Elena Udrea, la TVR: „Eu sunt cea care s-a opus în 2010 ca domnul Ghiţă să aibă RTV-ul”. Ce spune deputatul despre banii negri din dosarul „Microsoft”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputatul independent Elena Udrea, candidat pentru un nou mandat de parlamentar la următoarele alegeri legislative, a explicat  într-o emisiune la TVR că la partajul de fostul său soţ, Dorin Cocoş, fiecare a primit ce a avut înainte de căsătorie. Udrea a  spus că nici până acum nu a aflat cine a fotografiat-o, în februarie 2014, pe ea şi pe fosta şefă a DIICOT, Alina Bica, la Paris.

Elena Udrea a fost invitata emisiunii „România 9”  moderată de jurnalistul Ionuţ Cristache (ex- Antena 3). Ea a dat detalii despre averea sa şi despre cum a decurs partajul cu Dorin Cocoş. Fostul său soţ  a fost condamnat, la începutul lunii octombrie,  de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la doi ani şi patru luni de închisoare cu executare în dosarul „Microsoft”, iar judecătorii au decis confiscarea şpăgii de 9 milioane de euro.

Faptele de care a fost găsit vinvat Cocoş - care a recunoscut integral acuzaţiile, sunt făcute în 2009, atunci când era căsătorit cu Elena Udrea. Divorţul dintre cei doi a avut loc în 2013.

„Foarte mulţi bani au ajuns la sediul PDL”

Redăm dialogul dintre Elena Udrea şi jurnalistul Ionuţ Cristache. Emisiunea poate fi vizionată integral pe site-ul TVR.

Realizator TV: Sunteţi un om bogat?
Elena Udrea: Depinde în percepţia cui.
Realizator TV: În urma partajului,  în percepţia omului de rând.
Elena Udrea: Da, tot aud chestii, ok.
Realizator TV: M-am uitat pe declaraţia dumneavostră de avere şi aveţi aşa: bijuterii de 100.000 de euro…
Elena Udrea: Averea este aceeaşi de ani de zile, nu s-a mai schimbat de 7 ani de zile, de la divorţ.
Realizator TV: …şi aveţi împrumutat peste 1 milion de euro.
Elena Udrea: Creditate firmele mele, deci nu împrumut. Mi-am creditat propriile mele firme. Pentru că pentru a  renova ştrandul de la Boghiş au trebuit bani. Am vândut casele cu care am rămas de la divorţ, am creditat firma. Pentru a  cumpăra, nu ştiu, locomotive la firma de transport pe cale ferată, am creditat firma. Astea sunt împrumuturile.
Realizator TV: Fostul dumneavoatrsă soţ a fost condamnat de curând (Dorin Cocoş -n.r.)...
Elena Udrea: Da, da.
Realizator TV: ...şi i s-au confiscat 9 milioane de euro, este o procedură.
Elena Udrea: Este o decizie, da
Realizator TV: Mergând pe firul legii al evenimentelor,  a greşit în faţa legii, plăteşte pentru ce a făcut
Elena Udrea: Nu a greşit cu 9 milioane. Fac o paranteză, jumătate din acei bani au rămas în cont la domnul Pescariu (Dinu Pescariu, intermediar al şpăgii, a avut calitatea de martor denunţător în acest dosar- nr.r).
Realizator TV:  Prezumţia este că domnul Cocoş a avut un flux de bani negri care au ajuns în posesia domniei sale, dacă te uiţi pe sentiţa dată, da. În urma partajului, aveţi cumva...
Elena Udrea: Nu, nu.
Realizator TV: O presiune, nimic, măcar de ordin moral.
Elena Udrea: Nu, nimic.
Realizator TV:..că banii murdari ai fostului dumneavostră soţ au ajuns şi în conturile dumneavoastră.
Elena Udrea: Nu. Pentru că tot ce mi-a rămas mie în urma partajului sunt bunuri pe care le aveam îniantea căsătoriei. Eu şi soţul meu nu am împărţit nimic.
Realizator TV:  Eraţi milionar înaintea căsătorie?
Elena Udrea:  Aveam două terenuri, două case. Tot ce mi-a rămas mie în urma divortului. Sigur n-au ajuns din banii aceia. Sunt declaraţiile fostului soţ, foarte mulţi bani au ajuns la sediul PDL. Lucru pe care nu l-a mai cercetat nimeni.

„Livia Stanciu tuna şi fulgera în ICCJ”

Elena Udrea i-a pomenit în declaraţiile sale pe generalii SRI Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă, dar şi pe fosta şefă a Curţii Supreme, Livia Stanciu, în prezent judecător la Curtea Constituţională.  Ea a lăsat să se înţeleagă că în spatele condamnărilor dure date de Curtea Supremă în marile dosare de corupţie ar sta anumite presiuni, iar o dată cu plecarea Liviei Stanciu de la Curtea Supremă, acest lucru s-ar fi schimbat.

Realizator TV:  Raportat la dosarele pe care le aveţi, vă temeţi că veţi ajunge „acolo”?
Elena Udrea:  Nu am de ce. Eu vorbesc de un dosar care se află în instanţă, în faţa unor judecători. Speranţa mea este că sunt nişte oameni curajoşi şi oneşti. Situaţia nu mai este aceeaşi, când tuna şi ...tăia şi spânzura în ICCJ, acum un an, doamna Livia Stanciu.Eu am toată speranţa că acest dosar va fi judecat pe probe. Nu pe presiunea publică, nu pe presiunea sistemului, nu pe faptu că domnul Coldea (generalul Florian Coldea, prim-adjunct al directorului SRI- n.r.) dă ordine într-un fel sau altul. Sau domnul Dumbravă (generalul Dumitru Dumbravă, fost şef al Direcţiei Juridice, în prezent secretar general al SRI- nr.r) care a spus că justiţia este câmp tactic. Pe probe...
Realizator TV: Vă spun cum se vede această discuţie de acasă
Elena Udrea:   Pe probe. Orice om, Elena Udrea, dumneavoastră, oricine, trebuie să fie judecat şi condamnat pe probe. Nu există pe percepţie. Poate şi eu cred despre dumneavostră că aţi luat bani negri sau bani...
Realizator TV:  Nu credeţi să spuneţi asta doamna Elena Udrea....  că nu m-aţi văzut în cârdăşie...
Elena Udrea: ..la Antena 3.
Realizator TV:  .. că nu m-aţi văzut în cârdăşie...
Elena Udrea:  Pot să cred chestia asta.
Realizator TV:  Duceţi-vă şi faceţi un denunţ.
Elena Udrea: Nu este suficient domnul Cristache ca dumneavostră să fiţi condamnat pentru percepţia mea.
Realizator TV:  Evident că nu.

„Eu pe Daniel Dragomir l-am văzut în contextul acela, fiind la masă cu Alina Bica”

Elena Udrea a dat detalii şi despre întâlnirea cu fostul colonel SRI, Daniel Dragomir, arestat în dosarul „Black Cube”. Ea a explicat că această întâlnire ar fi fost ocazională, şi a  durat doar 15 minute. Totul ar fi fost o întâmplare, iar singura legătură era că Daniel Dragomir era clientul Laurei Vicol, avocata Alinei Bica. (Foto: Antena 3)

image

Realizator TV:  Aţi fost fotografiată alături de Daniel Dragomir. Ce vreau să vă spun, dumneavoastră aţi fost prietenă cu Sebastian Ghiţă, dumneavostră la fel
Elena Udrea: Nu mai puţin prietenă decât doamna Kovesi. Eu la domnul Ghiţă acasă nu am fost niciodată, să ştiţi.
Realizator TV:  Nu avem dovada că doamna Kovesi a fost.
Elena Udrea: Domnul Ghiţă a spus asta.
Realizator TV:  Nici domnul Ghiţă nu are dovezi.
Elena Udrea: Despre mine nu a  spus că am fost la el acasă.
Realizator TV:   Avem următoarele persoanje: Daniel Dragomir, Sebastian Ghiţă, Sebastian Ghiţă, audiat în dosarul „Black Cube”, prieten apropiat al dumneavostră, al soţului dumneavostră...Aţi făcut o declaraţia cândva că soţul dumneavoastră trebuia să-i dea 500.000 de euro la ordinul...
Elena Udrea: La cerere. Deci nu de bună voie.
Realizator TV:   Traian Băsescu şi un dosar, „Black Cube”.
Elena Udrea: Nu încercaţi să puneţi, că puneţi piese  în puzzle. Eu pe Daniel Dragomir l-am văzut în contextul acela, fiind la masă cu doamna Alina Bica şi avocata dânsei. Domnul Dragomir este clientul doameni avocat Laura... (Laura Vicol, avocata Alinei Bica- nr.r). Aşa a ajuns domnul Dragomir acolo pentru 15 minute, astă vară, la o masă pe litoral. Altfel, masă în văzul tuturor.

„Mie mi-au spart adresa de e-mail”

Elena Udrea a dat detalii inedite şi despre celebrele fotografii de la Paris, în care apărea alături de prietenele sale, Alina Bica- fost procuror -şef DIICOT şi Ana Maria Topoliceanu, fosta şefă a Companiei Naţionale de Investiţii. Ea a explicat că cei care le-au fotografiat i-ar fi spart şi e-mailul, dar că nimeni nu a fost interest să se afle cine era în spatele acestei operaţiuni.

Elena Udrea: Eu am o întrebare, când şefa DIICOT-ului în funcţie şi un candidat la Preşedinţia României, am fost pozate, pozele au apărut când am candidat, un parlamentar, fost ministru. Sunt umărite şi pozate la Paris. Nimeni nu a a vut curiozitatea să întrebe: cine a urmărit-o pe şefa DIICOT (prietena sa, Alina Bica- nr.r)? Bine, nu pe Elene a Udrea, că nu conta.
Realizator TV:   V-aţi lămurit?
Elena Udrea: Nu. Nu m-am lămurit. N-a existat nimic…
Realizator TV:   Este dosar secretizat 10 ani de zile.
Elena Udrea: Deci nu ştim cine a urmărit-o pe Bica, cine a fotografiat-o…
Realizator TV:   Nici dvs nu ştiţi
Elena Udrea: Nu... Cine mi-a spart mie adresa mea de mail şi a cerut de pe adresa mea de mail , facturile de la hotelul la care am stat. Deci nu este important cine a urmărit-o pe şefa DIICOT-ului? Dacă Doamne fereşte era, nu ştiu, un terorist. Dar avem o isterie în aceasta speţă în care înţelege că nu s-a întâmplat nimic. Doamna Kovesi a spus că nu I s-a spart adresa de email, că nu …Nu înţeleg de ce este aşa nebunie cu acest dosar. N-am înţeles nici de ce au fost nişte oameni arestaţi, înţeleg că unii nu mai sunt,alţii mai sunt. Deci este un subiect care cred că are ceva în spate.
Realizator TV:   Aţi văzut documentele scurse din acest dosar? Unele au fost publicate de Ion Cristoiu.
Elena Udrea: Am văzut ceva.
Realizator TV:   Deţinătorul secretelor dumneavoastră.
Elena Udrea: Aşa este, dânsul deţine toate secretele.

image

„Părerea me a fost că domnul Ghiţă nu ar trebui să aibă RTV-ul”

Elena Udrea a mai dat detalii şi despre înfiinţarea RTV-ului şi a explicat că s-ar fi opus înfiinţării acestui post de televiziune, controlat de deputatul Sebastian Ghiţă.(Foto: Caputura RTV, Elena Udrea invitata la o emisiune)

image

Realizator TV:   Asta vă spun, este un puzzle că dacă aşezi toate persoanele în acest tablou….
Elena Udrea: Eu nu-l ştiu pe Daniel Dragomir de ani de zile, cu Sebastian Ghiţă mă văd…
Realizator TV:   Vă cred pe cuvânt, pentru că dovezi în sensul ăsta..
Elena Udrea: V-am spus în ce cotext l-am întâlnit, ca find client al doamnei Laura Vicol. S-a întâlnit multă lume acolo. Deci nerelevant. Cert este că nu am nicio treabă cu acest dosar, pardon, cu acestă speţă. Pe domnul Ghiţă îl ştiu mai mult în ultimul timp, am vorbit. Altfel, m-am certat cu domnul Ghiţă permanent. Eu sunt cea care s-a opus ca domnul Ghiţă să aibă RTV-ul, în 2010, în timp ce…
Realizator TV:   Dar aveaţi puterea asta să vă opuneţi?
Elena Udrea: Teoretic şi ca om…
Realizator TV:   Cum adică teoretic?
Elena Udrea: Părerea me a fost că domnul Ghiţă nu ar trebui să aibă RTV-ul, dar părerea domnului Coldea a fost alta.
Realizator TV:   Puteaţi decide în România cine ce aibă ce?
Elena Udrea: Nu puteam decide, puteam să am o părere.
Realizator TV:   Dar afacerea RTV s-a discutat într-un cadru instituţional?
Elena Udrea: Da, s-a discutat într-un cadru instituţional.
Realizator TV:   Cum adică?
Elena Udrea: Adică domnul...conducerea SRI a fost interesată să existe acest post de televiziune.
Realizator TV:   Aveţi dovezi în acest sens?
Elena Udrea: Nu mă mai întrebaţi atunci, credeţi că am filmat şi înregistrat conducerea SRI-ului? Că l-am înregistrat pe domnul Coldea, vă imaginaţi? Eu vă spun, mă credeţi sau nu.De ce mă întrebaţi cu atâta interes dacă nu mă credeţi.
Realizator TV:   Că n -aţi mai rostit lucrurile astea până acum.
Elena Udrea: Sunt în secretele pe are le deţine domnul…Cristoiu.
Realizator TV:   Ce mai secrete mai sunt în acele hârtii?
Elena Udrea: Am şi uitat, nu mai am acel jurnal. Sunt foarte multe lucruri acolo.
Realizator TV: Vreau să revin, spuneaţi ca v-aţi opus înfiinţării unei instituţii media.
Elena Udrea: N-am spus aşa.
Realizator TV: Derulăm, dăm banda înapoi.
Elena Udrea: N-am spus aşa. Am spus altceva, n-am fost de acord ca Sebastian Ghiţă să aibă RTV-ul.
Realizator TV: Nu, crearea RTV-ului, este o diferenţă.
Elena Udrea: Mă rog, probabil formularea a fost aşa.

„Cred că nici Traian Băsescu nu ştie”

Realizator TV: A fost un moment în care eraţi cea mai puternică persoană, după preşedintele ţării.
Elena Udrea: Mă rog, asta este percepţia dvs. Percepţia este putere. Într-adevăr. Asta este percepţia. Aşa de puternică că nu am fost în stare să aflu cine m-a urmărit la Paris.
Realizator TV: Chiar nu aţi reuşit?
Elena Udrea: Nu.
Realizator TV: Nici doamna Bica?
Elena Udrea: Nu.
Realizator TV: Nu l-aţi covins pe Traian Băsescu să vă divulge un secret de stat?
Elena Udrea: Cred că nici dânsul nu ştie.
Realizator TV: Păi a spus că ştie că a văzut acel raport, pentru că avea demisia şefului SRI pe masă.
Elena Udrea: Nu ştiu ce raport, nu vreau să speculez. Atunci este interesant ce scrie în raportul ăla. Cert este că noi nu ştiam. Adică noi, societea, dumneavsotră, oamenii care ar fi interasţi. Noi nu ştim.

„ A fost, cred, destul de interesantă”

După emisiune, Elena Udrea a avut o postare pe facebook:„ A fost, cred, destul de interesantă. Pe contre, antrenantă şi fără timpi morţi. Mi-aş fi dorit mai mult timp pentru a discuta în amănunţime despre unele dintre subiectele puse în dezbatere”.




 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite