După zăpadă a venit potopul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din cauza viiturilor, mai multe sate din judeţele Buzău şi Prahova au rămas izolate, câteva drumuri sunt blocate şi un pod s-a rupt. Topirea masivă a zăpezii din zona de deal şi de munte, dar şi ploile abundente din ultimele zile au făcut ca râurile şi pârâurile să fie afectate de viituri, iar terenurile instabile o iau la vale.

Pe pârâul Slănic din judeţul Buzău s-a format o viitură ce angrenează sloiuri de gheaţă spre localităţile din aval. Viitura a afectat deja doi stâlpi de telefonie fixă şi o punte pietonală de lemn în comuna Beceni.

La Chiliile, peste 600 de persoane sunt izolate după ce drumul a fost acoperit de o alunecare de teren. Un alt drum judeţean a fost închis în urmă cu două zile pentru că o parte din podul dintre localităţile Pleşcoi şi Pleşeşti s-a surpat. Localnicii sunt nevoiţi fie să meargă pe jos, fie să ocolească 30 de kilometri pe o altă rută.

"Am intrat în groapă, maşina a ieşit, motorul nu"

În zona de munte a judeţului s-au reactivat zilele trecute alunecările de teren, iar 1.500 de oameni din satele Terca şi Ploştina riscă să rămână izolaţi. Alunecările au ajuns la marginea unui drum judeţean, iar pereţii a cinci case aflate în apropiere s-au crăpat deja.

„Grupa operativă s-a deplasat pentru monitorizarea situaţiei de urgenţă, anunţându-se şi consiliile locale pentru situaţii de urgenţă din localităţile Beceni, Cernăteşti, Săpoca, Pârscov şi Chiliile", a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Buzău, căpitan Gabriela Boiangiu.

O sută de familii izolate de alunecări de teren

Peste 100 de familii din satul prahovean Lutu Roşu au rămas izolate din cauza unei alunecări de teren care a blocat căile de acces către sat. În prezent, singurul loc prin care se poate ajunge în localitate este albia pârâului Bertea, prin care se poate trece cu tractorul sau cu căruţa.

„Vai de capul nostru. O iarnă ca asta nici că am mai pomenit vreodată. Zăpadă multă, inundaţii şi alunecări de teren. Ne-am aprovizionat cu alimente trecând prin apă, cu o căruţă", a spus Sandu Victor, localnic.

De astăzi, dacă precipitaţiile încetează, autorităţile vor să înceapă construcţia unui pod provizoriu de 40 de metri peste pârâul Bertea, care să facă legătura între satul Lutu Roşu şi restul comunei.

Turişti blocaţi de avalanşă în Masivul Parâng

Jandarmii montani din Parâng şi pompierii din Petrila s-au chinuit mai bine de şase ore, sâmbătă seară, să salveze trei turişti care au rămas blocaţi cu autoturismele pe Drumul Naţional 7A, din cauza unei avalanşe de zăpadă. Turiştii au mers în Cheile Jieţului, iar la întoarcere nu au mai putut coborî după ce drumul a fost blocat pe câteva zeci de metri de munţi de zăpadă.

image

Avalanşa s-a pornit în zona Groapa Seacă, la o altitudine de peste 1.500 de metri unde nu este nici semnal telefonic, iar turiştii cu greu au reuşit să dea alarma.

„Această avalanşă a survenit pe o porţiune de drum care este închisă pe timp de iarnă, dar oamenii tot s-au aventurat. Din fericire, nu sunt victime", a declarat Maiorul Perin, şeful Secţiei Jandarmi Montani Parâng.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite