Elbit Systems anunţă soluţia pentru programul de înzestrare cu drone înarmate ale Ministerului Apărării: Watchkeeper X

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Militarii cer sisteme de aeronave fără pilot înarmate performante, pentru care producţia de componente să se facă pe teritoriul României.
Militarii cer sisteme de aeronave fără pilot înarmate performante, pentru care producţia de componente să se facă pe teritoriul României.

Elbit Systems a propus producţia în România a Watchkeeper X ca soluţie pentru Ministerul Apărării Naţionale în cadrul programului de înzestrare UAS-TO. Dronele vor primi cele mai noi sisteme.

Elbit anunţă că Watchkeeper X se bazează pe experienţa a peste 1.000.000 de ore operaţionale de zbor acumulate de Marea Britanie şi Israel în diferite teatre de operaţii.

Compania israeliană Elbit Systems, cu sprijinul companiei britanice U-TacS, va colabora cu parteneri locali din industria românească, creând locuri de muncă şi facilitând transferul de tehnologie şi know-how.

Această soluţie va fi produsă în România datorită colaborării cu partenerii locali Aerostar, Romaero, AE-Electronics, ELMET şi SIMULTEC.

Bazată pe varianta sa britanică, Watchkeeper X va include o serie de modificări tehnologice ale sistemelor Data-Link, EO/IR şi senzori suplimentari, pentru a răspunde tuturor nevoilor operaţionale ale Forţelor Armate Române. Watchkeeper X va fi livrat Armatei Române în cooperare deplină cu industria de apărare locală din România.

Oferta Elbit vin în contextul în care România vrea să dea circa 300 de milioane de euro pe mai multe sisteme de drone tactice pentru Armată într-un contract considerat „fundamental” de militari. Procedura specifică are scopul de a atribui un acord-cadru de furnizare având ca obiect minimum 2 Unmanned Aircraft Systems/UAS tactic-operative clasa II (UAS-TO) şi, în funcţie de posibilitatea alocării fondurilor bugetare, maximum 7 sisteme UAS-TO, iar condiţiile cerute de MApN nu sunt de neglijat. 

În primul rând, militarii cer sisteme de aeronave fără pilot înarmate performante, pentru care producţia de componente să se facă pe teritoriul României, iar integrarea, testarea şi mentenanţa pe durata ciclului de viaţă să se realizeze la operatori economici din industria naţională de apărare „astfel încât în situaţii de criză şi război să nu fie necesară executarea acestor operaţiuni în afara teritoriului naţional”. În plus, având în vedere importanţa strategică a programului de dotare cu drone înarmate, la procedura de achiziţie vor avea acces doar operatorii economici care au acces la informaţii „NATO Restricted”.

Precizia muniţiei   

De precizat că MApN doreşte sisteme aeriene fără pilot în două variante: terestră şi navală. Atât la varianta navală, cât şi la cea terestră, în cadrul procedurii de atribuire a contractului, procentajul cel mai mare din punctaj, 60%, este preţul unitar al unui sistem, lucru care va pune presiune pe principalii competitori. 

Pe de altă parte, conform cerinţelor MApN, mai contează şi „raza de acţiune în toate configuraţiile de echipare, inclusiv cu sistem de armament”, „autonomia de zbor”, „bătaia maximă eficace a muniţiei (distanţa operaţională) când muniţia aer-sol este lansată de la o altitudine de 4.572 m” sau „precizia muniţiei”. În fine, un cuvânt greu de spus îl are şi costul de operare şi mentenanţă pe ciclul de viaţă al sistemului care se va calcula pentru o perioadă de 15 ani.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite