VIDEO Ediţie specială Adevărul Live cu Bogdan Aurescu: „Evenimentele diplomatice din 2014 nu au putut fi prezise”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu FOTO Adevărul
Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu FOTO Adevărul

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, invitat la Adevărul Live în cadrul unei ediţii speciale difuzate pe 1 ianuarie, a vorbit despre diplomaţia românească şi despre provocările geostrategice ale României din 2015.

2015, un an ce se anunţă complicat, într-un context de evenimente care se succed rapid şi transmiţand, foarte adesea, mesaje contradictorii. 

Unde se află Romania în contextul marilor jocuri geostrategice, care sunt relaţiile cu cele două blocuri de alinanţe din care facem parte, UE şi NATO, cum se defineşte (sau se redefineşte) sistemul de relaţii bi şi multilaterale cu vecinii noştri? 

Joi, 1 ianuarie, de la ora 11.00, în cadrul modulului Adevărul Live am difuzat un dialiog propus şi acceptat ca fiind fără tabuuri, cu întrebări deloc uşoare şi cu răspunsuri îndrăzneţe ale unui om care porneşte ferm şi absolut dezinhibat într-o bătălie pe care vrea s-o câştige, cea în care miza este credibilitatea şi forţa de reprezentare a Romaniei. Este o bătălie deschisă în permanenţă şi în care, aşa cum ştim foarte bine, nu avem doar prieteni. Depinde de cine sunt, cum gandesc şi ce capacitate de intervenţie rapidă construieşte şi această echipă de diplomaţi reunită azi în jurul lui Bogdan Aurescu ale cărui răspunsuri pot să vă dea o viziune extrem de precisă asupra mopdului în care Romania va putea face faţă sau nu în arena marilor încleştări geopolitice ale lui 2015. 

„În domeniul relaţiilor internaţionale, diplomaţii trebuie să aibă capacitatea de predicţie. Să prevină evenimente care au potenţial de a afecta relaţiile internaţionale“, a spus Bogdan Aurescu. 

„Diplomaţia română trebuie să-şi fixeze la rândul său obiective pentru ca 2015 să nu pună probleme ca 2014“, a spus Aurescu. 

„Putem constata că sunt o parte dintre aceste evenimente care nu putut fi prezise anterior, în 2014. Relaţiile internaţionale sunt impredictibile. Criza din Ucraina, care este cel mai important eveniment care a avut consecinţe şi ale cărui consecinţe se vor proiecta şi în anul 2015“, a adăugat Aurescu. 

„La nivelul NATO am avut o serie de măsuri importante care s-au adoptat la summitul NATO din septembrie, un moment important al anului 2014“, a mai spus ministrul de externe. 

Vizionaţi interviul integral:

Ediţie specială Adevărul Live cu ministrul de Externe, Bogdan Aurescu: Diplomaţia romanească şi marile provocări strategice din 2015

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite