Elevii români, pe ultimele locuri la citire şi matematică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elevii de la C. N. Mihai Eminescu adună semnături de la colegi
Elevii de la C. N. Mihai Eminescu adună semnături de la colegi

Rezulatele de la  testele PISA clasează România din nou pe poziţii codaşe. Elevii români nu stau bine nici la citit, dar nici la matematică.


România ocupă locul 49 din 65 în clasamentul ţărilor în care elevii au susţinut testele PISA (Programme for International Student Assessment) .  Clasamentul arată că la citire/lectură, ţara noastră se află pe locul 49 din 65 de ţări participante, cu 424 de puncte obţinute, ceea ce înseamnă că suntem sub media ţărilor care au participat la evaluare. Nici la matematrică nu stăm foarte bine: am obţinut 427 de puncte, ceea ce înseamnă locul 47. La ştiinţe, elevii români au luat 428 de puncte, adică locul 48 din clasamentul general. După România s-au mai clasat Muntenegru şi Albania.

Elevii români au dat testul PISA în martie 2009, când aproximativ 5.000 de tineri de 15 ani  din 159 de şcoli au fost testaţi la citire şi lectură, dar şi la matematică şi ştiinţe.

Rezultatele nu i-au luat prin surprindere pe oficialii de la Ministerul Educaţiei care spun că sunt aproape identice cu cele obţinute de România la testul din 2006, când ţara noastră s-a clasat pe locul 47 din 59.
 „Rezultatele Raportului PISA 2009 sintetizează starea învăţământului românesc, la momentul preluării mandatului meu de ministru. Cifrele nu fac decât să confirme o stare de fapt asupra căreia am atras în nenumărate rânduri atenţia şi pe care încercăm să o schimbăm inclusiv prin elaborarea noii Legi a Educaţiei Naţionale. Învăţământul românesc are, prin Legea Educaţiei Naţionale asumată de Guvernul României, o şansă reală de modernizare şi sper din suflet ca toţi politicienii noştri să înţeleagă importanţa momentului. Nu voi accepta ca interesele ilegitime din mediul universitar să compromită această Lege”, a declarat Daniel Funeriu, ministrul Educaţiei.

Rezultatele pentru fiecare ţară în parte le puteţi afla într-o analiză de pe site-ul https://www.fundatiadinupatriciu.ro.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite