Ministrul Justiţiei: procurorii şi judecătorii le vor preda educaţie civică elevilor din clasele a VII-a şi a VIII-a

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elevii vor învăţa noţiuni simple legate de justiţie     FOTO: Shutterstock
Elevii vor învăţa noţiuni simple legate de justiţie     FOTO: Shutterstock

Procurorii şi judecătorii le vor preda educaţie civică elevilor din clasele a VII-a şi a VIII-a, urmând să-i înveţe noţiuni simple despre justiţie, în cadrul unui proiect comun al ministerelor Justiţiei şi al Educaţiei, spune ministrul Robert Cazanciuc, potrivit Mediafax.

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a declarat, marţi, la Cluj, că procurorii şi judecătorii vor preda ore de educaţie civică elevilor din clasele a VII-a şi a VIII-a, în cadrul unui proiect comun al ministerului pe care îl conduce şi al Educaţiei.

Potrivit ministrului, vor fi predate noţiuni simple, de bază, legate de justiţie.

"Vor învăţa ce înseamnă o normă, ce consecinţe sunt pentru nerespectarea unor norme, în măsura în care poţi să ai acest dialog la clasa a VII-a sau a VIII-a. În cadrul unor ore de educaţie civică, unde se vorbeşte despre organizarea societăţii, cu siguranţă putem vorbi şi despre justiţie", a afirmat Cazanciuc, citat de Mediafax.

Conform acestuia, profesorii vorbesc deja la cursuri despre aceste aspecte, însă elevii ar putea înţelege mai bine justiţia şi consecinţele nerespectării unor reguli dacă învaţă noţiunile de la judecători şi procurori.

Proiectul va începe după semnarea unui protocol între cele două ministere, iar judecătorii şi procurorii care vor preda educaţia civică vor fi voluntari.

Robert Cazanciuc a participat, marţi, la Cluj-Napoca, la conferinţa intitulată "Eficientizarea şi degrevarea actului de justiţie”, care reuneşte înalţi oficiali ai Ministerului de Justiţie, profesionişti din magistratură, avocaţi, consilieri juridici şi mediatori.

Un curs opţional anti-corupţie va fi predat la liceu de magistraţi şi judecători

Opţionalul face parte din strategia anticorupţie a Ministerului Educaţiei, aprobată în septembrie prin ordin de ministru şi prezentată în cadrul Conferinţei Naţionale pentru Prevenirea Corupţiei în Educaţie.

Experţii din Justiţie care vor desfăşura această activitate în şcoli o vor face pe bază de voluntariat, "Educaţia pentru integritate" fiind un opţional realizat în urma unui protocol între Ministerul Educaţiei şi Ministerul Justiţie împreună cu Parchetul General.


VIDEO Ministrul Justiţiei la Cluj: „Nu facem justiţie fiindcă ne spune MCV-ul, ci pentru că avem tradiţie“

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a fost, marţi, 29 octombrie, la Cluj, la o conferinţă despre eficientizarea şi degrevarea actului de justiţie. A ţinut o prelegere în care a vorbit despre problema încrederii oamenilor în justiţie, infrastructura instanţelor şi mediere. Acesta a afirmat că a rămas surprins de cât de bine arată unele săli de instanţe din Cluj şi că va folosi imagini cu acestea la întâlnirile cu partenerii străini.

Un curs opţional anti-corupţie va fi predat la liceu de magistraţi şi judecători

Un nou opţional va fi introdus începând de anul viitor pentru elevii de la liceu: "Educaţia pentru integritate", care va fi predată de magistraţi, judecători, procurori şi avocaţi. Aceştia îi vor învăţa pe elevi ce înseamnă justiţia, le vor explica legislaţie şi consecinţele încălcării acesteia.

SONDAJ Peste 30% din elevi şi părinţi cred că există corupţie în şcoli şi licee. Aproape jumătate au dat bani şi cadouri

Un sondaj realizat în această vară în cadrul proiectului Ministerului Educaţiei de prevenire a corupţiei în sistemul de educaţie arată că atât elevii, cât şi părinţii admit existenţa acestui fenomen, că au dat bani sau cadouri profesorilor, dar şi pentru fondul clasei, şi că salariile mici sunt principala cauză a corupţiei în rândul dascălilor.

VIDEO Campanie cu Maia Morgenstern pentru prevenirea corupţiei în educaţie

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a publicat pe contul său de Facebook un video care face parte dintr-o campanie de prevenire a corupţiei în sistemul de învăţământ românesc. În spotul campaniei joacă actriţa Maia Morgenstern. Ea interpretează rolul unei profesoare care refuză să primească mită din parte unei eleve.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite