Eco-anarhişti, fiţi feminişti! Măcar azi

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marşul din 2012 de Ziua Internaţională pentru Eliminarea Violenţei asupra Femeilor FOTO Arhivă Oana Băluţă
Marşul din 2012 de Ziua Internaţională pentru Eliminarea Violenţei asupra Femeilor FOTO Arhivă Oana Băluţă

Mai multe organizaţii feministe şi pentru promovarea drepturilor femeilor vor organiza luni 25 noiembrie începând cu ora 17.30, în Piaţa Unirii din Bucureşti, un eveniment stradal cu prilejul Zilei Internaţionale pentru Eliminarea Violenţei asupra Femeilor.

Anul acesta, cazul Roşia Montană şi tema gazelor de şist au scos oamenii în stradă mai mult decât în 2012 şi chiar mai mulţi decât am fi crezut că se poate. Un plus pentru participare civică, mai mult activism sau pur şi simplu nemulţumire.

Criticii au vorbit despre protestatari de duminică, despre hipsteri şi cât de cool e să-ţi dai check-in de la protest, despre eco-anarhişti şi despre fascişti, Soros sau ruşi. Despre cum sute de mii de oameni n-au ieşit în stradă când au fost afectaţi direct de tăierile de salarii din epoca Boc dar iată, i-a apucat civismul taman acum, pentru Roşia Montană de parcă de-aia n-are proletarul român bani de mici şi bere.

În fine, anul nu s-a terminat, nici după calendarul creştin şi nici după cel al protestelor. Azi mai are loc încă unul care îmi permit să anticipez, va dovedi că mare solidaritate nu s-a construit peste noapte (sau peste an). Că probabil 90 % dintre participantele la marşurile de astă toamna sunt mai sensibile la problema mineritului cu cianuri decât la hărţuirea de pe stradă sau agresiunea de acasă. Că aproape toţi revoluţionarii Roşiei văd clar problemele din Guvern dar n-au ochi pentru alea din propria casă.

Pentru mine protestul de azi şi tema lui sunt mult mai importante decât Roşia Montană, Pungeşti, Ponta, Băsescu şi Antonescu la un loc. În ţara noastră violenţa împotriva femeilor doare în fiecare zi mai mult decât toate temele politice, economice şi de mediu, luate împreună. Măcar azi să fie tema care să preocupe presa, politicienii si pe cetăţeni.

Mai jos, textul cu care ne cheamă la protest organizatoarele de la Asociaţia Front, Centru Feminist „Sofia Nădejde”, Centrul Filia, Asociaţia pentru Libertate şi Egalitate de Gen (A.L.E.G.),  E-Romnja (Asociaţia pentru Promovarea Drepturilor Femeilor Rome) şi Societatea de Analize Feministe AnA.

Mai multe organizaţii feministe şi pentru promovarea drepturilor femeilor vor organiza luni 25 noiembrie începând cu ora 17.30, în Piaţa Unirii din Bucureşti, un eveniment stradal cu prilejul Zilei Internaţionale pentru Eliminarea Violenţei asupra Femeilor.

„Indiferenţa hrăneşte violenţa” este sloganul cu care activistele pentru drepturile femeilor vor să atragă atenţia că diversele forme de violenţă cu care femeile se confruntă acasă, pe stradă, la muncă şi în alte spaţii continuă să rămână un subiect tabu, ţinut sub tăcere în spaţiul public şi insuficient asumat şi sancţionat de autorităţile Statului. Instituţiile cu atribuţii în domeniu nu acţionează suficient pentru sancţionarea celor vinovaţi de acte de violenţă împotriva femeilor, nu au o strategie coerentă de prevenire şi combatere a fenomenului şi nu alocă resurse pentru protecţia şi recuperarea victimelor.

Violenţa domestică, violenţa sexuală, hărţuirea sexuală şi alte forme de violenţă sistemică ca rasismul, homofobia, sărăcia, limitarea libertăţii de reproducere şi accesul neadecvat la servicii de sănătate sunt câteva din nedreptăţile care îngrădesc vieţile femeilor în mod special.

„Fiecare femeie este pe cont propriu. Agresorul, în schimb, primeşte constant câte o mână de ajutor. De la judecătorul care nu emite ordin de protecţie în timp util. De la tribunalul care decide să lase violatorii în libertate. De la poliţistul care nu intervine corespunzător. De la statul român care nu este în stare să asigure adăposturi şi centre de asistenţă. De la Legea Medierii care va oferi agresorului şansa nesperată de a-şi cumpăra nevinovăţia. De la jurnalistul care face rating pe seama violenţei, prezentând-o drept divertisment. De la toţi cei care râd în hohote la bancuri cu viol. De la toţi cei care gândesc « a meritat-o, sigur a făcut ea ceva ». De la rudele, vecinii şi prietenii care sfătuiesc femeia să-l ierte ca să nu se facă ea de ruşine” - se arată în manifestul evenimentului.

Lista de cereri ale organizaţiilor neguvernamentale:

  • Statul trebuie să transmită un semnal de toleranţă-zero în ceea ce priveşte violenţa asupra femeilor.
  • Statul român să ratifice de urgenţă Convenţia de la Istanbul (Convenţia Consiliului Europei pentru Combaterea Violenţei împotriva Femeii şi a Violenţei Domestice).
  • Poliţia, Justiţia şi sistemul medical să fie instituţii de suport real pentru victime. Reprezentanţii instituţiilor trebuie să trateze victimele cu demnitate şi profesionalism pentru a le încuraja să aibă încredere să raporteze agresiunea şi să depună plângeri penale.
  • Siguranţa victimei să fie axa prioritară pentru toate instituţiile şi în toate politicile de combatere şi prevenire a violenţei asupra femeilor. Bugetarea adecvată a politicilor publice privind prevenirea şi combaterea violenţei asupra femeilor.
  • Protecţie reală şi imediată pentru femeile care sunt victime ale violenţei domestice prin emiterea şi aplicarea ordinului de protecţie în regim de urgenţă. Agresorul trebuie dat afară din casă! Crearea de adăposturi, centre de urgenţă, centre de consiliere juridică şi psihologică.
  • Înfiinţarea la nivel naţional a unei linii telefonice unice, de urgenţă, non-stop pentru asistenţa imediată a femeilor care sunt victime ale violenţei.
  • Gratuitate la eliberarea certificatului medico-legal pentru victimele violului, violenţei în familie şi ale altor forme de violenţă.
  • Eliminarea tuturor formelor de violenţă asupra femeilor din infracţiunile aflate sub incidenţa Legii Medierii. Obligativitatea informării asupra medierii şi, mai ales, medierea în sine, dau încă un semnal de permisivitate faţă de o faptă penală gravă şi i se creează agresorului condiţii legale să scape de pedeapsă.
  • Înfiinţarea de centre de urgenţă pentru victimele violului şi formarea unui personal specializat în problematica agresiunilor sexuale care să acţioneze în interesul victimelor, prin consiliere psihologică şi consiliere legală.
  • Violatorii să nu fie cercetaţi în stare de libertate şi să fie monitorizaţi ulterior ispăşirii pedepsei.
  • Să se acorde atenţie sporită discursului public discriminator, limbajului motivat de ură şi violenţei fizice cu care se confruntă femeile cele mai marginalizate şi vulnerabilizate: femei rome şi din alte grupuri etnice minoritare, femei sărace, femei LBTQ, femei cu dizabilităţi, lucrătoare sexuale, mame singure, vârstnice, minore din centrele de plasament ş.a.
  • Persoanele aflate în funcţii publice, care susţin măsuri extremiste, cum au fost unele declaraţii privind sterilizarea femeilor rome şi a celor sărace, să fie demise.
  • Pedepse aspre pentru traficanţii de persoane în scopul exploatării sexuale, o strategie reală pentru diminuarea prostituţiei şi programe eficiente de protecţie pentru victime.
  • CNA să găsească mijloacele legale pentru stoparea difuzării de emisiuni care degradează femeile, promovează o cultură a violenţei şi transformă violenţa în divertisment.


 Mitingul „Indiferenţa hrăneşte violenţa” va fi continuat începând cu ora 18.30 de un eveniment dedicat comemorării victimelor violenţei în familie organizat la iniţiativa Fundaţiei Sensiblu şi a Asociaţiei Transcena. Ziua Internaţională pentru Eliminarea Violenţei asupra Femeilor va fi marcată prin evenimente similare în marile oraşe din ţară.

Manifestaţiile publice din 25 noiembrie vor deschide seria de evenimente din campania „16 zile de activism pentru eliminarea violenţei asupra femeilor”. Pe parcursul celor 16 zile vor avea loc dezbateri, ateliere, piese de teatru, campanii de informare şi alte acţiuni care vor viza creşterea gradului de conştientizare şi de înţelegere în rândul publicului a diferitelor manifestări ale formelor de violenţă asupra femeilor.

Organizatori: Asociaţia Front, Centru Feminist „Sofia Nădejde”, Centrul Filia, Asociaţia pentru Libertate şi Egalitate de Gen (A.L.E.G.),  E-Romnja (Asociaţia pentru Promovarea Drepturilor Femeilor Rome) şi Societatea de Analize Feministe AnA.

Event: https://www.facebook.com/events/546579812102951/?source=1

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite