Echipă româno-germană de procurori pentru finalizarea anchetei în Dosarul EADS. Kovesi: „Dosarele Microsoft şi EADS sunt priorităţi”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a semnat recent un acord pentru înfiinţarea unei echipe comune de anchetă cu Parchetul din Germania pentru a putea finaliza cercetările în dosarul „EADS”. În acest caz se fac cercetări cu privire la un contract încheiat în 2004 de statul român cu firma germană EADS pentru Sistemul Integrat de Securizare a frontierei.

„În acest dosar noi verificăm mai multe fapte de abuz în serviciu, suspectăm şi infracţiuni de luare şi dare de mită. Nu s-au făcut inculpări până acum. E un dosar complex cu multe activităţi care trebuie verificate, contractele s-au derulat pe o perioadă mare de timp, sunt sute de funcţionari implicaţi. De curând am semnat un acord pentru înfiinţarea unei echipe comune de anchetă cu Parchetul din Germania. Deci vom avea un schimb de informaţii şi cu colegii din Germania. Să sperăm că vom avea un răspuns cât de curând şi în acest dosar”, a declarat procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, într-un interviu pentru ziare.com.

Kovesi a mai adăugat că procurorul care face cercetările în acest dosar mai are în lucru peste 100 de dosare, o parte din dosarul „Microsoft”, dar şi alte dosare cunoscute.

„Procurorul care are această investigaţie are peste 100 de dosare, o parte din Microsoft, precum şi alte dosare deja cunoscute publicului, complexe. Pentru că nu avem toate resursele în acest moment, investigaţiile merg mai încet. Este greu să îi ceri unui procuror cu 120 de dosare să lucreze ritmic în toate. Microsoft şi EADS sunt priorităţi, dar e un singur procuror”, a completat Kovesi.

Valoarea contractului: 734 de milioane de euro

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) fac verificări cu privire la Contractul „Sistemul Integrat pentru Securizarea Frontierei de Stat (SISF)”, încheiat intre EADS Deutschland GmbH Germania şi Ministerul de Interne, în valoare totală de 734 de milioane de euro.

Pe 15 iulie 2004, Ministerul de Interne ar fi încheiat cu Bearing Point un contract privind încheierea studiului de fezabilitate pentru implementarea SISF, iar în termen de două zile studiul respectiv de fezabilitate a şi fost predat părţii române, care ar fi efectuat o plată de 430.000 de euro către Bearing Point.

„Există indicii în sensul că acest studiu de fezabilitate, care indica firma EADS ca singura firmă din lume competentă să furnizeze SISF pentru MAI, a fost întocmit de angajaţii Midocar Consulting şi reprezintă o sinteză a unor studii anterioare, cu acelaşi obiect, realizate de alte firme în folosul Poliţiei de Frontieră. În baza studiului pus la dispoziţie de Bearing Point, comisia de negociere a MAI de la acea dată a decis achiziţia SISF prin negocierea cu sursă unică, şi anume cu firma EADS în Germania”, potrivit DNA.

Pe de altă parte, între 2003 şi 2004, pe parcursul negocierilor oficiale dintre MAI şi EADS, ca unicul producător oficial, i s-ar fi permis acestuia să fie la curent cu absolut toate informaţiile şi discuţiile din cadrul întâlnirilor.

De asemenea, spun sursele citate, a fost permis „un control asupra oficialilor EADS care să nu pericliteze înţelegerile ascunse privind subcontractanţii ce urmau să fie folosiţi în proiect (Fujitsu Siemens Computers - FSC, UTI, Felix Telecom), subcontractanţi care aveau rolul de a derula mitele necesare aprobării contractului".

Ca urmare, pe parcursul negocierilor s-a ajuns la formula total nepotrivită pentru statul român, a unui contract-cadru cu o sumă fixă de 650 de milioane de euro, dar fără să fie precizate în detaliu soluţiile tehnice, echipamentele şi serviciile ce urmau să fie livrate, acestea urmând să fie agreate ulterior de către EADS, care astfel putea controla permanent, prin soluţiile tehnice oferite, profitul care urma să-l realizez în acest contract, "profit din care urmau să fie plătite mitele necesare aprobării contractului".

Pentru ca EADS să obţină acest contract, managementul companiei a fost condiţionat să încheie un contract de promisiune irevocabilă de subcontractare cu FSC, pentru comenzi de 40 până la 60 milioane de euro.

Managementul FSC, la rândul său, pentru a primi aceste comenzi de la EADS, a fost condiţionat să semneze, în acelaşi timp, contracte de comision pentru reuşită cu firma Gessa, cu un comision de 10% şi cu firma Profinet, cu un comision de 5%, bani care reprezentau mita pentru persoanele din conducerea MAI şi cabinetul premierului de la acea vreme.

"Din cercetări rezultă că în februarie 2005 a solicitat managementului FSC schimbarea procentelor de comision către Gessa şi Profinet, noile procente fiind 7% pentru Gessa şi 8% pentru Profnet, totalul lor rămânând 15% din valoarea comenzilor pe care FSC urma să le primească de la EADS. EADS a plătit în anul 2004, imediat după semnarea contractului, un avans de 4 milioane de euro ce urmau să fie folosiţi pentru plata mitelor persoanelor, sumă din care FSC a plătit, la rândul său, un avans de 2.000.000 de euro către Profinet şi un avans de 280.000 de euro către Gessa", precizează sursa citată.

Pe aceeaşi temă:

Corupţie la nivel înalt cu contracte de peste un miliard de euro. Este verificată activitatea a trei ministere

Dosarul EADS. Fost director german, pus sub acuzare de procurorii din Munchen în cazul contractelor cu România şi Arabia Saudită

Blaga: „Nu am nici o implicare negativă în dosarul EADS, Microsoft sau în cel legat de finanţarea partidelor. Funcţiile în PDL nu s-au dat contra-cost“

Un jurnalist român amestecă în Huffington Post numele Gerhard Schroder, Ion Ţiriac, Ioan Rus şi Elena Udrea cu afacerea EADS

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite