Emi Pian mergea la jocurile de barbut doar pentru a împrumuta bani cu camătă. Cât de mulţi bani strângea din ilegalităţi şi cum devenise protejatul poliţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cu câteva zile înainte să fie ucis, Emi Pian le transmitea respectul poliţiştilor fără de care „nu ar putea să-şi facă treaba”.
Cu câteva zile înainte să fie ucis, Emi Pian le transmitea respectul poliţiştilor fără de care „nu ar putea să-şi facă treaba”.

Emi Pian, liderul clanului Duduianu, a fost eliberat din închisoare înainte de termen, anul trecut în septembrie. Dacă nu ar fi fost eliberat condiţionat potrivit recursului compensatoriu, interlopul ar fi trebuit să mai stea după gratii până în ianuarie 2021.

Pentru că în timpul detenţiei Emi Pian a muncit la Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor, i s-au scăzut 78 de zile din pedeapsă. Alte 132 de zile i-au fost şterse în baza legii recursului compensatoriu, care presupune supravegherea foştilor deţinuţi de către personalul serviciilor de probaţiune şi sprijinirea acestora pentru reintegrarea în societate. 

“Intervalul cuprins între data liberării condiţionate şi 16.01.2021 constituie termen de supraveghere”, se arată în motivarea instanţei care-i atrăgea atenţia lui Emi Pian că există “posibilitatea revocării liberării condiţionate, în cazul în care va mai comite noi infracţiuni”.

De altfel, când a cerut eliberarea din închisoare, Pian a adus dovada că se va angaja la o firmă.

Cu toate acestea, liderul interlopilor nu s-a ţinut de cuvânt. Cu doar câteva zile înainte să fie ucis după o partidă de barbut, Emi Pian recunoştea că este protejatul poliţiştilor în timpul unui live pe Facebook: „Când ajungem la 1.000 (de urmăritori - n.r.) o să auziţi ce n-aţi auzit nici voi, nici capitala, nici IGP, nici...tot. Oricum, îi respect pe toţi, respect Poliţia Română, fără ei nu am putea să ne facem treaba. Intră lumea peste noi în casă. Fără ei nu am putea să existăm. Cât timp există ei, existăm şi noi. Pentru mine, unul, greu. Ar fi junglă strada”.

Emi Pian a ajuns la închisoare tot după un joc de barbut, la care asistase pentru a da bani cu camătă

Florin Mototolea, pe numele său, a fost condamnat, în octombrie 2017, la o pedeapsă de trei ani şi opt luni, pentru şantaj, camătă şi influenţarea declaraţiilor. Tot o partidă de barbut l-a băgat şi la închisoare. Conform martrilor din dosar, Emi Pian participa la aceste jocuri doar pentru a-i împrumuta pe pierzătorii disperaţi să-şi ia revanşa.

În 2016, la o partidă de barbut, bărbatul care-i găzduia pe jucători l-a rugat pe Mototolea să-i împrumute 20.000 de lei, după ce-şi pierduse banii lui, pentru a-şi lua revanşa. Însă bărbatul a pierdut şi banii împrumutaţi, aşa că Emi Pian i-a luat gaj maşina din curte - un Audi Q7. Chiar dacă a doua zi bărbatul şi-a vândut bunuri din casă pentru a aduce înapoi banii împrumutaţi, Emi Pian nu a mai vrut să-i dea vehiculul. Mai mult, Motolea i-a vândut maşina şi atunci victima a mers la poliţie.

"Se va avea in vedere şi conduita inculpatului ulterior luării maşinii în gaj. Inculpatul a manifestat un dezinteres total faţă de înţelegerea cu persoana vătămată, vânzând masina acesteia", au arătat judecătorii care l-au condamnat pe Pian.

După ce i-a fost deschis dosar penal, Emi Pian l-a trimis pe tatăl său, aflat acum în închisoare, să-l „convingă” pe bărbat să-şi retragă acuzaţiile. Bărbatul nu s-a lăsat intimidat şi a mers mai departe. Astfel, Emi a acceptat să-şi recunoasă faptele, fiind judecat în procedură simplificată, pentru a primi o pedeapsă mai mică. 

„Inculpatul s-a folosit de notorietatea pe care calitatea de membru al clanului Duduianu i-o conferă pentru a o ameninţa pe persoana vătămată şi pentru a pleca cu autoturismul acesteia din casa ei.”, se arată în dosarul în care a fost condamnat la 3 ani şi opt luni de închisoare.

Emi Pian a contestat decizia şi, în încercarea de a îndupleca judecătorii de la Curtea de Apel Bucureşti pentru a primi o pedeapsă cu suspendare, el a depus dovada că are un loc de muncă, dar şi că a făcut trei denunţuri, două la DIICOT şi unul la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 5. Pedeapsa a rămas însă nemodificată. 

“Având în vedere şi caracterul extrem de periculos al unor asemenea fapte, ce pot conduce cu mare uşurinţă la adevărate tragedii, Curtea constată că inculpatul dovedeşte o profundă lipsă de interes pentru rigorile legii penale şi manifestă o îndrăzneală deosebită”, scrie în Decizia penală nr. 1398/A a Curţii de Apel Bucureşti.

Dobânzi între 10-35%/zi

"Mototolea Florin avea rolul de a împrumuta celor care pierdeau sume de bani şi care doreau să mai joace pentru a recupera sumele pierdute. Totuşi, împrumutul era condiţionat de perceperea unei dobânzi cuprinse între 10% – 35%/zi", se arata în rechizitoriul întocmit de procurori.

Conform rechizitoriului, în 2015, Emi Pian l-a împrumutat pe un bărbat care pierduse toţi banii la ruletă cu 23.000 de euro. Deşi i-a restituit suma chiar a doua zi, Motolea i-a perceput o dobândă de 3.000 de euro.

Emi Pian, unul dintre cei mai temuţi interlopi din Capitală, a fost înjunghiat în noaptea de luni spre marţi într-o răfuiala care a avut loc în cartierul Giuleşti. Richard Emanuel Gheorghe, în vârstă de 20 de ani, ucigaşul şefului Clanului Duduianu, a fost reţinut preventiv pentru 30 de zile. Vineri dimineaţă, Richard Gheorghe Emanuel a fost adus la audieri de la Spitalul Elias, unde era internat după ce Duduienii l-au bătut-măr. El a fost transportat la spital odată cu Emi Pian în dimineaţa de 4 august.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite