Elan Schwartzenberg scapă de mandatul de arestare. Tribunalul Bucureşti a anulat probele obţinute de DNA cu ajutorul SRI

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tribunalul Bucureşti a constatat astăzi neregularitatea rechizitoriului DNA în cazul omului de afaceri Elan Schwartzenberg, fugit din ţară şi dat în urmărire internaţională din 2016. Instanţa a anulat mai multe interceptări realizate de procurori cu ajutorul ofiţerilor SRI, în baza unor mandate de siguranţă naţională.

DNA trebuie să precizeze în termen de 5 zile de la comunicare dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei, informează Ziare.com.

Tribunalul Bucureşti a constatat nulitatea absolută a mai multor încheieri date de judecători din cadrul Înaltei Curţi prin care s-a dispus monitorizarea lui Elan Schwartzenberg şi a exclus din dosar procesele-verbale ale convorbirilor şi comunicărilor telefonice interceptate. Este vorba de interceptări din anii 2011-2012. De asemenea, instanţa a exclus un raport de constatare tehnico-ştiinţifică realizat de o unitate SRI.

"În baza deciziei nr. 22/2018 a CCR dispune îndepărtarea de la dosarul cauzei a acestor mijloace de proba şi a suportilor care conţîn rezultatul măsurilor de supraveghere tehnică mai sus-menţionate, precum şi eliminarea referirilor la aceste mijloace şi a redării conţinutului acestor mijloace de proba din rechizitoriul nr. 220/P/2016", mai arată Tribunalul. Potrivit minutei instanţei, această excepţie a neregularitatii rechizitoriului a fost ridicată din oficiu în raport de insuficientă descriere a faptei.

Mandatul de arestare preventivă, revocat

Tribunalul Bucureşti a revocat măsură arestării preventive în cazul lui Elan Schwartzenberg. „Dispune retragerea cererii de dare în urmărire internaţională şi a mandatului european de arestare emise pe numele inculpatului la momentul rămânerii definitive a prezenţei hotărâri", se mai arată în mînuţă.

În ianuarie 2018, Elan Schwartzenberg a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru complicitate la dare de mită, fiind acuzat că l-ar fi ajutat pe omul de afaceri Avraham Morgenstern să-i dea mită lui Radu Mazăre 175.000 de euro pentru a câştigă contractul de construire a Campusului social "Henri Coandă" din Constanţa.

Înalta Curte explică faptul că excluderea a fost făcută în baza unei decizii a CCR.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite