Dumitru Coarnă, liderul poliţiştilor, despre cazul femeii ucise în grădiniţă: „Ordinul de protecţie trebuie să devină responsabilitatea agentului”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dumitru Coarnă FOTO Digi24
Dumitru Coarnă FOTO Digi24

Dumitru Coarnă, liderul Sindicatului Naţional al Poliţiştilor, susţine că ordinul de protecţie ar trebui să devină responsabilitatea Poliţiei, nu a instanţei. Declaraţia a fost făcută după ce o directoare de grădiniţă privată din Capitală a fost înjunghiată mortal de fostul său soţ, arestat preventiv pentru 30 de zile.

„E o formă fără fond. Putem discuta de o custodie a poliţistilor, dar asta înseamnă să finanţezi corect un program, să reglementezi astfel încât poliţistul să aibă, prin lege, competenţa să îl reţină 72 de ore pe un nenorocit de genul acesta, dar şi să aibă infrastructura necesară - secţiile de poliţie să-l poată reţine pe o perioadă de 48-72 de ore. Asta presupune şi personal de specialitate. Aşa funcţionează în America: îl iau pe nebun, îl introduc acolo, poliţistul semnează ordinul şi există personal specializat - medic, psiholog, tot ce e nevoie. Apoi acolo se aplică o procedură pentru a elimina starea conflictuală. Or, la noi, uitaţi-vă ce e. El făcea ce voia. E vorba de reglementare şi finanţare. Din lege se dă o competenţă directă poliţistului, ca să nu mă mai duc la judecătorie, să ard timp”, a declarat Coarnă, potrivit Mediafax.

Coarnă a mai spus că ordinul de protecţie ar trebui să devină responsabilitatea Poliţiei, nu a instanţei.

„La instanţă se dă ordinul, dar ordinul acesta ar trebui să fie dat în competenţa exclusivă a poliţiei, a şefului de post, de poliţie. Acela să emită ordinul, să îl pună în executare tot el, dar să aibă şi infrastructură, personal şi spaţii adecvate unde să fie ţinuţi oamenii aceştia, adică să rămână în custodia poliţiei până la 72 de ore”, a mai spus liderul sindicatului.

Ce spun specialiştii

Bărbatul care şi-a înjunghiat mortal fosta soţie, directoare a unei grădiniţe private din Capitală, a fost prezentat, sâmbătă, magistraţilor cu propunere de arestare preventivă, iar aceştia au admis cererea procurorilor. Suspectul a fost arestat preventiv pentru următoarele 30 de zile de către Tribunalul Bucureşti.  Incidentul a avut loc în incinta unei grădiniţe private din sectorul 2 al Capitalei. Femeia, care în urma ataciului a fost găsită în stop cardio-respirator, a murit la Spitalul Floreasca.

„Există atacatori necunoscuţi care sub diferite pretexte folosesc înjunghierea precum în cazul tâlhăriilor sau chiar violului. Dar există şi o categorie de agresori mult mai mare, care sunt cunoscuţi victimelor, în cele mai multe cazuri bărbaţi care acţionează în mod impulsiv, premeditat, răzbunător, încălcând orice normă, înjunghiind victima, rezultând leziuni care pun în pericol integritatea fizică şi viaţa partenerelor sau soţiilor, chiar foste partenere/soţii. Conflictele între parteneri, de diferită natură în cele mai multe cazuri sunt cunoscute, ameninţările sunt exprimate direct şi repetate. Sunt vechi. Asta înseamnă că violenţa verbală şi fizică, şantajul, amenintările nu apar din senin”, a explicat, pentru „Adevărul”, psihologul Mihai Copăceanu.

Femeile nu au curaj să depună plângere împotriva agresorilor

„Unde se greşeşte în minimalizarea acestor acte, în convingerea persoanelor că în ciuda antecedentelor nu există un risc vital. Sesizarea autorităţilor şi intervenţia de urgenţă este obligatorie chiar şi în cazul relaţiilor de familie. În multe cazuri vorbim de tulburări de personalitate, de abuz de substanţe, incapacitate de control al impulsurilor şi de o puternică dorinţă de răzbunare. Iar cei din jur, atunci când evenimentele sunt publice, au obligaţia de reacţiona, de a opri o crimă. Ori la capitolul reacţie civică sunt extrem de deficitari <nu e treaba noastră, nu ne băgăm>”, a completat specialistul. 

Experţii arată că violenţa domestică a atins cote alarmante în România. „Este regretabil ceea ce s-a întâmplat. Este foarte important să ştim dacă victima a depus plângere la poliţie şi dacă a făcut demersurile pentru a obţine un ordin de restricţie pentru a-l ţine la distanţă pe agresor. Este o problemă generală faptul că în România femeile nu au curaj să facă aceste demersuri, necesare, mai ales când este vorba de partenerii lor, de teamă că vor fi judecate de cei din jurul lor dar şi că vor provoca o reacţie şi mai violentă din partea agresorului. Chestiunea este cu atât mai dureroasă dacă cei doi parteneri au un copil“, a comentat, pentru „Adevărul”, directorul Asociaţiei „Necuvinte“, Simona Voicescu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite