Curtea Supremă a decis rejudecarea dosarului lui Mircea şi Vlad Cosma

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dosarul fostului deputat Vlad Cosma şi al tatălui acestuia, Mircea, fost preşedinte al CJ Prahova, va fi rejudecat în primă instanţă conform unei decizii definitive a judecătorilor de la Curtea Supremă. În prima instanţă cei doi au fost condamnaţi la cinci ani, respectiv opt ani de închisoare, fiind acuzaţi că ar fi primit de la administratorii unor firme care au contracte cu CJ Prahova un milion de euro.

Update: Completul de cinci judecători de la Înalta Curte de Justiţie şi Casaţie a decis luni rejudecarea întregului proces în care fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova Mircea Cosma şi fiul acestuia, fostul deputat PSD Vlad Cosma, erau acuzaţi de luare de mită şi abuz în serviciu. Aceştia fuseseră trimişi în judecată în aprilie 2014.

Prin decizia de luni, judecătorii Curţii Supreme au desfiinţat condamnările primite pe fond de inculpaţii din acest dosar, procesul urmând a fi reluat de la zero în cadrul secţiei penale a ÎCCJ, în faţa unui complet de trei judecători. Decizia completului nu a fost luată în unanimitate, existând o opinie minoritară pentru menţinerea condamnărilor din primă instanţă. „Desfiinţează sentinţa penală apelată şi trimite cauza spre rejudecare la Secţia Penală a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie”, se arată în minuta Curţii Supreme.

"Sunt foarte emotionata si nu stiu ce sa spun. Dumnezeu a facut dreptate si salut judecatorii de la Inalta Curte ca au luat in considerare acele lucruri pe care noi am avut curajul sa le dezvaluim si multumim tututor celor care ne-au sustinut. Am avut mereu încredere în Dumnezeu şi Justiţie”, e declarat deputatul PSD Andreea Cosma, la auzul deciziei Curţii Supreme.

Avocatul familiei Cosma a declarat că soluţia magistraţilor de la Curtea Supremă de revenire la rejudecare a fondului dosarului este „o soluţie pe deplin morală”. În opinia acestuia o sentinţă de condamnare într-un astfel de dosar „ar fi dus la validarea unor neregularităţi”. „Hotărârea de fond a fost dată pe probe neconcludente, deci hotărârea de fond a fost neîntemeiată, probele fiind grav viciate”, a subliniat apărătorul familiei Cosma. Acesta şi-a exprimat opinia că, în decizia magistraţilor, înregistrările făcute public de Vlad Cosma au cântărit decisiv, prin faptul de „a fi scos la iveală neregularităţile din procedura penală”.

Strategia apărării s-a axat pe ideea că unele dintre denunţurile martorilor au fost făcute la presiune şi că unele din probele de la dosar ar fi fost fabricate. Procurorii DNA au arătat că niciuna din probele de la dosar nu a fost contestată de către inculpaţi în procedura de camera preliminară. „Inculpaţii au avut tot timpul să conteste probele de la dosar în camera preliminară dar au preferat să să susţină că au fost plantate”, a susţinut procurorul de caz la una din audierile din dosar.

Conform jurisprudenţei art. 480, alin.3 al NCPP, o instanţă de apel poate trimite un dosar spre rejudecare în „orice situaţie care ar putea fi calificată ca nefiind o reală cercetare a fondului”.

Ştirea Initială: La ultima înfăţişare, procurorii DNA au cerut menţinerea pedepsei de opt ani de zile cu executare pentru inculpatul Mircea Cosma, şi au acceptat o uşoară scădere a pedepsei pentru Vlad Cosma până la patru ani şi opt luni de zile cu executare.

În aprilie 2014, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, a fost trimis în judecată pentru luare de mită şi abuz în serviciu, fiul său, deputatul PSD Vlad Cosma, pentru trafic de influenţă, directorul Direcţiei „Patrimoniu“ din CJ Prahova, Daniel Alixandrescu, pentru luare de mită şi abuz în serviciu, iar Răzvan Alexe, pentru trafic de influenţă şi dare de mită.

Vlad şi Mircea Cosma au fost trimişi în judecată de DNA fiind acuzaţi că ar fi cerut şi primit peste 4,4 milioane de lei de la trei oameni de afaceri prahoveni, denunţători în cauză, ale căror firme au avut numeroase contracte cu CJ Prahova.

Firmele controlate de cei trei sunt, la rândul lor, trimise în judecată într-un dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani cu un prejudiciu de 35 de milioane de euro, dosar în care sunt inculpaţi Răzvan Alexe, dar şi fostul angajat al Secretariatului general al Guvernului, Marcel Păvăleanu, alături de alţi oameni de afaceri din Prahova.

„Sumele de bani au fost pretinse în schimbul intervenţiei la factorii de decizie din cadrul Consiliului Judeţean Prahova, pe lângă care cei doi aveau influenţă, respectiv preşedintele CJ Prahova, Cosma Mircea (tatăl inculpatului Cosma Vlad Alexandru), astfel încât societăţile respective să obţină de la instituţia publică lucrări şi servicii curente supraevaluate, de întreţinere a drumurilor publice sau a drumurilor judeţene pe timp de iarnă, dar şi decontarea, cu prioritate, a unor lucrări deja efectuate în temeiul unor contracte anterioare“ notau procurorii DNA în 2014, atunci când a început urmărirea penală în acest dosar.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite