Elan Schwartzenberg: Nu am fost citat în dosarul Realitatea Media şi nu mă ascund. Insolvenţa televiziunii a fost decisă în 2011 pentru a o salva

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Omul de afaceri Elan Schwartzenberg spune că nu a fost citat de procurori în dosarul în care este verificată vânzarea Realitatea Media şi că nu se ascunde, precizând că toate operaţiunile comerciale pe care el le-a făcut au la bază acte şi justificări legale.

„Nu sunt vinovat de nicio faptă penală, orice operaţiuni comerciale am făcut au la bază acte şi justificări legale. De asemenea, ca să mai spulberăm un mit, nu mă ascund, nu am fost citat de nimeni, iar când voi fi mă voi prezenta”, a declarat Elan Schwartzenberg, pentru Q Magazine.

În plus, acesta şi-a prezentat şi un punctul de vedere în care analizează situaţia juridică a dosarului deschis de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) în care sunt vizate infracţiuni economice şi falsuri pentru preluarea controlului Realitatea Media în timpul insolvenţei.

Schwartzenberg a spus că „insolvenţa Realitatea Media a fost decisă în noiembrie 2011 în ideea de a o salva de la faliment şi, implicit, televiziunea Realitatea TV”. 

„Planul iniţial a fost iremediabil compromis în luna iunie 2012, când, prin fraudă, cuplul Cozmin Guşă - Maricel Păcuraru a preluat atât controlul procedurii, în calitate de (falşi) creditori majoritari, cât şi controlul acţionariatului Realitatea Media. O firmă care nu aparţine cuplului Guşă - Păcuraru, ci societăţii PSV Company (în insolvenţă), respectiv, GMG Media (în insolvenţă, de asemenea), a fost trecută pe tabelul creanţei, printr-o rectificare ilegală a acestui tabel, cu o creanţă în valoare (fictivă) de 112 milioane de lei; în realitate, această creanţă este de doar 12 milioane de lei; această valoare a fost irevocabil stabilită, recent, de Curtea de Apel Bucureşti”, a mai spus Elan Schwartzenberg.

Guşă ar fi controlat procedura

Mai mult, acesta a precizat că, în ciuda acestor lucruri, timp de mai mult de un an de zile, „Guşă a controlat efectiv procedura, atât prin numirea administratorilor judiciari şi a comitetului creditorilor, cât şi prin determinarea hotărârilor judecătorului sindic Mariana Moncea, care, de fiecare dată când dl Guşă pierde la Curtea de Apel, inventează alte şi alte «soluţii»”.

„În plus, printr-o echipă de avocaţi - instrumente ale domnului Guşă, alte două entităţi juridice sunt creditori în procedura cu sume care să îi permită dlui Guşă să controleze procedura, deşi aceste entităţi nu mai există juridic din anul 2010 - este vorba de Asociaţia PAS din Petrom şi Sindicatul salariaţilor din Petrom; printr-un fals grosolan la Registrul Comerţului, societatea Blue Link Comunicazzione a fost înlocuită de Strategies Research International (SRI), care în Cipru este doar trustee-ul societăţii Blue link Comunicazzione. Deşi în Cipru este pe rol un proces penal pentru deturnarea frauduloasă de către firma dlor Cozmin Guşă şi Maricel Păcuraru a calităţii de trustee, în România această firmă a fost înregistrată în Registrul Comerţului ca acţionar al Realităţii Media”, spune Schwartzenberg.

El a mai zis că „vânzarea mărcilor Realitatea Media a fost aprobată de comitetul creditorilor şi s-a derulat, după un regulament elaborat de administratorul judiciar şi aprobat în condiţiile legii de creditori”.

„Contractul a fost menit să asigure integritatea acestor mărci şi, implicit, viabilitatea televiziunii Realitatea TV în eventualitatea eşuării societăţii Realitatea Media în faliment; valabilitatea acestui contract a fost irevocabil constatată de Curtea de Apel Bucureşti, în iunie 2013; faptul că, la trei zile după pronunţarea acestei decizii, dna judecător Moncea a suspendat efectele acestui contract, nu fac decât să întărească argumentele de mai sus din care rezultă influenţa determinantă şi continuă a domnului Guşă asupra acestui judecător (şi, bineînţeles, responsabilitatea sa penală). În orice caz, efectele acestui contract sunt doar suspendate, fără ca, în sine, contractul să fie vreodată invalidat”, a spus Elan Schwartzenberg.

Falimentul Realitatea Media este „o certitudine”

Potrivit lui Elan Schwartzenberg, falimentul Realitatea Media „este o certitudine în prezent”. 

„După intrarea în insolvenţă, prin controlul ilegal pe care l-a exercitat dl Guşă asupra procedurii, societatea Realitatea Media a acumulat datorii curente numai către fiscul român de peste 35 milioane lei (acestea adăugându-se creanţei istorice a Fiscului, de peste 38 de milioane de lei, precum şi alte 200 de milioane de datorii către alţi creditori); numai după aprobarea ilegală a planului de reorganizare (prin votul falsului creditor GMG) în data de 12 iunie 2013 s-au acumulat datorii la Fisc de peste 17 milioane de lei; contribuţiile sociale şi alte impozite sau taxe plătibile prin reţinere la sursa nu s-au plătit deloc, ceea ce înseamnă răspundere penală a administratorilor Realitatea media, dar şi imposibilitatea salariaţilor sau foştilor salariaţi ai Realitatea Media de a-şi încasa prestaţiile sociale (peste 20 de persoane aflate în îngrijirea copilului nu primesc deloc indemnizaţii de la stat din acest motiv); în fine, partenerii de afaceri ai Realitatea Media nu mai fac contracte de publicitate cu aceasta, plăţile curente ale societăţii asigurându-se din restanţele din anii anteriori din contractele cu publisherii”, spune Elan Schwartzenberg.

Realitatea Media, urmărită penal

Cozmin Guşă s-a prezentat joi la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) pentru a i se aduce la cunoştinţă, în calitate de administrator al societăţii pe care o conduce, acuzaţiile din dosarul în care este cercetat modul în care au fost vândute acţiunile Realitatea TV. Pe lângă Realitatea Media, procurorii au început urmărirea penală şi faţă de alte două societăţi comerciale.

SC Realitatea Media SA este urmărită penal pentru spălare de bani, având în vedere că, potrivit anchetatorilor, „există date şi indicii temeinice că a fost finanţată cu bani proveniţi din evaziune fiscală, transferul banilor fiind realizat sub forma unor contracte de împrumut”.

A doua firmă urmărită penal în acest dosar este SC Strategies Research Investments SRL, a lui Cozmin Guşă şi Maricel Păcuraru, în sarcina căreia s-au reţinut infracţiunile de fals în înscrisuri sub semnătură privată şi participaţie improprie la abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, având în vedere că există date şi indicii temeinice potrivit cărora, în favoarea acestei societăţi au fost falsificate documente, prin antedatare, pentru a modifica registrul acţionarilor, potrivit DNA.

Ce-a de-a treia fiind Rovigo SPRL, în sarcina căreia procurorii au reţinut infracţiunea de bancrută frauduloasă, având în vedere că există date şi indicii temeinice că societatea a fost folosită pentru înstrăinarea mărcilor Realitatea Media.

„Documentele astfel modificate au fost depuse la Oficiul Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, unde s-au formulat cereri de înregistrare a menţiunilor privind schimbarea acţionariatului, în scopul prejudicierii creditorilor SC Realitatea Media SA”, susţin procurorii.

Pe 15 octombrie, procurorii anticorupţie au decis să-i pună sub învinuire pe Maricel Păcuraru, cel de-al doilea acţionar majoritar de la Realitatea, dar şi alte 11 persoane, printre care şi fratele şi o apropiată a omului de afaceri Elan Schwartzenberg. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite