Educaţie în grevă: Bac cu autocarul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a declarat ieri că a găsit soluţii pentru ca proba orală la limba străină a Bac-ului, programată  între 31 mai şi 4 iunie, să se desfăşoare în condiţii normale.

El a spus că în centrele de examen unde profesorii sunt în grevă va deplasa personal din minister sau cadre didactice şi auxiliare din alte licee care nu participă la protest.

Mai citeşte şi:

Elevii ameninţă: Dacă blocaţi BAC-ul, organizăm marşuri de protest pe 1 iunie

Profesorii vor fi transportaţi pe cheltuiala inspectoratelor, iar în cazul în care nu vor fi găsiţi profesori înlocuitori, elevii vor fi urcaţi în maşini şi duşi către alte centre de examinare. Pentru această din urmă acţiune, inspectorii şcolari generali mizează pe ajutorul părinţilor. Potrivit declaraţiilor ministrului, probleme ar fi în judeţele Suceava, Iaşi, Harghita şi Dolj.

Liderii sindicatelor din Educaţie au atras atenţia ministrului că, potrivit legii conflictelor de muncă, nu-i pot înlocui pe profesori pe timpul protestului. Funeriu a replicat că schimbarea metodologiei de organizare a examenului de Bacalaureat se poate promova printr-un ordin ministerial.

Spitalele vor asigura doar urgenţele

Luni, peste 600.000 de bugetari din Educaţie şi Administraţie Publică vor fi în grevă generală pe durată nedeterminată, în semn de protest faţă de reducerea cu 25% a salariilor. Restul, de până la un milion, sunt lucrători din sistemul de sănătate şi din câteva companii private, care se vor solidariza cu dascălii şi cu funcţionarii publici.

În reţeaua sanitară, activitatea se reduce cu 70%. Vor fi trataţi doar bolnavii internaţi, se vor face intervenţii chirurgicale doar dacă acestea nu pot fi amânate şi se va lucra la capacitate normală doar la unităţile de urgenţă. În grevă se vor mai afla şi o parte din lucrătorii de pe ambulanţă.

Marţi, ies din grevă sindicaliştii din Sănătate şi intră cei din transportul în comun bucureştean. De 1 iunie vor face grevă japoneză, adică vor purta banderole albe, taximetriştii independenţi, angajaţii companiei Tarom şi cei de la CFR.

Deocamdată, nu se ştie când va înceta circulaţia pe calea ferată. Sindicatele din domeniu au promis că vor anunţa o decizie finală în acest sens la 1 iunie. Până atunci, ei speră ca sindicaliştii de la metrou să fixeze data când vor intra în grevă generală, dată la care trenurile vor fi oprite în gări timp de o zi, în semn de solidaritate cu salariaţii de la metrou.

Programul protestelor

31 mai - grevă generală în Educaţie, Administraţie Publică

1 iunie - grevă de solidaritate la Metrou. Trenurile vor circula numai după ora 16.00

1 iunie- RATB în grevă de solidaritate. 15% din mijloacele de transport în comun vor fi trase pe dreapta. La Braşov, Cluj-Napoca şi Constanţa autobuzele vor circula normal.

1 iunie- CFR şi Tarom în grevă japoneză

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite