După ce a renunţat la contractul atribuit ilegal de Ciocâlteu şi Lazăr, cheltuielile Spitalului „Sfântul Ioan“ cu analizele s-au înjumătăţit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alexandru Ciocâlteu şi Petruţa Lazăr, foşti manageri ai Spitalul „Sfântul Ioan“ din Capitală, au atribuit ilegal contractul pentru analize medicale, din care şi-ar fi luat „comisioane mită“ de peste 3,3 milioane de lei. După anularea contractului, Spitalul „Sfântul Ioan a încheiat un contract cu altă firmă, cu tarife la jumătatea celor practicate anterior, potrivit procurorilor.

Tribunalul Bucureşti a decis, vineri, ca Alexandru Ciocâlteu şi Petruţa Lazăr să fie plasaţi în arest la domiciliu, respingând cererea procurorilor de arestare preventivă. Cei doi foşti manageri ai Spitalului “Sfântul Ioan” sunt acuzaţi că au primit mită în total aproximativ 3,3 milioane de lei, de la firma cu care timp de şase ani a fost derulat un contract privind efectuarea de analize medicale.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie arată, în referatul în care au cerut arestarea preventivă, că acest caz a pornit de la un raport din 2015 al Corpului de Control al Ministerului Sănătăţii, în care se arăta că a fost atribuit ilegal contractului  dintre Spitalul de Urgenţă “Sfântul Ioan” şi firma de analize medicale, iar acesta şi actele subsecvente trebuie anulate.  

Contractul Spitalului “Sfântul Ioan” cu firma de analize medicale a fost încheiat în 2008, când Petruţa Lazăr era manager interimar, a fost continuat de succesorul acesteia, medical Alexandru Ciocâlteu, care a încheiat şi acte adiţionale. Abia în 2014, conducerea spitalului a decis sistarea plăţilor şi returnarea facturilor, deoarece nu erau însoţite de documente justificative de la firma de analize medicale, deşi acestea erau prevăzute în contract şi în legislaţie.

După ce contractual a fost anulat, Spitalul “Sfântul Ioan” a fost nevoit să găsească o altă firmă, pentru a face analize de autocontrol, cu care a încheiat un contract cu tarife erau la jumătate din preţul celor practicate până atunci. Mai mult, rezultatele analizelor “au demonstrat suspiciuni cu privire la calitatea serviciilor prestate anterior”, au scris procurorii în documentul citat.

Anchetatorii mai arată că, de la încheierea contractului în 2008, prima şedinţă a Consiliului de Conducere şi Administrare al asocierii a avut loc în luna iulie 2014, “deşi trebuia lunar, conform contractului, iar firma furnizoare de servicii de analiză a fost convocată de nenumărate ori, astfel că spitalul nu a cunoscut niciodată situaţiile financiare (buget, profit) ale asocierii investiţionale.

Alexandru Ciocâlteu şi Petruţa Lazăr au fost reţinuţi 24 de ore, iar vineri, după decizia instanţei, au fost scoşi din arest preventiv şi plasaţi în arest la domiciliu.

Procurorii DNA o acuză pe Petruţa Lazăr că în 2008, când era manager interimar al Spitalului “Sfântul Ioan”, i-a pretins reprezentantului unei firme de analize medicale cu care unitatea sanitară încheia un contract un “comision mită” de cinci la sută din valoarea acestuia.

În urma acestei înţelegeri, din ianuarie 2009 până în august 2010, Petruţa Lazăr ar fi primit de la reprezentantul firmei 20.000 de lei lunar, în total 480.000 de lei, pentru a facilita încheierea şi derularea contractului, susţin procurorii DNA.

Ulterior, în funcţia de manager a fost numit Alexandru Ciocâlteu, iar Petruţa Lazăr a ocupat în continuare funcţia de director financiar. După ce a preluat funcţia de manager al spitalului, Alexandru Ciocâlteu i-ar fi pretins reprezentantului firmei şi ar fi primit lunar 40.000 de lei, în total 2.880.000 de lei, cu titlu de mită, pentru derularea în continuare a contractului, dar şi pentru semnarea de acte adiţionale şi efectuarea plăţilor, mai spun procurorii.

Banii ar fi fost primiţi de Ciocâlteu din februarie 2011 până în noiembrie 2013 inclusiv, în cele şase luni anterioare “comisionul mită” ajungând la Petruţa Lazăr. Alexandru Ciocâlteu i-ar fi comunicat persoanei care i-a dat banii că o parte din sumă o va remite Petruţei Lazăr, care ocupa în acel moment funcţia de director economic, potrivit anchetatorilor.

"Astfel, în perioada 2011 - 2013, inculpata Lazăr Petruţa a primit de la inculpatul Ciocâlteu Alexandru diferite sume de bani, cunoscând că acestea provin de la persoană respectivă, inculpata semnând în acea perioada documente care vizau relaţia contractuală a spitalului cu firma respectivă", arată DNA. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite