E lege: Exportul de buştean în spaţiul extracomunitar, interzis

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe fondul scandalului iscat de o plângere depusă de trei ONG-uri la Comisia Europeană prin care acestea acuză tăierile ilegale masive de material lemnos din zonele protejate, Camera Deputaţilor a adoptat un proiect de lege prin care se interzice, începând cu data de 1 ianuarie 2021, pe o perioadă de 10 ani, exportul de buştean în spaţiul extracomunitar.

Potrivit textelor adoptate, „se interzice exportul de buştean, cu sau fără coajă, sau lemn rotund, pentru o perioadă de 10 ani, în spaţiul extracomunitar începând cu data de 1 ianuarie 2021. Nerespectarea interdicţiei de export a masei lemnoase se pedepseşte cu închisoare de la un an la 3 ani sau cu amendă în cuantum de 100.000 lei”.

De asemenea, documentul prevede instituirea Registrului naţional de evidenţă informatizată a proprietăţilor forestiere la nivelul autorităţii publice centrale care răspunde de silvicultură, în vederea aplicării regimului silvic şi gestionării durabile a fondului forestier.

Catalogul naţional al masei lemnoase

„Realizarea cadastrului aferent fondului forestier proprietate publică a statului este finanţată de la bugetul de stat sau din surse proprii ale administratorilor fondului forestier proprietate publică a statului. În vederea asigurării transparenţei recoltării masei lemnoase din fondul forestier naţional se instituie Catalogul naţional al masei lemnoase la nivelul autorităţii publice centrale care răspunde de silvicultură prin utilizarea bazelor de date informatice existente la nivelul acesteia. Autoritatea publică centrală care răspunde de silvicultură va publica Catalogul naţional al masei lemnoase de site-ul propriu, al cărui model se aprobă prin ordin al conducătorului autorităţii publice centrale care răspunde de silvicultură. Structurile teritoriale de specialitate ale autorităţii publice centrale care răspunde de silvicultură vor verifica prin sondaj actele de punere în valoare în baza unor criterii de risc”, mai prevede documentul.

De s-au plâns ONG-urile

Recent, trei organizaţii non-guvernamentale pentru mediu din România au trimis o plângere la Comisia Europeană în care au reclamat tăierile ilegale masive din zonele protejate. Concret, este vorba de organizaţiile pentru protecţia mediului Agent Green, ClientEarth şi EuroNatur care au depus o plângere împotriva Ministerului Mediului şi critică lipsa de acţiune privind exploatarea forestieră intensivă a pădurilor naturale din zonele protejate, inclusiv în păduri virgine, ceea ce a condus în timp la pierderea ireversibilă de habitate şi specii. „România adăposteşte două treimi din pădurile primare şi seculare ale Europei din zona de climă temperată. Aceste preţioase ecosisteme, protejate de legislaţia europeană ca arii protejate de tip situri Natura 2000, sunt distruse sistematic şi in mod planificat prin operaţiuni de exploatare pe scară largă aprobate chiar de Ministerul Mediului”, a precizat Agent Green într-un comunicat. 

Plângerea celor trei ONG-uri vine în contextul în care, începând din luna februarie, Comisia Europeană a demarat o procedură de infringement împotriva României din cauza tăierilor ilegale de pădure.

Campania fake-news

În urmă cu mai bine de o săptămână, ministrul Mediului, Costel Alexe, acuzat o campanie de fake-news pe tema exploatărilor forestiere din ţara noastră şi a declarat că s-a ajuns la o stare de dezinformare publică în care orice camion care transportă legal material lemnos este considerat transport ilegal. „În ultimele două săptămâni circulă tot felul de astfel de imagini, clipuri video cu trenuri cu buşteni care traversează România, în cadrul campaniei că se taie pădurile României şi sunt trimise la export în ţări din Europa sau în alte părţi. Toate aceste imagini, dragi români, care le-aţi văzut acum şi care care sunt promovate în spaţiul public pe reţele de socializare în ultima lună sunt doar nişte manipulări. Aş vrea să vă spun foarte clar: niciun tren cu material lemnos, buştean, nu a plecat din România către ţări din Europa sau în alte părţi.(…) În 2020 niciun tren cu buştean nu a fost exportat din ţara noastră către vreo altă ţară din Europa, nici pe calea ferată şi evident nici în punctele de descărcare de la Giurgiu, Galaţi sau Constanţa”, a explicat ministrul. El a precizat că România este un importator de material lemnos şi în acest an au intrat în ţara noastră mii de vagoane cu buşteni. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite