Elena Udrea la Poliţie. Liderul PMP s-a prezentat la Secţia 2 de Poliţie, aşa cum i se impune prin controlul judiciar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elena Udrea a fost dusă joi la DNA cu mandat de aducere FOTO Mediafax
Elena Udrea a fost dusă joi la DNA cu mandat de aducere FOTO Mediafax

Elena Udrea, preşedintele suspendat al PMP, s-a prezentat, vineri dimineaţă, la Secţia 2 de Poliţie din Capitală, unde trebuie să meargă conform programului stabilit, după ce a fost pusă sub control judiciar în dosarul „Microsoft”. Udrea este urmărită penal pentru spălare de bani şi fals în declaraţii de avere.

Elena Udrea a ajuns la Secţia 2 Poliţie în jurul orei 10.00, aşa cum a stabilit cu poliţiştii supraveghetori, după ce procurorii au luat în cazul ei măsura controlului juduciar.

Întrebată dacă va face dezvăluiri, aşa cum a scris pe pagina ei de Facebook, Elena Udrea a spus doar că abia a început ziua.

„Aşa cum v-am promis aici, pe Facebook, voi spune adevărul despre tot ce se întâmplă - care sunt motivele reale ale vânătorii a cărei ţintă am devenit. Voi face asta într-un interviu pe care îl voi acorda astăzi. Nu vă pot spune, deocamdată, unde, (în orice caz nu la cineva care m-a menajat de-a lungul timpului) - nu de alta, dar ştiu că sunt destui cei care ar vrea să mă împiedice să spun unele lucruri. Şi ar fi păcat să nu aflaţi ce se întâmplă astăzi cu adevărat în România, ce luptă se duce în subteranele puterii şi care este miza reală", a scris Elena Udrea pe Facebook.

Elena Udrea a fost pusă, joi, sub control judiciar fiind acuzată de spălare de bani şi fals în declaraţiile de avere după ce ar fi dobândit şi folosit bunuri despre care ştia că provin din infracţiuni.

Preşedintele suspedat al PMP a fost dus joi, cu mandat, la DNA, unde procurorii i-au adus la cunoştinţă acuzaţiile şi au dispus măsura controlului judiciar pentru 60 de zile, respectiv până pe 29 martie.

Pe durata controlului judiciar, Elena Udrea trebuie să respecte mai multe obligaţii, una dintre acestea fiind să se prezinte la Direcţia Naţională Anticorupţie şi la Secţia 2 Poliţie Bucureşti ori de câte ori este chemată. De asemenea, ea trebuie să informeze de îndată DNA şi Secţia 2 Poliţie Bucureşti cu privire la schimbarea locuinţei şi să se prezinte la Secţia 2 conform programului de supraveghere întocmit de organul de Poliţie.

Udrea nu are voie să plece din Capitală decât cu încuviinţarea prealabilă a procurorului competent şi nici să se apropie de ceilalţi inculpaţi, alţi participanţi la comiterea infracţiunii, martorii din dosar sau să comunice cu aceştia direct sau indirect. În cazul în care va încălca obligaţiile, Elena Udrea riscă arestul la domiciliu sau cel preventiv.

Elena Udrea ar fi ştiut de „afacerile” lui Cocoş

„Din probatoriul administrat până la acest moment, rezultă că inculpatul Cocoş Dorin a săvârşit infracţiunea de trafic de influenţă, sumele de bani obţinute cu titlu de folos necuvenit din săvârşirea acestei infracţiuni fiind utilizate în achiziţia de imobile şi pentru creditarea societăţilor. De asemenea, există acte (contracte de împrumut, chitanţe, contracte de vânzare - cumpărare imobile) şi declaraţiile de avere din perioada 2009 - 2014, din care rezultă că suspecta Udrea Elena Gabriela cunoştea provenienţa fondurilor utilizate pentru achiziţionarea de bunuri comune, având cunoştinţă şi de intenţia inculpatului Cocoş Dorin de obţinere a unor chitanţe false privind restituirea pretinsului împrumut pe care l-ar fi luat de la unul din cei doi mituitori", a arătat DNA, într-un comunicatul de presă.

Potrivit documentelor procurorilor DNA, Elena Udrea, fost ministru, în prezent deputat, era obligată să îşi declare averea, însă aceasta nu a notat, în declaraţiile de avere din 2010, împrumuturile acordate de fostul său soţ, Dorin Cocoş, firmei acestuia SC Euro Hotels International Co SRL, în condiţiile în care Udrea declara încasarea de dividende de la această societate.

„Având în vedere obligaţia legală de a-şi declara averea, faptul că, în perioada 2009 - 2013, Udrea Elena Gabriela a declarat achiziţionarea mai multor bunuri imobile a căror valoare depăşeşte veniturile obţinute ca ministru, deputat sau din activitatea didactică se prezumă că aceasta a utilizat veniturile din alte surse - împrumuturi, dividende, asumându-şi răspunderea pentru provenienţa acestora", se arată în documentele citate.

Anchetatorii ar avea probe că Dorin Cocoş a săvârşit infracţiunea de trafic de influenţă, iar sumele de bani obţinute cu titlu de folos necuvenit din săvârşirea acestei infracţiuni ar fi fost utilizate în achiziţia de imobile şi pentru creditarea societăţilor.

Procurorii au precizat că, în perioada 2009-2010, Dorin Cocoş a încheiat 16 contracte de împrumut cu SC Euro Hotels International Co SRL, în valoare totală de 544.000 de lei, toate fiind acordate pentru o perioadă de 11 luni.

În acest context, procurorii prezintă şi acuzaţiile din dosarul Microsoft, arătând că, în 2009, Dorin Cocoş, în baza unei înţelegeri cu Gheorghe Ştefan şi cu Gabriel Sandu, ar fi pretins de la Claudiu Florică şi Dinu Pescariu nouă milioane de euro pentru el, 3.996.360 de euro pentru Ştefan şi 2,7 milioane de euro pentru Sandu. Banii ar fi fost ceruţi de Dorin Cocoş pentru a-şi exercita influenţa asupra lui Gabriel Sandu, precum şi asupra altor persoane din Guvern şi, respectiv, din Ministerul Comunicaţiilor şi Ministerul de Finanţe, pentru a asigura firmelor susţinute de Florică adjudecarea contractului de licenţiere Microsoft din anul 2009. Cocoş ar fi primit de la Florică, prin intermediul lui Pescariu, suma de nouă milioane de dolari.

„Sumele de bani au fost transferate din contul D-CON.NET în contul Barringwood Investment Ltd, de unde suma de 3.996.360 euro a fost transferată în contul DD Land Oil Corporate LTD, suma de 2.700.000 euro în contul firmei Essim Partners C, iar suma de 9.000.000 de euro a fost remisă lui Dorin Cocoş. Disimularea banilor s-a făcut prin contracte fictive", se mai arată în documentele citate.

Dorin Cocoş, arestat preventiv în dosarul „Microsoft”

Dorin Cocoş este arestat preventiv în dosarul „Microsoft”, alături de primarul suspendat al municipiului Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan. În arest preventiv au fost, până în 25 ianuarie, şi fostul ministru al Comunicaţiilor Gabriel Sandu şi omul de afaceri Dumitru Nicolae, aceştia fiind în prezent în arest la domiciliu.

În acest dosar, mai sunt vizaţi alţi opt foşti miniştri: senatorii Şerban Mihăilescu şi Ecaterina Andronescu, deputatul Valerian Vreme, europarlamentarul Dan Nica, Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu, Mihai Tănăsescu şi Adriana Ţicău.

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Elena Udrea la DNA - acuzată de spălare de bani şi fals. Oficiali DNA: ştia de mita din dosarul „Microsoft”. Udrea: nu ştiu de unde proveneau banii

Ce declara la Adevărul Live Elena Udrea, aflată sub control judiciar, despre banii din dosarul Microsoft: Cele 9 milioane de euro sunt în contul lui Pescariu

Elena Udrea la DNA. Ponta, „total de acord“ cu Victor Ciutacu. Ce a scris jurnalistul despre audierea Elenei Udrea

Elena Udrea la DNA. Ultima postare pe Facebook, înainte de audieri: „Punga din campania electorală e plătită din bani negri“

Dosarul Microsoft. Elena Udrea, despre eliberarea lui Gabriel Sandu şi a lui Nicolae Dumitru: „E grav că s-a ajuns să fii liber dacă spui orice despre oricine“

Dosarul Microsoft. Fostul ministru Gabriel Sandu şi afaceristul Dumitru Nicolae au ieşit duminică din arest

STENOGRAME Dosarul „Microsoft“. Dorin Cocoş: „Am vorbit şi cu Elena. A zis: «Foarte bine»“

Şpăgi nesimţite în dosarul „Microsoft“. Gabriel Sandu, Pinalti, Nicolae Dumitru „Niro” şi Cocoş au fost arestaţi preventiv

Dosarul „Microsoft”. Cum îşi mascau şpăgile Gabriel Sandu, Pinalti, Cocoş şi Dumitru Nicolae

Averile miniştrilor acuzaţi de corupţie în dosarul „Microsoft”

Dosarul Microsoft: Gabriel Sandu, Dorin Cocoş, Nicolae Dumitru şi Gheorghe Ştefan au fost reţinuţi de procurorii anticorupţie

Dosarul „Microsoft”. Adriana Ţicău, fostul ministru al Comunicaţiilor, a fost pusă sub învinuire

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite