Ei trebuie să aleagă: rector sau parlamentar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Camera Deputaţilor a păstrat în legea Educaţiei incompatibilitatea în care se află senatorii Ecaterina Andronescu şi Nicolae Robu şi deputaţii Ştefan Drăgulescu şi Florian Popa. Nepotismele vor fi însă interzise numai la stat, nu şi la universităţile particulare, cum era proiectul iniţial.

CITEŞTE ŞI:

Profesori în făcut bani. Şefii facultăţilor din Sibiu au salarii colosale

Prevederea potrivit căreia rectorii care deţin funcţii de demnitate publică sau de conducere în cadrul unui partid politic sunt în incompatibilitate a rămas în actul normativ adoptat de deputaţi.

Printre parlamentarii vizaţi de noul proiect se află atât membri ai Opoziţiei, cât şi ai Puterii. Ecaterina Andronescu, senator PSD şi rector al Universităţii Politehnice din Bucureşti, Nicolae Robu, senator PNL şi rector al Universităţii Tehnice din Timişoara, Ştefan Drăgulescu, deputat PDL şi rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Timişoara, şi Florian Popa, rectorul Universităţii de Medicină şi Famacie din Capitală şi deputat PSD, vor fi nevoiţi să aleagă între funcţia politică şi cea de la universitate dacă Senatul va vota la fel.

Drăgulescu:„e o greşeală"

Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Timişoara susţine însă că pe el nu‑l va viza legea atunci când va intra în vigoare. «Nu se aplică retroactiv, ci va fi valabilă în cazul următorului rector. Dar cred că s-a greşit pentru că este foarte important ca în Parlamentul unei ţări să fie şi personalităţi ştiinţifice şi academice. Funcţia de rector nu este numai o funcţie de management, ci este una academică", a mai precizat Drăgulescu.

Rectorul Nicolae Robu, senator PNL, arată că incompatibilitatea dintre funcţia de rector şi cea politică este o îngrădire a drepturilor unui ales: „După părerea mea, această prevede nu rezolvă problema pentru că un rector poate să nu fie înregimentat politic, dar să facă jocurile politice ale unui partid".

Nepotisme permise la privat

Legea a suferit o schimbare importantă şi în ceea ce priveşte nepotismele: interdicţia de a ocupa funcţii de conducere pentru soţi, afinii şi rudele de până la gradul al treilea a fost păstrată doar pentru universităţile de stat. Cele particulare pot institui astfel de interdicţii doar prin carta universitară. Ministrul Daniel Funeriu spune că orice argument care să justifice diferenţele dintre stat şi privat nu este potrivit.

"Este o greşeală să faci orice distincţie între privat şi stat, în afară de cea de folosirea patrimoniului, pentru că diplomele universitare date de instituţiile particulare poartă antetul ministerului şi sunt garantate internaţional", a precizat Funeriu. Ministrul a adăugat că este bine totuşi că schimbările majore pe care le aduce legea au rămas după Camera Deputaţilor.

Alte schimbări aduse legii

O altă modificare introdusă în urma dezbaterilor de la Cameră este că subvenţia de la stat pentru fiecare student îl va urma pe acesta în cazul în care se va transfera la o altă instituţie de învăţământ.

Legea prevede că lectorii şi conferenţiarii care au doctorat vor putea fi ei înşişi conducători de doctorate, posibilitate care în prezent revine numai profesorilor.

O măsură contestată de parlamentarii Opoziţiei este schimbarea potrivit căreia predarea Istoriei şi Geografiei României se va putea face în limba maternă.

image

Florian Popa, Nicolae Robu şi Ştefan Drăgulescu

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite