Elie Wiesel a murit. Scriitorul născut în România şi laureat al Premiului Nobel pentru Pace s-a stins la 87 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
A murit Elie Wiesel
A murit Elie Wiesel

Scriitorul şi activistul american Elie Wiesel a murit sâmbătă, la vârsta de 87 de ani, relatează cotidianul „Haaretz”. Născut în România interbelică şi supravieţuitor al Holocaustului, Wiesel a fost laureat cu Premiul Nobel pentru Pace în 1986 pentru activismul său împotriva violenţei, represiunilor politice şi rasismului.

Wiesel a avut un rol major în cercetarea şi mediatizarea ororilor Holocaustului în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, în special prin cartea „Noaptea”, în care descrie experienţele sale ca prizonier în lagărele de concentrare de la Auschwitz şi Buchenwald.

Elie Wiesel a murit. A supravieţuit Holocaustului

Wiesel s-a născut într-o familie cu descendenţă iudaică din Sighetu Marmaţiei în 1928. După ce România a pierdut o parte din Transilvania – incluzând Sighet - în favoarea Ungariei, urma Dictatului de la Viena din 1940, familia Wiesel a fost plasată în unul dintre cele două ghetouri de evrei din Sighet.

În 1944, a fost separat de mama şi cele trei surori ale sale, fiind trimis împreună cu tatăl său în lagărul de la Auschwitz, fiind mai apoi relocat la Buchenwald. 

După sfârşitul războiului, Wiesel s-a stabilit la Paris, acolo unde a studiat literatura, psihologia şi filizofia la Sorbona. Acolo a debutat în jurnalism, în ziarele evreieşti, mai apoi a ajuns reporter, în limba ebraică, la cel mai mare ziar israelian. Parisul a însemnat pentru Elie Wiesel şi regăsirea cu cele două surori mai mari, care se aflau într-un orfelinat. Elie Wiesel şi una dintre surorile sale s-au stabilit în America, la New York, iar cealaltă la Montreal, Canada.

În Statele Unite, Wiesel a avut o activitate literară de amploare, începând cu scrierea memoriilor sale ca prizonier în lagărele de concentrare naziste. Cel mai cunoscut volum de memorii este „Noaptea”, publicat în 1960, considerată drept una dintre cele mai semnificative scrieri postbelice pe tema Holocaustului. 

Elie Wiesel a murit. A primit Premiul Nobel pentru Pace

În total, Wiesel a scris 57 de cărţi, printre care se numără memorii, şi romane, majoritatea scrise în engleză şi franceză. În 1986 a primit Premiul Nobel pentru Pace, pentru „activitatea practică în cauza păcii, ispăşire şi demnitate umană”. Cu doi ani înainte, Wiesel a primit şi Medalia de Aur a Congresului Statelor Unite, cea mai înaltă distincţie civilă acordată de guvernul american.

În România, Wiesel a fost decorat în 2002 cu Ordinul Steaua României în grad de Mare Ofiţer de către preşedintele de atunci, Ion Iliescu. Scriitorul a restituit distincţia în decembrie 2004, după ce aceasta a fost primită de Corneliu Vadim Tudor şi Gheorghe Buzatu, argumentând că cei doi sunt cunoscuţi ca antisemiţi şi detractori ai Holocaustului. Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România poartă numele scriitorului.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite