UPDATE Elena Udrea va petrece încă 30 de zile în arest

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elena Udrea se află în arest preventiv din 25 februarie FOTO Mediafax
Elena Udrea se află în arest preventiv din 25 februarie FOTO Mediafax

Elena Udrea va petrece încă 30 de zile în arest după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis cererea procurorilor de a prelungi măsura de arest preventiv al deputatului în dosarul „Gala Bute”.

UPDATE 22:00 Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis, luni, propunerea procurorilor DNA de prelungire a arestului preventiv în cazul Elenei Udrea în dosarul "Gala Bute". Decizia nu este definitivă, putând fi contestata la aceeasi instituţie.

Instanţa a decis să prelungească măsura arestului şi pentru fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box Rudel Obreja şi Tudor Breazu, administratorul moşiei de la Nana a Elenei Udrea.

UPDATE După mai bine de 7 ore de audieri, procesul, care s-a judecat cu uşile închise a ajuns la final, urmând ca instanţa supremă să se pronunţe în cazul propunerii de prelungire a arestării preventive făcute de DNA pe numele Elenei Udrea. 

La finalul şedinţei de judecată unul dintre avocaţii Elenei Udrea, Marius Striblea, a arătat că principalele argumente aduse de apărarea acesteia au fost acelea că în dosarul „Microsoft” judecătorii au anulat o bună parte dintre acuzaţiile procurorilor, iar în dosarul „Gala Bute” declaraţiile martorilor şi deţinutărorilor la confruntarea cu clineta sa ar fi fost în favoarea Elenei Udrea.

Avocatul a mai menţionat că judecătorul de caz a fost destul de interesat de rezultatul confruntărilor dintre Udrea, denunţători şi martori şi că o bună parte a pledoariei s-a axat pe acesta.

"Am cerut şi la DNA înregistrarea audio-video a confruntărilor pentru a se vedea în final că rezultatul final al acestora a fost în favoarea doamnei Udrea. La DNA s-au pus sute de întrebări şi s-au dat sute de răspunsuri. Patru sau cinci întrebări au fost refuzate, dar şi ele au fost consemnate în procesul verbal de confruntare. Procurorii au prezentat în referatul lor doar acele lucruri care le-au convenit", a arătat Striblea.

Totodată, atât apărarea, cât şi acuzarea aşteaptă desecretizarea unui raport al Serviciului de Protecţie şi Pază (SPP), de când Udrea era ministru.

El a mai răspuns, la întrebările jurnaliştilor, că Elena Udrea şi-a iertat denunţătorii, ea având "o fire puternică".

UPDATE Elena Udrea a fost dusă înainte de prânz la sediul Curţii Supreme, unde se judecă cererea DNA de prelungire cu 30 de zile a măsurii arestului preventiv în dosarul „Gala Bute”. Înainte de a fi introdusă în sala de judecată, Udrea i-a salutat pe ziarişti.

   

Mandatul expiră pe 26 martie

Mandatul de arestare a Elenei Udrea expiră pe 26 martie, dar procurorii DNA s-au grăbit să ceară prelungirea arestării acesteia în dosarul „Gala Bute”. Magistraţii Curţii Supreme au înregistrat încă de vineri cererea procurorilor. În solicitare, DNA a folosit declaraţiile de la confruntările de joi dintre Elena Udrea şi delatorii săi.

Potrivit referatului cu propunerea de prelungire a măsurii preventive, în urma cercetărilor făcute după ce s-a dispus arestarea inculpaţilor, s-a confirmat „situaţia de fapt reţinută de către judecătorul de drepturi şi libertăţi şi au adus date noi, care demonstrează acuzaţiile formulate împotriva inculpaţilor”.

Vestea bună pentru Udrea a venit tot vineri, când aceiaşi anchetatori au renunţat să mai ceară prelungirea arestului la domiciliu al deputatei, luată în dosarul ”Microsoft”, care a expirat pe 17 martie. Dacă judecătorii nu vor admite cererea de prelungire a arestării din dosarul ”Gala Bute”, Elena Udrea va putea pleca acasă. În acelaşi dosar, procurorii au cerut prelungirea arestului preventiv şi pentru Rudel Obreja, fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box, Tudor Breazu, Ştefan Lungu şi Gheorghe Nastasia.

Udrea vs. Topoliceanu

Elena Udrea a fost pusă, săptămâna trecută, faţă-n faţă cu cei patru denunţători ai săi: Ana Maria Topoliceanu, Ştefan Lungu, Adrian Gărdean şi Gheorghe Nastasia. Asistată de avocaţi, timp de mai bine de şapte ore, Udrea a pus întrebări, dar a şi răspuns la întrebări legate de faptele de corupţie pentru care este acuzată. 

Prima cu care s-a confruntat Elena Udrea a fost „prietena” sa, Ana Maria Topoliceanu, cu care mergea la shopping, la Paris. Fosta şefă a Companiei Naţionale de Investiţii a încercat să o pună în dificultate pe Udrea.

Elena Udrea: Din banii primiţi de dumneavoastră de la societatea Consmin prin intermediul lui Lungu Ştefan şi Breazu Tudor aţi dat o parte doamnei Udrea Elena Gabriela?

Ana Maria Topoliceanu: Pe toţi, într-o formă sau alta.

Elena Udrea: Dacă în perioada 2010-2012 aţi achitat bunuri şi servicii de care a beneficiat doamna Udrea Elena Gabriela?

Ana Maria Topoliceanu: Da, inclusiv din banii de la Consmin.

Elena Udrea: În ce formă şi în ce împrejurări dădeaţi banii proveniţi de la Consmin doamnei Udrea Elena Gabriela, aşa cum aţi susţinut?

Ana Maria Topoliceanu: O parte a fost excursia la Danai (Grecia), o altă parte cash. Au mai fost situaţii în care îi plăteam salariul lui Breazu Tudor.

Elena Udrea:  Plăţile cash  unde se făceau, de câte ori şi de ce sume era vorba?

Ana Maria Topoliceanu: La ea acasă, la minister, cred că de două ori, eu suma totală am văzut-o când am văzut actele, cred că în jur de 10.000 euro fiecare. 

„Sponsorul“ Adrian Gărdean

În cadrul confruntărilor, Elena Udrea a stat faţa-n faţă şi cu Adrian Gărdean, căruia i-a adresat câteva întrebări. Omul de afaceri a vorbit despre „sponsorizările” pe care le-a făcut pentru a primi contracte de la MDRT.

Elena Udrea: Când aţi întâlnit-o pe doamna Udrea Elena Gabriela, în cursul anului 2011, la pensiunea domnului Nastasia Gheorghe, aţi avut vreo discuţie cu aceasta referitoare la plata unor sume de bani?

Adrian Gărdean: Am avut o discuţie foarte scurtă referitor la derularea lucrărilor de la Straja. (...) Domnul Nastasia urma să se ocupe de derularea în continuare a contractului, de plăţi şi de sponsorizări. Având în vedere că se derulase anterior un alt contract finanţat de minister, iar Lungu Ştefan îmi spusese că trebuie să fac plăţi de aproximativ 10% prin intermediul firmei sale, ceea ce s-a şi întâmplat, în acest context am înţeles că referirea doamnei Udrea la sponsorizări se referea la plăţi similare.(...)

Elena Udrea: Ce sponsorizare v-a indicat domnul Nastasia să faceţi?

Adrian Gărdean: Nicio sponsorizare. Mi-a indicat o sumă de bani pe care trebuie să o aduc, în principiu 10%, nu am adus întreaga sumă de bani pentru că nu dispuneam de ea la momentul respectiv, iar în completare mi-a indicat să fac o sponsorizare.

Elena Udrea: În scurta aceea discuţie, cumva aţi simţit că vă şi condiţionez proiectul de aceste sponsorizări?

Adrian Gărdean: Percepţia mea era că în zona ministerului erau mai multe persoane implicate, care cereau diferite sponsorizări pentru campanii electorale, un procent de 10%, confirmat până atunci de contractele deja finalizate sau în curs de execuţie. 

„Postacii“ o costau pe Elena Udrea 10.000 euro lunar

Potrivit anchetatorilor DNA, Ana Maria Topoliceanu şi Tudor Breazu plăteau nu mai puţin de 10.000 euro lunar pentru plata unui grup de persoane, care postau comentarii online. Folosind identităţi fictive pe paginile de internet ale unor ziare sau portaluri de ştiri, „postacii” scriau comentarii la diverse articole, în favoarea Elenei Udrea şi a PDL Bucureşti.

„S-a stabilit că inculpaţii Breazu Tudor Liberiu şi Topoliceanu Ana Maria foloseau sumele obţinute din infracţiunile de luare de mită pentru plata unor servicii efectuate în interesul organizaţiei Bucureşti a PDL şi al inculpatei Udrea Elena Gabriela, cu ştiinţa acesteia”, se arată în referatul în care DNA cere prelungirea arestării preventive pentru Elena Udrea.

Breazu şi Topoliceanu achitau lunar suma de 3.000 de euro persoanei care a coordonat într-o perioadă echipa de comunicare a organizaţiei PDL Bucureşti, după care s-a ocupat exclusiv de comunicarea publică a Elenei Udrea. 

„De asemenea, inculpaţii achitau sume care ajungeau uneori la 10.000 euro lunar unui grup de persoane, pentru care foloseau titulatura «postaci», şi al căror rol era de a posta comentarii sub identităţi fictive pe paginile de internet ale unor ziare sau portaluri de ştiri. 

Aceste persoane primeau zilnic de la persoana care s-a ocupat de coordonarea echipei de comunicare mesajele pe care trebuiau să le promoveze, după care accesau paginile de internet care le erau indicate şi comentau articolele relevante pentru a canaliza opinia participanţilor la aceste discuţii în direcţia dorită”, precizează anchetatorii.

Postacii, plătiţi „la bucată“

„Postacii” erau plătiţi în funcţie de numărul comentariilor formulate, pe baza unor statistici ţinute de coordonatorul echipei de comunicare a organizaţiei PDL Bucureşti, care s-a ocupat exclusiv de comunicarea publică a inculpatei Udrea Elena Gabriela, susţine DNA.

Anchetatorii subliniază că pentru aceste plăţi, mai ales pentru sumele mari de bani date internauţilor, nu se încheiau forme legale de plata. „Toate aceste plăţi se realizau fără a fi întocmite documente justificative, cu ştiinţă inculpatei Udrea Elena Gabriela, care primea periodic informări pe mail cu privire la situaţia plăţilor şi la eficienţa «postacilor» de la Breazu Tudor şi de la coordonator”, arată procurorii. 

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite