Elena Udrea, reţinută 24 de ore, după un interogatoriu maraton de 10 ore la DNA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elena Udrea, după reţinere FOTO David Muntean
Elena Udrea, după reţinere FOTO David Muntean

Rămasă fără imunitate parlamentară, Elena Udrea a fost supusă unui maraton de audieri de peste 10 ore, de procurorii anticorupţie şi reţinută pentru 24 de ore. În cursul zilei de miercuri, Udrea va fi prezentată judecătorilor cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. Aceasta a fost dusă în arestul central al Poliţiei Capitalei.

Elena Udrea îşi va petrece noaptea în Arestul Central al Poliţiei Capitalei după ce procurorii anticorupţie au emis pe numele ei o ordonanţă de reţinere de 24 de ore. 

„Vă aşteptaţi la altceva? Puteţi să îi puneţi cătuşe Elenei Udrea, dar nu puteţi pune cătuşe adevărului”, au fost singurele declaraţii ale Elenei Udrea, la ieşirea din sediul DNA. Asta deşi deputatul nu avea cătuşe în momentul în care a ajuns la Arestul Central.

Elena Udrea este acuzată de procurorii DNA pentru săvârşirea următoarelor infracţiuni, conform comunicatului oficial al instituţiei:

- o faptă de trafic de influenţă (în legătură cu încheierea şi derularea acordului cadru de licenţiere Microsoft din anul 2009, a contractelor subsecvente şi a actelor adiţionale la acestea);

- o faptă de trafic de influenţă (în legătură cu derularea contractului e-România); 

- o faptă de trafic de influenţă (în legătură cu pretinderea şi primirea a 500.000 de euro); 

- o faptă de spălare de bani. 

La finalul audierilor, avocatul Elenei Udrea a declarat că fosta candidată la Preşedinţie nu a făcut niciun denunţ, deoarece nu deţine cunoştinţe de fapte penale pe care să le denunţe. Potrivit acestuia, clienta sa a pledat tot timpul nevinovată. „Doamna Udrea a oferit explicaţii in legătură cu acuzaţiile iniţiale, s-a apărat. Audierile au durat trei ore, restul timpului fiind studiu de dosar”, a spus Marius Sebastian Striblea, avocatul Elenei Udrea.

Udrea a fost scoasă din sediul DNA, cu cătuşe la mâini şi flancată de opt jandarmi, însă când a ajuns la arestul Poliţiei Capitalei şi a coborât din maşină, Udrea nu mai avea cătuşe, ea ţinând portiera deschisă cu mâna liberă. DNA a precizat că a dispus cercetări în acest caz.

elena udrea retinuta
elena udrea retinuta


Elena Udrea scoasă cu cătuşe la mâini din sediul DNA, marţi seară FOTO David Muntean

De la ora 12.00 la audieri

La mai puţin de 12 ore de la momentul în care deputaţii au decis la cererea procurorilor anticorupţie ridicarea imunităţii Elenei Udrea, aceasta a fost convocată la DNA pentru a fi audiată în dosarul „Microsoft”.

Fosta şefă a PMP a fost citată de procurori pentru marţi la ora 12.00. Apropiaţi ai acesteia susţineau marţi că, de fapt, audierea a început mult după ora la care aceasta a ajuns la sediul DNA.

Pe parcursul mai multor ore, Elena Udrea a studiat dosarul în care este cercetată, şi abia apoi a fost de acord să răspundă întrebărilor procurorilor, susţin sursele citate. 

Avocatul său, Alexandru Chiciu, a susţinut pe parcursul întregii zile că Elena Udrea nu a fost convocată de anchetatori ci că aceasta a cerut să vină la DNA pentru a face declaraţii în dosarul Microsoft. În dosar, Elena Udrea este cercetată pentru trafic de influenţă, spălare de bani şi fals în declaraţii de avere.

Elena Udrea, mai întâi la Poliţie, apoi la DNA

Cu o oră înainte de a se prezenta la DNA, Elena Udrea a fost la Secţia 2 Poliţie, unde trebuie să meargă conform programului stabilit după ce a fost pusă sub control judiciar, pe 29 ianuarie. De altfel, procurorii spun că deputatul a încălcat condiţiile controlului judiciar, comunicând, indirect, cu ceilalţi inculpaţi din dosar prin interviuri acordate presei. Controlul judiciar a fost impus fostului ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului Elena Udrea în dosarul „Gala Bute“.

Udrea este acuzată de abuz în serviciu, tentativă la folosirea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete pentru obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene, folosire a influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite şi luare de mită. Faptele au legătură cu atribuirea şi folosirea unor fonduri din patrimoniul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului în perioada 2010 - 2012.

Elena Udrea şi dosarele „Microsoft” şi „Gala Bute”: şase avize date de deputaţi 

Camera Deputaţilor a avut luni de dezbătut nu mai puţin de şase cereri din partea DNA pe numele fostului preşedinte al PMP. Trei cereri erau legate de dosarul „Microsoft“, unde procurorii cereau avize pentru urmărirea penală şi pentru arestarea Elenei Udrea Celelalte cereri priveau dosarul „Gala Bute”, în care procurorii cereau, de asemenea, încuviinţarea urmăririi penale şi a arestării preventive. Toate cererile au fost aprobate de deputaţi cu majoritate de voturi. 

Programul din arestul Poliţiei, oră cu oră

În cazul în care ar fi arestată, Elena Udrea va putea să îşi ia în spatele gratiilor un pachet care va include bunuri pentru igienă personală (săpun, şampon, pastă de dinţi etc.), dar şi bunuri personale (schimburi, pijamale, papuci etc.). În cazul în care nu şi-a pregătit acest pachet, fostul demnitar are voie să primească o vizită, neprogramată, în urma căreia poate să primească un pachet cu aceste bunuri.

De asemenea, în perioada în care va sta în arest preventiv, Udrea va putea primi o vizită pe săptămână, fie că este vorba despre familie sau despre apropiaţi, dar şi să fie vizitată, oricând, de apărători. Mai mult, cu excepţia avocatului, aceasta poate suna o singură dată pe săptămână în afara arestului.

Programul deţinuţilor de la Serviciul Independent de Reţinere şi Arestare Preventivă a Capitalei începe la ora 6 când se dă deşteptarea. În intervalul 7.30 – 8.00 se serveşte micul dejun, după care, începând cu ora 9.20 şi până la ora 13.00, prin rotaţie, se poate ieşi în curte, la o plimbare de o oră. De la ora 13.00 şi până la ora 14.00 se serveşte masa de prânz, urmând ca mai apoi, până la ora 17.30, persoanele aflate în arestul preventiv să participe la activităţi de recreere, cei mai mulţi alegând însă să se uite la televizor. Cina se serveşte în intervalul 17.30 – 18.30, iar la ora 22.00 se dă stingerea. 

Târgşor, singurul penitenciar pentru femei

În cazul în care va fi găsită vinovată şi condamnată cu executare, Elena Udrea va ajunge la Penitenciarul Târgşor, singurul penitenciar pentru femei din ţară. Aici o va putea avea colegă de celulă pe prietena ei Alina Bica, în cazul în care şi aceasta ar fi găsită vinovată şi condamnată cu executare. Deţinutele din Târgşor au dreptul la vizite lunare, în funcţie de regimul în care execută pedeapsa: închis (3 vizite), semi-deschis (4 vizite) şi deschis (5 vizite). Tot lunar, deţinutele au dreptul la un pachet cu alimente de 10 kilograme, dar şi 20 de litri de apă sau răcoritoare. În Penitenciarul pentru femei au ajuns de-a lungul vremii mai multe persoane celebre. Printre acestea: judecătoarea Antoanela Costache, arestată pentru corupţie, s-a şi măritat cu avocatul său în acest penitenciar. Marina Popoviciu este şi ea închisă la Penitenciarul Târgşor, în urma condamnării din dosarul „Trofeul Calităţii“. Şi Ioana Maria Vlas a trecut prin acest penitenciar după ce a fost condamnată în dosarul FNI.

Acuzaţiile procurorilor DNA la adresa Elenei Udrea în dosarul „Microsoft”

În cadrul dosarului „Microsoft”, Elena Udrea este acuzată de trafic de influenţă. Fostul ei soţ, Dorin Cocoş, este acuzat de procurorii DNA că ar fi pretins şi primit, de la Claudiu Florică şi Dinu Pescariu, suma de 9.000.000 de euro pentru ca, prin intermediul Elenei Udrea, la acea vreme ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului şi vicepreşedinte PDL, să asigure firmelor susţinute de una dintre cele două persoane, încheierea şi derularea contractului de licenţiere Microsoft cu Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale.

De asemenea, Elena Udrea mai este acuzată în dosarul Microsoft pentru că ar fi cerut 500.000 de euro omului de afaceri Dinu Pescariu, vizat în acelaşi dosar, „pentru a-i rezolva o serie problemele din justiţie”, conform procurorilor DNA.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite