După 19 ani, „Jderii“ români din Afganistan se întorc acasă

După 19 ani, „Jderii“ români din Afganistan se întorc acasă

FOTO digi24.ro

Ultimii 100 de militari români din Batalionul de Protecţie a Forţei Jderii au plecat spre casă din baza aeriană Kandahar din Afganistan. Plecarea militarilor pune astfel capăt celor 19 ani de prezenţă a trupelor româneşti în această bază, informează Ministerul Apărării Naţionale.

Ştiri pe aceeaşi temă

România a avut o prezenţă continuă în Kandahar pentru 19 ani. În ultimul timp, militarii români asigurau securitatea bazei şi instruiau forţele de securitate afgane.
 
"Recent, Baza Aeriană din Kandahar a fost predată forţelor de securitate afgane în cadrul procesului de încheiere a misiunii NATO Resolute Suport din Afganistan. Astfel, după o prezenţă de 19 ani, ultimii militari români, cei din Batalionul de Protecţie a Forţei Jderii, au plecat de pe aerodromul afgan după ce şi-au îndeplinit cu succes misiunea ordonată în această zonă”, se arată într-un comunicat postat pe Monitorul Apărării.
 

Militarii români, transportaţi cu ajutorul aeronavelor militare ale SUA 

"Ultimii militari români şi americani s-au adunat la aeroport. Maşinile de luptă au părăsit poziţiile de apărare şi au fost îmbarcate în uriaşele aeronave C-17 Globemaster III. Apoi, rând pe rând, americani şi români au urcat în avioane. Ultimul militar român ce a plecat din Baza Aeriană Kandahar, după 19 ani de prezenţă continuă românească acolo, a fost comandantul Batalionului de Protecţie a Forţei Jderii, locotenent-colonelul Vasile Mironescu”, conform MApN.

Aerodromul Kandahar a fost predat Forţelor Naţionale de Apărare din Afganistan la începutul acestei săptămâni, au declarat oficialii americani.

Aflată în sudul Afganistanului, Kandahar a fost una dintre bazele principale ale trupelor internaţionale dislocate pe teritoriul afgan. Baza militară Kandahar a găzduit chiar şi 26.000 de militari odată.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările