Elicopter militar multirol, prezentat pentru prima dată în România. Performanţele cu care se remarcă în misiuni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elicopterul multirol este pregătit pentru aproape orice misiune a militarilor Foto: Digi 24
Elicopterul multirol este pregătit pentru aproape orice misiune a militarilor Foto: Digi 24

Un elicopter militar de ultimă generaţie a fost prezentat pentru prima dată în România, la Baza 90 din Otopeni. Este vorba despre o aeronavă militară, produsă în Germania, care este multifuncţională, adică poate executa cel puţin cinci tipuri de misiuni. Elicopterul este utilizat de militari pentru atac, recunoaştere, supraveghere şi transport persoane rănite, şi reconfigurarea se face într-un timp record.

Poate cea mai importantă particularitate a acestui elicopter este că se poate configura foarte rapid de la o misiune la alta. Adică poate deveni dintr-un elicopter de atac, în unul de transport pacienţi în mai puţin de o oră, potrit Digi 24.

„În misiunile de atac, când foloseşti rachete, arme, depinde de misiune, durează 15 minute maximum să se schimbe configuraţia. Poţi să faci misiuni de recunoaştere, atac, supravegherea terenului şi transportul de persoane rănite. Ne putem imagina o astfel de operaţiune şi dacă motorul este pornit, în acest fel se salvează timp, până când aeronava va fi din nou ridicată”, a declarat reprezentantul firmei, Georges Durdilly.

Potrivit sursei citate, elicopterele de acest tip sunt capabile să facă manevre singure, în timp ce militarii se ocupă de misiunea pe care o execută. 

„Poţi să te ridici de la sol automat, fără mâini. Poţi să cobori de asemenea automat. Pe lângă această capabilitate, are rolul să crească eficienţa misiunii. Poţi să execuţi misiunea, poţi să cobori noaptea, fără să ai referinţe din exterior, mulţumită acestei automatizări”, a precizat directorul de marketing, Christian Fanchini.  

Acest tip de elicopter ar putea fi achiziţionat de Armata României peste câţiva ani şi să personalizeze aeronavele la sediul firmei din Braşov.

„Acest proiect aduce beneficii substanţiale României prin locurile de muncă create, prin transferul de know how înalt specializat”, a afirmat preşedintele Senatului României, Anca Dragu.

„Suntem stat membru NATO, trebuie să avem cât mai multe astfel de aparate, nu doar elicoptere, ci şi alte aparate de zbor”, a spus vicepreşedintele Comisiei de Apărare a Camerei Deputaţilor, Sorin Moldovan. 

Elicopterele multirol de ultimă generaţie sunt prezente deja în armata mai multor ţări din Europa cum ar fi Germania, Franţa, Suedia sau Ungaria.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite