Dumitru Bucşaru, arestat la domiciliu. Omul de afaceri a scăpat pentru moment de cătuşe, însă decizia instanţei nu este definitivă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Omul de afaceri Dumitru Bucşaru va sta în arest la domiciliu în dosarul în care este cercetat pentru bancrută frauduloasă cu un prejudiciu de 1,5 milioane de euro. Decizia a fost luată noaptea trecută de magistraţii Judecătoriei Cornetu şi nu este definitivă. Mai exact, atât procurorii cât şi Bucşaru ar putea s-o atace.

Dumitru Bucşaru a fost reţinut joi sub acuzaţia că a contractat un credit de 30 de milioane de euro pentru construirea unui complex rezidenţial la marginea Bucureştiului, iar după ce a intrat în insolvenţă, ar fi vândut vilele şi chiar mobila din ele. 

Unele dintre imobile fuseseră promise, în loc de prime, fotbaliştilor de la Unirea Urziceni, după ce echipa a câştigat titlul de campioană a României la fotbal în 2009.

Green City este un ansamblu rezidenţial dezvoltat pe un teren de 120 de hectare, în localitatea ilfoveană 1 Decembrie.

Cine este omul de afaceri Dumitru Bucşaru

Averea omului de afaceri ialomiţian era estimată de „Forbes 500 Miliardari“ la 22 de milioane de euro în anul 2010, ocupând locul 248 în clasament. Doar trei ani mai puţin, în 2013, aceeaşi publicaţie estima averea lui Bucşaru la numai 6 milioane de euro, plasându-l pe locul 449 în top. 

A investit semnificativ în fotbal, a dus echipa Unirea Urziceni pe cea mai înaltă treaptă, apoi a desfiinţat-o. Originar din comuna ialomiţeană Coşereni, Bucşaru a preluat, la sfârşitul anilor ’90, o echipă de judeţ, Unirea Urziceni, care se înfiinţase în 1954. A construit o bază modernă în micuţa localitate (18.000 de locuitori), a promovat în 2006, a luat titlul în 2009 şi, după o prestaţie meritorie în grupele Ligii Campionilor, a încasat peste 18,5 milioane de euro de la UEFA, potrivit prosport.ro. Banii câştigaţi au ajuns în proiectele imobiliare ale acestuia, echipa Unirea Urziceni a intrat în criză şi, în 2011, s-a desfiinţat după ce a retrogradat din Liga 1.

Ansamblul rezidenţial Green City, dezvoltat pe un teren de 120 de hectare din localitatea 1 Decembrie, este cea mai mare afacere a lui Bucşaru, dar şi cea mai păguboasă. Complexul cuprinde aproximativ 650 de case formate din parter şi un etaj, cu suprafeţe utile de 118 metri pătraţi şi 110 metri pătraţi de curte, având preţuri pornind de la 120.000 de euro (TVA inclusă) pentru casele cu finisaje „basic“ (fără faianţă şi gresie în băi sau parchet laminat în living, dormitoare şi pe holul de la etaj) şi de 136.000 de euro (TVA inclusă) pentru vilele cu finisaje „standard +“. În cadrul proiectului au fost dezvoltate şi un supermarket, o grădiniţă de stat, cabinet medical şi stomatologic, farmacie, restaurant şi locuri de joacă pentru copii.

Green City Construct este controlată de Dumitru Bucşaru şi de fiica acestuia, Iuliana Zenaida Bucşaru, prin intermediul firmelor Valahorum, Perfect City şi Comaico, potrivit datelor din 2011 de la Registrul Comerţului.

Euro Insol, lichidatorul firmei Clean Optim Serv, prin care omul de afaceri Dumitru Bucşaru a dezvoltat o parte din ansambul rezidenţial Green City din comuna ilfoveană 1 Decembrie, a vândut la începutul lui 2014 un pachet de 15 vile din cadrul complexului pentru un preţ de 602.000 de euro, precum şi spaţiul supermarketului Mega Image, valorificat pentru 701.000 de euro. Cumpărătorul vilelor este firma Drapantex Investments, cu acţionari înregistraţi în Belgia. Cele 15 vile Tamisa, construite la roşu, au fiecare o suprafaţă desfăşurată de 213 metri pătraţi şi un teren adiacent de 250 de metri pătraţi. Preţul plătit pentru aceste vile este astfel de 40.000 de euro, respectiv 188 euro/mp construit la roşu, adică fără finisaje. Pe de altă parte, spaţiul supermarketului Mega Image, cu o suprafaţă construită de 1.545 de metri pătraţi, a fost vândut către retailerul belgian la un preţ de 453 de euro/mp. 

Omul de afaceri, perceput ca un apropiat al lui Traian Băsescu, al Elenei Udrea şi al lui Dorin Cocoş, a fost o vreme cunoscut drept abonat la contractele cu statul. În 2005, după venirea lui Băsescu în funcţia de preşedinte al României, Bucşaru i-a cerut acestuia ajutorul pentru a recupera o datorie de 110 miliarde lei vechi (11 milioane de lei noi) de la CFR SA. Băsescu i-a trimis un mesaj cu textul „D-le Ministru Dobre, rog analizaţi şi rezolvare legală“ direct lui Gheorghe Dobre, ministrul transporturilor de atunci, iar Bucşaru şi-a recuperat rapid datoria, scrie prosport.ro. Cunoscut la vremea respectivă ca un abonat al contractelor pe bani publici cu statul, Bucşaru controla mai multe companii direct sau prin intermediul unor rude, fiind unul dintre afaceriştii care gravitau în jurul cuplului Elena Udrea – Dorin Cocoş. 

Poliţiştii ilfoveni au efectuat joi dimineaţă  şapte percheziţii în patru judeţe, la firme şi la persoane suspectate de bancrută frauduloasă şi distrugere, printre cei vizaţi fiind şi omul de afaceri Dumitru Bucşaru, pentru un credit bancar de 30 de milioane de euro luat pentru construirea unui complex de locuinţe.

Percheziţiile au avut loc în judeţele Ilfov, Ialomiţa, Dâmboviţa şi Giurgiu, la locuinţele suspecţilor şi la societăţile comerciale a trei persoane, se arată într-un comunicat de presă al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Ilfov.

Omul de afaceri Dumitru Bucşaru a fost dus joi cu mascaţii la sediul Poliţiei Ilfov, unde este audiat fiind suspectat de bancrută frauduloasă şi distrugere. Anchetatorii au descins şi în Complexul Imobiliar Green City.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite