Eduard Hellvig, întâlnire cu şeful MI6, Alex Younger

Eduard Hellvig, întâlnire cu şeful MI6, Alex Younger

FOTO Mediafax

Şeful MI6, Alex Younger, care se află în România la invitaţia conducerii Serviciului Român de Informaţii, a avut o întâlnire, marţi, cu directorul SRI, Eduard Hellvig, cu care a discutat, printre altele, despre combaterea terorismului.

Ştiri pe aceeaşi temă

Purtătorul de cuvânt al Serviciului Român de Informaţii (SRI), Sorin Sava, a afirmat că întâlnirea ”s-a desfăşurat la cel mai înalt nivel şi a avut ca scop întărirea cooperării între cele două servicii”. ”Această întâlnire, care s-a desfăşurat la cel mai înalt nivel cu partenerul britanic, a avut ca scop întărirea cooperării între cele două servicii, iar la nivelul conducerii, al directorilor celor două servicii, s-a exprimat satisfacţia faţă de nivelul înalt al cooperării între cele două instituţii în domenii de interes reciproc. După cum se ştie, în acest moment agenda serviciilor este ocupată cu combaterea terorismului, cu securitatea cibernetică, contraproliferarea armelor, contracararea acţiunilor de spionaj, dar şi instruirea personalului celor două instituţii”, a declarat purtătorul de cuvânt al SRI, citat de Mediafax.
 
El a mai spus că cei doi directori ai serviciilor de informaţii au evaluat perspectivele evoluţiilor viitoare ale acestui parteneriat bilateral, convenind să acorde un loc aparte combaterii terorismului.
 
Potrivit unui comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale, discuţiile au vizat componenta de securitate a parteneriatului strategic dintre cele două ţări, ”fiind exprimată aprecierea deosebită pentru substanţa relaţiei de cooperare dintre comunitatea de informaţii din România şi cea din Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord”.
 
De asemenea, preşedintele Iohannis şi şeful Serviciului Secret de Informaţii al Marii Britanii au discutat despre situaţia de securitate regională, ”fiind subliniat interesul deosebit pe care ambele ţări îl acordă stabilităţii regiunii Mării Negre, precum şi buna cooperare dintre serviciile de informaţii române şi britanice în combaterea terorismului, ameninţărilor transfrontaliere şi provocărilor specifice războiului hibrid”.
Alex Younger, fost militar, a fost instalat la conducerea MI6 în noiembrie 2014. Younger, în vârstă de 51 de ani, a intrat în serviciul de informaţii externe al Majestăţii Sale în 1991.
 
Alex Younger a preluat conducerea MI6 de la John Sawers, fost diplomat.
 
În 30 ianuarie 2014, John Sawers a fost primit la Palatul Cotroceni de preşedintele de atunci Traian Băsescu. Administraţia Prezidenţială transmitea, într-un comunicat de presă, că Traian Băsescu şi John Sawers au discutat despre cooperarea dintre instituţiile de securitate româneşti şi britanice în combaterea terorismului, a terorismului informatic şi a altor forme de activităţi ilegale îndreptate împotriva cetăţenilor şi a statelor membre ale Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO).
 
John Sawers s-a întâlnit atunci şi cu George Maior, directorul de la acea vreme al SRI. Eduard Hellvig a fost învestit la conducerea SRI la începutul lunii martie a acestui an.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările