UPDATE Elena Udrea a fost reţinută pentru 24 de ore

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elena Udrea a fost citată la DNA FOTO Mediafax
Elena Udrea a fost citată la DNA FOTO Mediafax

Elena Udrea s-a prezentat, marţi, la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, după ce Camera Deputaţilor a avizat pozitiv cererile procurorilor de începere a urmăririi penale, de reţinerea şi de arestare preventivă a acesteia în dosarele „Gala Bute“ şi „Microsoft“. Ea este suspectată de mai multe fapte de corupţie. Tot marţi, instanţa Curţii de Apel Bucureşti a decis arestarea preventivă a lui Cornel Răsmeriţă, suspectat în dosarul „Gala Bute”.

UPDATE Elena Udrea a fost reţinută pentru 24 de ore în dosarul Microsoft.

UPDATE 19.40 Omul de afaceri Alexandru Faur a ajuns la DNA unde urmează să fie audiat de procurori.

UPDATE 19.05 La sediul DNA a fost dus şi Gheorghe Stelian, omul de afaceri care ar fi beneficiat de despăgubirea frauduloasă a unui teren din Parcul Plumbuita din Capitală.

În urma acestei despăgubiri, procurorii au deschis un dosar penal în care este cercetată şi Alina Bica, fosta şefă a Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism. Dosarul a fost trimis în instanţă şi se judecă la Curtea Supremă.

UPDATE 17.10 Primarul oraşului Lupeni, Cornel Răsmeriţă, a fost arestat preventiv, marţi, pentru 30 de zile în dosarul „Gala Bute”. Asta după pe magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au admis contestaţia procurorilor anticorupţie şi au decis înlocuirea măsura arestului la domiciliu cu cea a arestului preventiv.

Decizia magistraţilor este definitivă.

În acest caz a mai fost arestat preventiv şi Rudel Obreja, fostul şef al Federaţiei Române de Box, în timp ce Ştefan Lungu şi Gheoghe Nastasia sunt cercetaţi sub control judiciar.

UPDATE 11.55 Elena Udrea a ajuns la sediul DNA unde urmează să fie audiată de procurori.

„Voi da declaraţii la cererea avocaţilor, aprobate de doamna procuror în dosarul Microsoft”, a declarat Udrea înainte de a intra în sediul instituţiei.

Imediat după sosirea Elenei Udrea, la DNA a ajuns şi realizatorul de emisiuni Andrei Gheorghe care a vrut să le dea procurorilor mai multe cutii de pizza pentru a-i felicita „pentru treaba bună pe care o fac”. 

Cei care păzesc instituţia nu l-au lăsat să intre, astfel că acesta le-a dat pizza jurnaliştilor.

andrei gheorghe pizza dna FOTO facebook.com/pages/Andrei-Gheorghe/

Sursă foto: Facebook / Andrei Gheorghe 

UPDATE 11.45 Unul dintre avocaţii Elenei Udrea, Alexandru Chiciu, a ajuns la sediul DNA unde a declarat că încă de vineri a făcut o cerere pentru ca deputatul PMP să fie audiat în dosarul„ Microsoft”, solicitare admisă de procurori.

De asemene, acesta a precizat că nu vor face declaraţii publice privind acest caz. 

Întrebat dacă este de părere că Elena Udrea va fi reţinută, acesta a menţionat că nu va face speculaţii.

Înainte de se prezenta la DNA, Udrea s-a dus la Secţia 2 Poliţie din Capitală, aşa cum i se impune prin controlul judiciar.  

Înainte de a pleca, aceasta le-a spus jurnaliştilor că nu este dezamăgită deloc şi că va ajunge la sediul DNA în jurul orei 12.00.

Plenul Camerei Deputaţilor a votat favorabil, în noaptea de luni spre marţi, pe bandă rulantă, şase cereri de ridicare a imunităţii pentru Elena Udrea, printre care şi cea pentru arestare preventivă. În cursul acestei zile, fostul ministru al Dezvoltării poate fi încătuşat.

Arestarea Elenei Udrea, iminentă

Hotărârile Camerei Deputaţilor privind cererile de urmărire penală şi de încuviinţare a arestării preventive pe numele Elenei Udrea au fost publicate deja în Monitorul Oficial. 

Practic, din acest moment, Direcţia Naţională Anticorupţie poate pune în aplicare mandatul de arestare preventivă pe numele fostei candidate la Preşedinţie.

Elena Udrea şi acuzaţiile care i se aduc

În dosarul „Microsoft”, DNA a cerut aviz pentru începerea urmăririi penale a fostului ministru pentru trei fapte de trafic de influenţă-două în legătură cu încheierea şi derularea acordului cadru de licenţiere Microsoft din anul 2009, a contractelor subsecvente şi a actelor adiţionale la acestea, respective legate de derularea contractului e-România-, spălare de bani şi fals în declaraţii de avere, precum şi încuviinţarea reţinerii şi arestării deputatului PMP pentru acest infracţiuni.

Udrea mai este acuzată de anchetatori că a încălcat  normele controlului judiciar. De aceea, DNA a mai cerut Camerei deputaţilor şi aviz pentru înlocuirea acestei măsuri, luată la 29 ianuarie, cu arestare preventivă pentru Elena Udrea, pentru fapte de spălare de bani şi fals în declaraţii de avere, pentru care este deja urmărită penal. Anchetatorii susţin că Udrea a încălcat controlul judiciar atunci când a făcut afirmaţii publice cu privire la acuzaţiile ce îi sunt aduse. 

Potrivit procurorilor, în 2009, Dorin Cocoş, în baza unei înţelegeri cu Gheorghe Ştefan şi cu Gabriel sandu, ar fi pretins de la Claudiu Florică şi Dinu Pescariu 9 milioane de euro, pentru ca, prin intermediul Elenei Udrea, la acea vreme ministru al dezvoltării Regionale şi Turismului, să asigure firmele susţinute de Florică, încheierea şi derularea contractului de licenţiere Microsoft cu Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale.

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Elena Udrea, bună pentru arestare. Toate cererile DNA au fost votate cu o majoritate covârşitoare

Elena Udrea, apărată la DNA de avocatul interlopilor din Iaşi. Cine este Marius Striblea, decanul Baroului Iaşi

Elena Udrea, aviz pozitiv pentru arestare. Udrea: De ce nu s-a cerut arestarea mea până acum, pentru că denunţurile existau deja la dosar?

Când şi cum rămâne Elena Udrea fără imunitate

Udrea, pe Facebook : „Dinu Pescariu m-a rugat să intervin la generalul Coldea pentru a-i debloca un cont“

Fostul consilier al Elenei Udrea, din nou la DNA. Ştefan Lungu este acuzat în dosarul Gala Bute că zeciuia banii ministerului condus de Udrea

Cine a denunţat-o pe Elena Udrea la DNA

Zornăit de cătuşe pentru Elena Udrea. DNA cere arestarea în două dosare

DNA cere aviz pentru arestarea Elenei Udrea şi în dosarul „Microsoft”. Udrea ar fi cerut 500.000 de euro pentru a ajuta un afacerist vizat în dosar

Elena Udrea, două cereri de arestare: în dosarele „Gala Bute“ şi „Microsoft“. Procurorii au extins cercetările şi pentru luare de mită

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite