Elena Udrea, în faţa magistraţilor de la Curtea Supremă: „Gala asta mi-a adus huiduielile a 8.000 de spectatori şi un dosar penal”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elena Udrea FOTO Facebook
Elena Udrea FOTO Facebook

Elena Udrea a fost audiată timp de patru ore de judecătorii Curţii Supreme în dosarul „Gala Bute”, în care este judecată de luare de mită şi abuz în serviciu. Pe parcursul declaraţiei, fostul ministru al Dezvoltării a încercat să demonteze acuzaţiile procurorilor DNA şi a răspuns la întrebări.

UPDATE Elena Udrea a comentat audierea ei pe facebook: „Deci, tocmai am terminat declaratia in dosarul pe care il am la ICCJ, supranumit Gala Bute. Astazi am vorbit despre promovarea brandului turistic al Romaniei in cadrul acestei Galei. Revin cu amanunte.
Deocamdata vreau doar sa precizez ca nu am avut ce sa spun de domnul Boc, deci nu l-am acuzat de nimic, cu atat mai putin nu "l-am denuntat", asa cum pare ca au inteles unii jurnalisti”.
Reacţia a venit după ce unii jrunalişti au comentat cererea avocaţilor ei de a-i cita ca martori pe Emil Boc, Cătălin Predoiu şi Dorin Cocoş, ca "i-a denunţat".

Declaraţiile Elenei Udrea

Audierea de astăzi este continuarea celei din 26 aprilie, când a dat alte detalii.
„Recunosc că am urmărit să fiu cel mai bun ministru din Guvernul Boc, să devin preşedintele României, cel mai bun dintre politicieni. Unele mi-au reuşit, unele nu, Gala asta mi-a adus huiduielile a 8.000 de spectatori şi un dosar penal”, a declarat Elena Udrea. Ea răspun unei întrebări pus ede avocatului Rudel Obreja, dacă în organizarea evenimentului a urmărit sau obţinut un interes politic personal.

Elena Udrea a răspusn şi altor întrebări, puse de avocaţi, judecători sau procurori.
Procuror DNA: „Se dădeau mereu facturi când se făceau plăţi din banii PDL?”
Elena Udrea: „Nu mereu. Un exemplu sunt veniturile lui Cristi Călugăru, probabil şi alte plăţi făcute în timpul campaniilor pe care un partid nu le putea justifica pentru că depăşeau cuantumul permis de lege”.

Procuror DNA: „Era ceva obişnuit ca un act normativ să fie transmis spre avizare şi în aceeaşi zi să fie adoptat de Guvern?”
Elena Udrea: „Nu, dar nu era nici exclus, nici interzis. De regulă, hotărârile care stabileau activitatea ministerelor pe anul în curs apăreau spre vară. Când toate reuşeau să se pună de acord. Era prea târziu pentru Turism, sezonul de vară era foarte important. Drept urmare, am considerat că trebuie să ştim de la începutul anului ce vrem sa facem până în decembrie, ca să fim eficienţi”.

Cocoş, Predoiu şi Boc, ceruţi ca martori

La termenul de vineri al procesului, inculpaţii din acest dosar au fost întrebaţi ce martori doresc să fie audiaţi şi ce probe propun în apărarea lor. Elena Udrea i-a indicat, printre alţii, pe Emil Boc, Cătălin Predoiu, Dorin Cocoş. De asemenea, aceasta a solicitat efectuarea unei expertize financiare şi trimiterea de adrese la Ministerul Dezvoltării pentru a fi puse la dispoziţia instanţei toate ordinele de ministru semnate de ea. În plus, Elena Udrea a cerut ca DNA să spună care este stadiul cercetărilor în cauzele disjunse din dosarul ''Gala Bute'', potrivit Agerpres.

„Se încearcă acoperirea scandalului”

Înainte de audiere, Elena Udreaa  făcut o declaraţie, în faţa instanţei, despre cazul Hexi Pharma. Ea a precizat că  fosta soţie a lui Dan Condrea ar trebui să prezinte dovada că dosarele prin care s-ar fi alocat sute de mii de euro din fonduri europene pentru firma Hexi Pharma ar fi fost contrasemnate de fostul ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului. „Mi se pare şocant ca, într-un caz de genocid, cum este cel de la Hexi Pharma, sa se încerce acoperirea acestui scandal. Declaraţiile soţiei (lui Dan Condrea, n.r.) în ceea ce mă priveşte spun un singur lucru: dacă am semnat vreo hârtie eu, să arate ce hârtie am semnat. Faptul că, imediat ce ieri (joi, n.r.) am spus ceva despre servicii şi despre Hexi Pharma şi m-am trezit implicată cu numele în această poveste arată dorinţa de a compromite toată această căutare a adevărului de către opinia publică", a spus Elena Udrea.

Cu o zi în urmă, fosta soţie a lui Dan Condrea, Laura Georgescu, a susţinut că dosarele de fonduri europene pentru Hexi Pharma ar fi fost contrasemnate de Elena Udrea. ”Acele dosare aprobate cu sute de mii de euro de fonduri europene pentru firma lui Dan Condrea erau contrasemnate de Elena Udrea. Ea era ministru la acea vreme!”, a spus Laura Georgescu la Antena 3.

Cazul „Gala Bute”

Dosarul Gala Bute a ajuns pe masa judecătorilor de la instanţa supremă în aprilie 2015. Procurorii îi acuză de fapte de corupţie pe Elena Udrea, fostul ministru al Economiei Ion Ariton, Rudel Obreja, fostul director al Companiei Naţionale de Investiţii Ana Maria Topoliceanu, Tudor Breazu, fostul consilier al Elenei Udrea, Ştefan Lungu, fostul secretar general în MDRT, Gheorghe Nastasia, şi Dragoş Botoroagă.
Printre faptele pentru care au fost trimişi în judecată sunt: luare sau dare de mită, abuz în serviciu, complicitate la luare de mită, evaziune fiscală şi spălare de bani.
 
 

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite