DOCUMENT Ecaterina Andronescu a impus monopol privat pe toate diplomele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ecaterina Andronescu, fost ministru al Educaţiei FOTO Arhivă Adevărul
Ecaterina Andronescu, fost ministru al Educaţiei FOTO Arhivă Adevărul

Un nou scandal al diplomelor este pe cale să izbucnească: procurorii DNA cercetează modul în care fostul ministru al Educaţiei Ecaterina Andronescu a încredinţat în 2002, unei firme private, fără licitaţie, monopolul eliberării tuturor diplomelor şcolare şi universitare.

O ancheta iniţiată de DNA în legătură cu firma Romdidac SA, singurul furnizor de diplome de studiu, a pus pe jar Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN).

Cercetările din dosarul penal 137/P/2013 vizează modul în care această companie a obţinut, în anul 2002, monopolul eliberării tuturor diplomelor şcolare şi universitare în baza unei simple convenţii semnate de ministrul Ecaterina Andronescu.

Surse avizate au declarat pentru „Adevărul“ că, în octombrie anul trecut, DNA a cerut Ministerului Educaţiei Convenţia 29.211/2002, prin care firma Romdidac a primit dreptul exclusiv de furnizare a diplomelor. Procurorii au mai solicitat şi evidenţa formularelor tipărite în ultimii 12 ani. Potrivit aceloraşi surse, Ministerul Educaţiei nu are nici evidenţa diplomelor, nici actul din 2002.

Informaţia este confirmată chiar de directorul general al Romdidac, Nicolae Bolboaşă (65 de ani), care spune că ministerul i-a solicitat o copie după convenţie, care ar fi dispărut din arhivele ministerului. „Acum două săptămâni, ne-au cerut cei de la minister actul prin care noi ne ocupăm de diplome, adică convenţia din 2002, că ei n-o mai au. Eu m-am gândit atunci că este vorba de vreo firmă care vrea să pună mâna pe afacerea noastră, nu am crezut că e vorba de vreo anchetă“, a declarat Bolboaşă. 

De la stat la stat, pentru profitul Romdidac

Afacerile Romdidac au început să prospere în 2001, odată cu venirea la Educaţie a tandemului Ecaterina Andronescu (ministru) şi Mihnea Costoiu (secretar de stat).

La 9 aprilie 2002, ministrul a încheiat Convenţia nr. 29211/2002, prin care firma controlată de Nicolae Bolboaşă a devenit furnizor unic al diplomelor. În aceeaşi zi, Andronescu a emis Ordinul intern 3.569 pentru toate unităţile de învăţământ, care stipulează că „gestionarea hârtiei speciale, precum şi tipărirea şi distribuirea formularelor de diplome/certificate sunt asigurate de SC Romdidac SA“.

Practic, în circuitul diplomelor a fost interpus un intermediar privat – Romdidac SA – între două instituţii de stat – Ministerul Educaţiei şi Imprimeria Băncii Naţionale. MEN trimite comenzile pentru tipărirea diplomelor la imprimerie prin intermediarul Romdidac, care preia ulterior formularele şi le distribuie unităţilor de învăţământ. Bineînţeles, pentru fiecare diplomă tipărită, Romdidac încasează un adaos comercial.

Înţelegere fără temei legal

Termenii Convenţiei 29211/2002 sunt sumari, neprecizând nici durata, nici sancţiuni în cazul neîndeplinirii obligaţiilor asumate. Mai mult, ministrul Educaţiei a uitat să treacă în document un lucru esenţial: temeiul legal în baza căruia a fost încheiată convenţia.

Potrivit documentului, Romdidac SA „achiziţionează, gestionează hârtia cu filigran continuu şi asigură tipărirea şi distribuirea diplomelor“. Ministerul Educaţiei se obligă să asigure „predarea machetelor formularelor actelor de studii către Romdidac SA, în vederea tipăririi“.

Convenţia mai prevede că Romdidac va fi plătită direct de beneficiarii diplomelor, adică unităţile de învăţământ.

Înţelegerea a fost încheiată pe o perioadă nedeterminată, putând fi reziliată „fără a fi necesară vreo formalitate“, în cazul în care una dintre părţi îşi încalcă oricare dintre obligaţii, cu notificare prealabilă.

„N-am ştiut că e o firmă privată“

După 12 ani în care Romdidac a deţinut monopolul eliberării diplomelor, Ecaterina Andronescu are scăpări de memorie şi spune că nu-şi mai aduce aminte cum a semnat Convenţia. „Romdidac întotdeauna a furnizat diplomele. Nu-mi aduc aminte să fi fost vreodată o altă firmă distribuitoare. N-am de unde să ştiu termenii acelei convenţii, un ministru semnează mii de acte“, a declarat pentru „Adevărul“ Ecaterina Andronescu.  Mai mult, fostul ministru susţine că nu ştia dacă Romdidac SA este o unitate de stat sau una privată. „Eu n-am ştiut că Romdidac este privată. Nu-l cunosc pe Nicolae Bolboaşă şi nu am făcut niciodată vreun avantaj pentru cineva. Ştiu ce vreţi să insinuaţi. Credeţi că toţi în ţara asta sunt escroci şi neisprăviţi? Cu toate mizeriile care se spun despre învăţământ, totuşi eu cred că este sistemul cel mai curat din România“, a mai spus Andronescu. 

Explicaţii hilare

Ecaterina Andronescu a încercat să dea vina pe juriştii MEC pentru încheierea convenţiei cu Romdidac. „Orice ordin de ministru este avizat înainte de Direcţia Juridică. Această direcţie îşi asumă legalitatea acelui act. Oricum, nu ştiu ce prevedea Legea achiziţiile publice în momentul acela, trebuie văzut dacă se aplica şi unităţilor de stat“, este declaraţia hilară a fostului ministru.

Ulterior, Andronescu a venit cu o altă explicaţie, la fel de neverosimilă. „M-am interesat la Departamentul Juridic şi pot să vă spun că OUG 60/2001 privind achiziţiile publice excepta de la licitaţii serviciile de învăţământ“, a declarat fostul ministru.

Directorul Romdidac susţine că totul s-a făcut legal şi că ancheta DNA ar avea alt substrat. „Faptul că s-a cerut doar documentul din 2002, mi-e teamă că sunt chestii politice. Dacă  nu ne ocupam noi, se alegea prafu’ de diplome, la câte falsuri s-au făcut... În peste 20 de ani nu am avut niciodată vreo reclamaţie“, a declarat Nicolae Bolboaşă, făcând abstracţie de acuzaţiile aduse Romdidac în scandalul diplomelor false de la „Spiru Haret“, din 2009.

MEC era obligat de lege să facă licitaţie

Afirmaţiile Ecaterinei Andronescu sunt contrazise chiar de actul normativ pe care-l invocă. OUG 60/2001 prevede că autoritatea contractantă nu are obligaţia de a aplica prevederile ordonanţei, adică să organizeze licitaţie, atunci când achiziţionează servicii de învăţământ.

Potrivit codului CAEN (acronimul utilizat pentru a desemna clasificarea statistică a activităţilor economice din România), serviciile de învăţământ includ „asigurarea de activităţi destinate susţinerii proceselor sau sistemelor de învăţământ“, precum consultanţă, activităţi de consiliere şi îndrumare în învăţământ, activităţi de testare şi de evaluare a testelor etc. Or, furnizarea şi distribuirea diplomelor sunt o activitate comercială, care nu poate fi asimilată acestor servicii.

Acelaşi lucru este susţinut şi de fostul ministru al Educaţiei Mircea Miclea. „Serviciile de învăţământ înseamnă furnizare de educaţie într-o formă sau alta. Adică ofertă pentru cursuri, training pentru personalul didactic etc. Furnizarea formularelor de diplomă în niciun caz nu se încadrează la servicii de învăţământ“,a declarat Mircea Miclea.

Tentativă de muşamalizare

Mihnea Costoiu, ministrul delegat pentru Învăţământ Superior şi unul dintre cei care, potrivit surselor „Adevărul“, au favorizat firma Romdidac pe vremea când era secretar de stat la Educaţie, a încercat să stingă scandalul încă din faşă.

După ce procurorii anticorupţie au descins la minister, Costoiu a iniţiat „pe genunchi“ o hotărâre de Guvern, prin care să scoată Romdidac din circuitul diplomelor. Actul normativ a intrat deja în circuitul de avizare, după cum afirmă chiar Mihnea Costoiu.

Acesta a folosit aceeaşi scuză neverosimilă ca şi Ecaterina Andronescu: nu a ştiut că firma care căpuşează ministerul de 12 ani este privată. „Prin hotărârea de Guvern, distribuţia diplomelor va fi asigurată de una dintre regiile statului, ori Imprimeria Naţională, ori Imprimeria BNR. Se va decide în funcţie de decizia Guvernului. Hotărârea este deja în circuitul de avizare. Anul ăsta am aflat şi eu că e o firmă privată şi nu o firmă publică. Şi atunci am zis să dăm distribuţia la o companie de stat. Şi dacă este un intermediar, acela să fie statul“, a spus ministrul.

Ministerul încearcă să şteargă urmele

Graba în care Ministerul Educaţiei vrea să dea la spate firma Romdidac arată panica creată de descinderea procurorilor DNA. Mihnea Costoiu şi-a trimis emisari atât la Imprimeria BNR, cât şi la Imprimeria Naţională, pentru a negocia preluarea diplomelor.  Surse din Imprimeria Naţională au  confirmat informaţia.  

„A venit la noi o directoare de la Ministerul Educaţiei, pentru a ne propune să preluăm tipărirea şi distribuirea diplomelor. Discuţiile s-au purtat în termenii următori: «Luaţi voi diplomele, pentru că noi avem probleme cu firma Romdidac». DNA le-au cerut date despre cum au dat Romdidac-ului distribuţia diplomelor. Cei de la minister sunt panicaţi pentru că nu au nici măcar evidenţa dilplomelor tipărite până acum“, au declarat pentru „Adevărul“ surse din Imprimeria Naţională.

Potrivit aceloraşi surse, şi în 2009, după izbucnirea scandalului diplomelor de la „Spiru Haret“, MECT a propus ca Imprimeria să preia furnizarea documentelor. Dar, după stingerea scandalului, ministrul Educaţiei în funcţie, Ecaterina Andronescu, a renunţat la propunere.

A vrut monopol şi pe manuale

În 2005, Romdidac SA a solicitat Ministerului Educaţiei exclusivitate pentru editarea manualelor şcolare. Ministrul în funcţie la acea dată, Mircea Miclea, i-a refuzat pe reprezentanţii Romdidac, explicându-le că instituirea unui monopol pe o piaţă concurenţială
este ilegală.

Cine este Romdidac

Compania Romdidac SA a fost înfiinţată în 1991, prin preluarea fostei baze de aprovizionare şi desfacere a Ministerului Învăţământului. Firma a fost controlată încă de la privatizare de Nicolae Bolboaşă, care deţine peste 70% din acţiuni. Bolboaşă este, în acelaşi timp, director general şi preşedinte al Consiliului de Administraţie.  În 2009, Romdidac a fost implicată în scandalul diplomelor false de la Universitatea „Spiru Haret“. Scandalul a izbucnit după ce s-a aflat că Romdidac a eliberat diplome de licenţă, cu antetul MECT, pentru specializări neacreditate. Romdidac are 24 de angajaţi şi este o companie foarte profitabilă. „Businessul“ cu diplome şi tipizate şcolare i-a adus, anul trecut,  peste un milion de euro, potrivit datelor de la Ministerul Finanţelor. Compania este şi producător de material didactic pentru şcoli (table şcolare, mobilier de laborator etc.). De asemenea,  Romdidac furnizează abonamente la publicaţiile străine periodice, ale căror principali clienţi sunt tot instituţiile de învăţământ de stat. 

Conventia semnata intre Ecaterina Andronescu si Romdidac

Ordinul Ecaterinei Andronescu de implementare a Conventiei

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite