E oficial: SUA retrag 12.000 de militari din Germania. O parte ajung în zona Mării Negre, în coasta Rusiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Căte mii de militari americani vor fi relocaţi în zona Mării Negre FOTO AFP
Căte mii de militari americani vor fi relocaţi în zona Mării Negre FOTO AFP

Secretarul de stat american, Mark Esper, a anunţat miercuri într-o conferinţă de presă că SUA vor retrage 11.900 de militari din Germania. Decizia care aparţine preşedintelui Donald Trump va dura câţiva ani şi va costa statul american miliarde de dolari, scrie CNN, care citează oficiali americani.

Dintre trupele care părăsesc Germania, aproximativ 5.400 vor rămâne în Europa. Restul de 6.400 de militari şi familiile lor se vor întoarce în SUA şi se vor reloca în timp, în Europa, pe bază de rotaţie.

Ministrul american a spus că o parte dintre aceştia vor fi relocaţi în zona Mării Negre, fără să numească ţările în care vor fi amplasaţi.

Secretarul de Stat american, Mark Esper, a precizat însă că unul dintre motivele relocării militarilor din Germania în alte state europene ţine de descurajarea Rusiei.

Reamintim că liderii militari americani au dat de înţeles, recent, că încearcă să  contureze o strategie de retragere a militarilor SUA din Germania şi o trimitere a acestora în ţări din estul NATO pentru a extinde acoperirea forţelor americane în Europa. Astfel, se are în vedere extinderea prezenţei militare a SUA în ţări precum România şi Bulgaria şi reducerea acesteia în „Europa veche”, a declarat senatorul James Inhofe după o întâlnire cu generalul cu patru stele Tod Daniel Wolters, şeful comandamentului  american din Europa. 

Conform senatorului, deşi nu a fost complet pus în practică, armata SUA nu a renunţat niciodată la planul de a consolida flancului estic al NATO, iar Pentagonul a investit foarte mult în baze din România şi Polonia.

„Trebuie să menţinem o prezenţă puternică în Europa pentru a descuraja Rusia şi pentru a susţine o platformă flexibilă pentru proiectarea puterii în alte teatre precum Africa. În plus, se va minimiza impactul acestor schimbări asupra familiilor militarilor desfăşuraţi în Europa”, a spus Inhofe, citat de stripes.com.

Senatorul susţine că aceste mişcări de trupe nu se vor face instantaneu şi că manevra va dura „luni pentru planificare şi ani pentru executare”. Perioada lungă de timp se datorează problemelor de logistică ivite la o astfel de mutare masivă de trupe din Germania, unde US Army a investit în infrastructură miliarde de dolari pe parcursul a zeci de ani. 

Reaminitim că după ce s-a anunţat retragerea a aproximativ 9.500 de militari americani din Germania, fostul comandant al Armatei SUA în Europa, generalul în retragere Ben Hodges, a avertizat că această mişcare este riscantă, întrucât Rusia ar putea profita de discordia din cadrul NATO pentru a-i testa capacitatea de apărare. România sau statele baltice ar fi direct expuse unui atac.

„Dacă ei consideră că nu suntem solidari, ar putea decide să lanseze o invazie în România sau în (statele) baltice şi să ameninţe cu folosirea armei nucleare pentru a vedea cum răspundem noi”, declara Hodges într-un interviu pentru „The Times”. Ben Hodges avertizează constant în legătură cu pericolul rusesc pe flancul estic al NATO. Într-un raport publicat la sfârşitul lunii mai, generalul american pleda pentru consolidarea prezenţei NATO în România la nivelul celei din Polonia, în scopul descurajării unei Rusii tot mai agresive la Marea Neagră. În opinia sa, Moscova consideră Marea Neagră o platformă de lansare spre alte regiuni. De altfel, în ultimii 12 ani, Rusia a atacat două ţări de la Marea Neagră, şi anume Georgia, în august 2008, şi Ucraina, în martie 2014. Aceste atacuri au fost însoţite de un rapt teritorial, semănarea discordiei, menţinerea instabilităţii, întreţinerea de conflicte armate etc., acţiuni agresive care au crescut îngrijorările în mai multe ţări aliate din zona estică a NATO.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite