie, notează jurnalistul. Prezenţa ideologului lui Putin în România a fost confirmată pentru Hotnews de Mircea Popa. Acesta a spus că Dughin „s-a întâlnit cu mai multe feţe bisericeşti“, fiind interesat de proiectul său eurasiatic. Potrivit HotNews.ro politologul rus a avut o serie de întâlniri judeţul Neamţ şi  Suceava cu diverşi stareţi de la mănăstiri din zonă.

Potrivit unor surse politice din Bucureşti, citate de site-ul deschide.md, Alexandr Dughin a avut mai multe întâlniri cu persoane care îşi arogă calitatea de preoţi, însă nu reprezentanţi ai clerului oficial, ci ai aşa zisei Biserici Ortodoxe Stiliste.

Turcescu mai susţine că surse bine informate au spus că „responsabil de vizita lui Dughin în Romania ar fi Călin Georgescu, fost Director executiv al Centrului Naţional pentru Dezvoltare Durabilă din România, iar din anul 2013 preşedintele Centrului European de Cercetare al Clubului de la Roma din Viena, al cărui nume a fost vehiculat de mai multe ori în ultimii ani pe lista potenţialilor prim-miniştri ai României.

Dughin a mai fost în România şi anul trecut când a avut întâlniri cu  reprezentanţi ai Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate condus de Mircea Dogaru, dar şi cu fostul premier Adrian Năstase. Un alt apropiat al lui Dughin este Vona Gabor, liderul partidului de extrema dreapta maghiar Jobbik.

Cine e Aleksandr Dughin

Politologul Aleksandr Dughin ( 52 de ani), un apropiat al Kremlinului, este fiul unui ofiţer superior ce a lucrat pentru spionajului militar sovietic. S-a făcut remarcat pentru teoriile sale privind invierea unui imperius rus care să se opună intereselor SUA şi NATO, după destrămarea URSS.  Este simpatizant al multor idei fasciste şi a fondat în Rusia mişcări precum Partidul Bolşevic Naţional, Frontul Bolşevic Naţional sau Partidul Eurasia.

Anul trecut, ideologul Kremlinului declara pentru Vocea Rusiei că „integrarea României în spaţiul eurasiatic poate avea loc sub zodia identităţii culturale ortodoxe . În cadrul Comunităţii Eurasiatice, România îşi va putea rezolva problemele economice şi teritoriale, dar, mai mult, această decizie va fi acceptată cu bucurie de toată lumea“.

 În 2010 Dughin scria că „Rusia are nevoie de o Moldovă independentă, care  să îşi păstreaze cultura şi identitatea să ortodoxă eurasiatică şi să nu adere la NATO.  (...) Dacă Chişinaul vrea să fie într-un stat cu Bucureştiul şi Tiraspolul, nu avem nimic împotriva. Însă este nevoie de respectarea unei singure condiţii: ieşirea României din NATO. După aceasta, toate variantele pot fi examinate. Fără aceasta: niciodată. Ieşirea din NATO nu este o glumă, dar şi Rusia nu este o glumă. O anumită perioadă s-a cam uitat acest lucru. Tare nu am vrea să fim nevoiţi să reamintim acest lucru“, scrie ideologul Kremlinului.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite