E oficial! Bogdan Gigina, poliţistul care a murit după ce a căzut cu motocicleta într-o groapă se afla în coloana oficială a ministrului Gabriel Oprea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Poliţistul Bogdan Cosmin Gigina a murit în timp ce deschidea coloana oficială a vicepremierului Gabriel Oprea FOTO Mihaela Cojocariu
Poliţistul Bogdan Cosmin Gigina a murit în timp ce deschidea coloana oficială a vicepremierului Gabriel Oprea FOTO Mihaela Cojocariu

Bogdan Cosmin Gigina, poliţistul de la Brigada Rutieră a Capitalei care a murit după ce a căzut cu motocicleta într-o groapă săpată în mijlocul drumului, făcea parte din coloana oficială a vicepremierului Gabriel Oprea. Aşa a anunţat într-un comunicat de presă Poliţia Română. Iniţial, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Capitalei spunea că în momentul accidentului Gigina se îndrepta spre o zonă în care ar fi urmat să fluidizeze circulaţia.

„Poliţistul se afla în exercitarea atribuţiunilor de serviciu specifice poliţiei rutiere, conform reglementărilor legale în domeniu, fiind angrenat în dispozitivul mobil şi fix de fluidizare a traficului rutier în municipiul Bucureşti, asigurând deplasarea în siguranţă, a unei coloane oficiale, precum şi a celorlalţi participanţi la trafic”, potrivit comunicatului emis de Poliţia Română.

Conform documentului citat, coloana oficială se întorcea de la o activitatea „în cadrul unei instituţii din domeniul securităţii şi ordinii publice”.

Coloana oficială a viceprim–ministrului pentru securitate naţională, ministrul afacerilor interne, de care demnitarul beneficia in condiţiile legii, se deplasa cu o viteză adaptată la condiţiile meteo şi de trafic existente, pe traseul Băneasa – P-ţa. Presei Libere – Arcul de Triumf – P-ţa. Charles de Gaulle – P-ţa. Victoriei – Bd. Uranus – Str. Ştirbei Vodă, mai spun oficialii Poliţiei Române.

Coloana oficială s-ar fi oprit la locul accidentului

În documentul citat se mai precizează, că după producerea accidentului, coloana oficială s-a oprit, fiind dispuse măsuri pentru mobilizarea echipajelor medicale.

„Imediat după producerea accidentului, coloana oficială s-a oprit la faţa locului şi au fost dispuse măsuri pentru

 mobilizarea echipajelor medicale în vederea acordării primului-ajutor, poliţistul fiind transportat la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti”, conform documentului citat.

Mai mult, ministrul Oprea ar fi comunicat cu secretarul de stat Raed Arafat, dar şi cu alte persoane din conducerea Ministerului de Interne „pentru intervenţia de urgenţă a echipajelor SMURD şi informarea permenentă în legatură cu evoluţia situaţiei. S-a ţinut legătura cu echipajele SMURD şi cu Spitalul Universitar, iar ministrul de interne a fost permanent informat”.

„La locul producerii accidentului existau elemente de semnalizare a lucrării, dar cu privire la modul în care erau amplasate, dacă respectau  sau nu normativele legale, urmează a se stabili pe parcursul anchetei aflate în instrumentarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti”, se mai arată în comunicatul emis de Poliţia Română.

Lideri sindicat: Poliţistul Gigina nu trebuia să meargă cu motocicleta

Cu puţin timp înainte de declaraţia oficială dată de reprezentanţii Poliţiei Române, liderul Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC) Dumitru Coarnă a declarat pentru adevărul.ro că în momentul accidentului poliţistul Bogdan Cosmin Gigina se afla în coloana oficială a viceprim-ministrului Gabriel Oprea. Acesta a ţinut însă să atragă atenţia că, în condiţii de ploaie cu temperaturi de sub 10 – 15 grade, poliţiştii nu trebuie să meargă cu motocicletele.

„Era (Bogdan Cosmin Gigina – n.r.) în coloană oficială. Era coloana viceprim-ministrului Gabriel Oprea. În opinia mea nu avea voie să meargă pe motocicletă în condiţiile de trafic respectiv, în special ploaia, pentru că acolo sunt două probleme fundamentale: acvaplanarea şi vizibilitatea. Dar asta este o problemă ce ţine de cel care formează coloana, nu de prim-ministru, sau viceprim-ministrul, sau preşedinte, sau de beneficiarul coloanei”, a spus Coarnă.

image

Acesta a spus că în asemenea situaţii se putea apela la maşini pentru a nu pune în pericol viaţa nimănui.

„Cei care formează coloana pot apela în aceste perioade la patru roţi, care nu pun în pericol viaţa oamenilor. Dar sunt reguli: la temperaturi mai mici de 10 - 15 grade nu se mai scot motocicletele pe timp de ploaie. Practic, şefii de la Brigada Rutieră ar trebui să îşi dea demisia. Asta cred eu”, a completat Coarnă.

Acesta a mai completat că, în opinia sa, Gabriel Oprea avea dreptul la coloană.

„Articolul 223 din regulament spune că au dreptul la coloană preşedintele, preşedinţii Camerei Deputaţilor şi a Senatului şi prim-ministrul şi, extrapolând, viceprim-ministrul pentru că la momentul la care a fost făcut regulamentul nu era această funcţie de viceprim-ministru. Dar avem şi o excepţie la aliniatul 3 care spune că miniştrii aflaţi în situaţii deosebite pot beneficia de coloană” a completat liderul de sindicat.

Întrebat ce poate însemna o „situţie de urgenţă”, acest a precizat că poate fi o deplasare rapidă la o instituţie publică.

„Situaţia de urgenţă poate fi o situaţia care poate să intervină o deplasare rapidă la o instituţie publică. Noi funcţionăm pe sistemul de siguranţă şi ordine publică, la noi situaţii de urgenţă pot veni din clipă în clipă. Am aflat pe surse că viceprim-ministru se deplasa de la o instituţie publică a sistemului de apărare şi siguranţă publică”, a conchis Dumitru Coarnă.

Bogdan Cosmin Gigina va fi înmormântat vineri

Sicriul cu trupul lui Bogdan Cosmin Gigina a fost depus la capelă Bisericii Udricani din Capitală, urmând să fie înmormântat vineri, la Cimitirul Ghencea III.

image

La capelă s-au strâns şi mai mulţi colegi ai tânărului poliţist. 

„În momentul în care eşti pe motocicletă vizibilitatea este mult mai redusă decât la volanul unei maşini, în special noaptea, pe ploaie. Şi este şi mai complicat atunci când poliţistul deschide coloana pe motocicletă pentru că acesta trebuie să fie atent la trafic,să facă loc, să dea din mâini şi să meargă cu viteză”, povestesc poliţişii.

Aceştia au adăugat că gropile de pe Ştirbei Vodă nu erau semnalizate cu lumini aşa cum ar fi trebuit.

Colegii acestuia au adăugat că agentul de poliţie care coordona misiunea ar fi fost chiar naşul lui Bogdan Cosmin Gigina, iar acesta ar fi oprit în trafic.

Politicienii îi cer lui Gabriel Oprea să explice de ce a avut nevoie de coloană oficială

Au apărut primele reacţii ale politicienilor. Monica Macovei a declarat că vicepremierul Gabriel Oprea are de dat explicaţii pentru mai multe lucruri: acuzaţiile multiple de plagiat şi moartea poliţistului Bogdan Gigina. 

"Generalul Gabriel Oprea avea de dat explicaţii privind acuzaţiile multiple de plagiat. Generalul Oprea avea de răspuns la mai multe întrebări legate de moartea poliţistului Bogdan Gigina, despre care Poliţia Capitalei recunoaşte că “se afla în exercitarea atribuţiunilor de serviciu (…) fiind angrenat în dispozitivul mobil şi fix de fluidizare a traficului rutier în municipiul Bucureşti, asigurând deplasarea în siguranţă, a unei coloane oficiale (…). Coloana oficială a viceprim - ministrului pentru securitate naţională, ministrul afacerilor interne”. Rudele poliţistului spun că se afla în coloana oficială a ministrului, deşi acesta nu avea dreptul la escortă, pentru că nu era o situaţie de urgenţă.

La rândul său, Alina Gorghiu îi cere lui Oprea, într-o postare pe Facebook, explicaţii privind motivul pentru care s-a deplasat în coloană oficială. "Nu aşa se face domnule vicepremier Oprea, ministru al Afacerilor Interne! Nu se aşteaptă două zile, să vă mai gândiţi dacă este cazul sau nu să admiteţi că poliţistul care a decedat făcea parte din coloana dumneavoastră oficială. Nu se poate ca printr-un vag comunicat al Poliţiei Capitalei să minimalizaţi o tragedie. Trebuie să furnizaţi familiei, opiniei publice, colegilor poliţişti toate informaţiile necesare: ce activitate a avut loc, de ce era necesară deplasarea în regim de coloană oficială, cu ce viteză se deplasa coloana? O politică responsabilă înseamnă asumare şi transparenţă, aşa că vă solicit să reveniţi asupra exerciţiului de comunicare cu care sunteţi dator opiniei publice", a postat Gorghiu pe Facebook.

Dosar penal deschis pentru ucidere din culpă

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au anunţat, miercuri, că au deschis un dosar de cercetare penală în care s-a început urmărirea in rem, pentru ucidere din culpă, în cazul poliţistului de la Brigada Rutieră care a murit, marţi, după ce a căzut cu motocicleta într-o groapă săpată pentru lucrări la reţeaua de gaze. 

Motocicleta condusă de poliţistul de la Brigada Rutieră, scoasă din groapă cu un excavator

Martor: „Gropile nu erau bine semnalizate“

Din declaraţiile martorilor oculari reiese că cele trei cratere din asfalt nu erau bine semnalizate. „Groapa era săpată de o companie de gaze. De fapt sunt trei gropi, una după alta. Când a avut loc accidentul, afară era întuneric şi ploua. În zonă era aglomerat şi probabil că poliţistul, în grabă, nu a văzut gropile. Sincer, nici nu erau foarte bine semnalizate”, susţin martorii. 

Cei de la Distrigaz afirmă însă că obligaţia de a semnaliza şantierul îi revine, prin contract, firmei subcontractate. 

„Semnalizarea a fost realizată conform dispoziţiilor legale în vigoare: bariere de protecţie, panouri de semnalizare/presemnalizare, semne de circulaţie, balize cu lumina intermitentă şi banda galbenă de avertizare”, au completat oficialii companiei, menţionând că atât Primăria Municipiului Bucureşti cât şi Brigada de Poliţie a municipiului Bucureşti au fost notificate cu privire la lucrările pe care le efectua în zona în care s-a produs accidentul. 

Sute de mesaje de condoleanţe transmise de prieteni

Mai multe detalii despre modul în care s-a produs accidentul vor să afle şi apropiaţii tânărului poliţist, care tocmai împlinise un an de căsătorie. Sute de mesaje de condoleanţe şi părere de rău au curs de joi pe pagina oficială de Facebook a poliţistului. 

„Îmi este greu să îmi găsesc cuvintele mai ales că pe acest copil îl cunosc de când era de o şchioapă iar tatăl lui îmi este prieten bun, cu care am trăit şi bune şi rele şi nu pot să văd durerea din sufletul lui”, a scris Marian pe reţeaua de socializare, adăugând că Gigină şi-a dorit dintotdeauna să fie poliţist, la fel ca şi tatăl său. „Ai lăsat o imensă durere în urma ta. Nimic nu va mai fi la fel fără tine”, a scris Simona, o altă prietenă de-a tânărului. „Să ni-l amintim vesel... aşa cum era mereu!”, a scris şi Robert.

„Finul meu şi-a pierdut viaţa pentru unii cu funcţii mari care se grăbesc... mereu se grăbesc, fără să le pese că plouă şi că omul care îi serveşte conduce o motocicletă... nu un tanc!!! Mulţumim frumos domnule ministru!!! Aţi lăsat părinţi fără singurul copil şi o văduvă tânără! RUŞIIINEEEE !!!!”, a postat şi Simona joi pe Facebook.

Tragedia în urma căreia Bogdan Gigină a murit 

Poliţistul Bogdan Cosmin Gigina (28 de ani) de la Brigada Rutieră a Capitalei a decedat marţi seară, la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, unde a fost transportat după ce a căzut cu motocicleta într-o groapă de pe bulevardul Ştirbei Vodă din Capitală. 

Imediat la faţa locului au ajuns mai multe ambulanţe, echipaje de poliţie şi o echipă de procurori. Tânărul a fost dus de urgenţă la spital unde, în pofida eforturilor medicilor, s-a stins din viaţă.  

Imediat după accident, Diana Sarca, purtătorul de cuvânt al Poliţiei capitalei declara că atunci când a avut loc accidentul, Gigina se îndrepta către o zonă în care ar fi urmat să fluidizeze circulaţia.


Citeşte mai multe despre cazul poliţistului mort după ce a căzut cu motocicleta într-o groapă 

Dosar pentru ucidere din culpă în cazul poliţistului de la Rutieră care s-a prăbuşit cu motocicleta într-un crater săpat în mijlocul drumului

Un poliţist în misiune a căzut cu motocicleta într-o groapă din centrul Capitalei. Bărbatul a murit câteva ore mai târziu, la spital

Procurorii cercetează dacă poliţistul mort după ce a căzut într-o groapă din Capitală se afla în coloana oficială a ministrului Oprea

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite