Ecaterina Andronescu nu s-a aflat în conflict de interese. Decizia Curţii Supreme este definitivă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Senatorul PSD Ecaterina Andronescu nu s-a aflat în conflict de interese în anul 2009, atunci când a îndeplinit funcţia de manager de proiect la Universitatea Politehnică Bucureşti (UPB), în perioada în care era ministru al Educaţiei. Decizia luată de Curtea Supremă este una definitivă.

Instanţa Supremă a respins miercuri recursul Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) şi a menţinut o decizie a Curţii de Apel Bucureşti, instanţă care a anulat în mai 2012 raportul ANI prin care Ecaterina Andronescu a fost declarată în conflict de interese, anunţă Agerpres. Pe de altă parte, ANI trebuie să plătească 15.000 lei cheltuieli de judecată.

Acuzaţia de incompatibilitate, în 2011

Inspectorii de integritate au anunţat public în iunie 2011 că Ecaterina Andronescu a fost incompatibilă în perioada când a fost şi rector al Universităţii Politehnică din Bucureşti şi senator PSD, dar şi vicepreşedinte al partidului.

Ecaterina Andronescu a contestat decizia, iar Curtea de Apel Bucureşti i-a respins iniţial cererea de suspendare a deciziei Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), decizie atacată cu recurs de oficial.

Alături de Andronescu, ANI a stabilit în iunie 2011 că şi alţi trei parlamentari care sunt si rectori, Florian Popa, Nicolae Robu si Stefan Iosif Dragulescu, se află în incompatibilitate în raport cu prevederile noii Legi a Educaţiei. 

În 2 mai 2012, Agenţia Naţională de Integritate (ANI) anunţa că a sesizat Parchetul instanţei supreme în cazul Ecaterinei Andronescu pentru conflict de interese, deoarece în timpul mandatului de ministru al Educaţiei a fost şi manager în cadrul unui proiect POSDRU, funcţie în baza căreia a încasat aproape 40.000 de lei.

Rector şi manager de proiect european

ANI preciza că, în perioada 12 februarie 2009 - 30 septembrie 2009, mandatul Ecaterinei Andronescu de rector şi ordonator de credite al Universităţii Politehnica din Bucureşti a fost întrerupt pentru îndeplinirea funcţiei de ministru al Educaţiei.

Ecaterina Andronescu a câştigat la Curtea de Apel Bucureşti procesul cu Agenţia Naţională de Integritate privind conflictul de interese, instanţa dispunând anularea deciziei ANI potrivit căreia Andronescu a fost în timpul mandatului de ministru al Educaţiei şi manager în cadrul unui proiect.

Potrivit ANI, în perioada îndeplinirii funcţiei de ministru, Andronescu nu s-a suspendat din funcţia de manager de proiect. În aceste condiţii, ANI susţinea că Ecaterina Andronescu a încălcat regimul juridic privind conflictul de interese în materie administrativă, ca urmare a obţinerii unui beneficiu patrimonial şi a semnării documentelor din cadrul proiectului.

Rectorii pot fi şi parlamentari 

Ecaterina Andronescu declara atunci că până la ieşirea din mandatul de ministru al Educaţiei nu a luat niciun leu din proiectul cu fonduri structurale, iar în 2010 a primit de la Agenţie un verdict din care rezultă că nu este incompatibilă.

În 2012, Executivul a aprobat o ordonanţă de urgenţă care modifică radical Legea Educaţiei Naţionale aşa cum a fost gândită de fostul ministru Daniel Funeriu şi restaurează vechiul sistem, în care rectorii pot fi şi parlamentari, şi pensionari.

Principalele modificări aduse de ordonanţa de urgenţă publicată în Monitorul Oficial din 19 decembrie 2012 marchează practic revenirea la sistemul de învăţământ anterior, în care rectorii universităţilor pot ocupa şi funcţii ca cea de parlamentar şi de demnitate publică, cu excepţia membrilor Executivului şi a secretarilor de stat, fără a risca să intre în incompatibilitate.

Pe aceeaşi temă: 

Ecaterina Andronescu a câştigat în instanţă anularea deciziei ANI privind un conflict de interese

Ecaterina Andronescu a câştigat la Curtea de Apel Bucureşti procesul cu Agenţia Naţională de Integritate privind conflictul de interese, instanţa dispunând, marţi, anularea deciziei ANI potrivit căreia Andronescu a fost în timpul mandatului de ministru al Educaţiei şi manager în cadrul unui proiect.

Legea Educaţiei Naţionale, modificată pe furiş în ultima şedinţă a Guvernului Ponta 1 în favoarea rectozaurilor

În ultima şedinţă a Guvernului Victor Ponta 1, de marţi, Executivul a aprobat o ordonanţă de urgenţă care modifică radical Legea Educaţiei Naţionale aşa cum a fost gândită de fostul ministru Daniel Funeriu şi restaurează vechiul sistem, în care rectorii pot fi şi parlamentari, şi pensionari.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite