Ducu Bertzi nu a colaborat cu Securitatea. Decizie definitivă a Curţii Supreme

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea Supremă a decis marţi, definitiv, că Ducu Bertzi nu a colaborat cu Securitatea. Magistraţii au admis recursul acestuia faţă de decizia hotărârii Curţii de Apel Bucureşti şi au hotărât în unanimitate şi irevocabil, să respingă ca nefondată acţiunea formulată de Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS).

„Decizia nr. 6736/15.10.2013 admite recursul declarat de Bertzi Alexandru împotriva Sentinţei nr. 646 din 31 ianuarie 2012 a Curţii de Apel Bucureşti - Secţia a VIII- a contencios administrativ şi fiscal. Modifică sentinţa recurată, în sensul că respinge acţiunea formulată de către reclamantul Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, ca nefondată. Irevocabilă”, s-a hotărât în şedinţa publică de marţi.

Într-un comunicat de presă emis de Cabinetul de Avocat „Diana-Elena Dragomir”, şi citat de Mediafax, se arată următoarele:

„Astfel, în pofida încercării CNSAS de a-l transforma pe Ducu Bertzi din «urmărit» în «urmăritor», judecătorii Instanţei Supreme au făcut dreptate. Ducu Bertzi era, de foarte mulţi ani, cel urmărit şi monitorizat îndeaproape de Securitate. Dovezi de netăgăduit atestă că Ducu Bertzi nu a colaborat cu Securitatea şi în nici un caz nu a fost informator al acesteia, astfel încât nici măcar CNSAS nu a putut «fabrica» un statut de informator al lui Ducu Bertzi. De fapt, pentru a respecta adevărul, Ducu Bertzi a fost cel urmărit de Securitate, încă din anul 1981. Datorită hotărârii pronunţate de Instanţa Supremă a României, cântecele sale se vor auzi în libertate şi demnitate şi de astăzi înainte”.

Curtea de Apel Bucureşti a stabilit, pe 31 ianuarie 2012, că artistul Ducu Bertzi a fost colaborator al fostei Securităţi şi a admis astfel acţiunea CNSAS. În mai 2012, Curtea de Apel a motivat această decizie prin faptul că Ducu Bertzi nu s-a opus solicitării ofiţerilor de la acea vreme de a-şi pune garsoniera în care locuia la dispoziţia acestora şi nu există dovada unor presiuni.

Ducu Bertzi a declarat la acea vreme că decizia CNSAS, care a cerut Curţii de Apel Bucureşti să constate calitatea lui de colaborator al fostei Securităţi, este „nedreaptă”, cântăreţul precizând că nu a făcut poliţie politică, nu a făcut rău nimănui şi se va apăra până la capăt.

Ducu Bertzi spunea atunci că l-a „surprins” decizia Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), care a cerut Curţii de Apel Bucureşti să constate calitatea de colaborator al fostei Securităţi a cântăreţului.

Ducu Bertzi: Am fost „forţat de împrejurări”

„Este nedreaptă (decizia – n.r.), iar materialul pe care mi l-au remis împreună cu decizia contrazice decizia. De altfel, materialul a fost finalizat în septembrie 2010 şi a trebuit să treacă cinci luni şi jumătate ca să scoată decizia de colaborare”, spunea Ducu Bertzi.

Întrebat dacă şi-a pus la dispoziţia Securităţii locuinţa lui de la vremea respectivă, Ducu Bertzi a spus că a fost „forţat de împrejurări” şi „nu de bună voie” a făcut acest lucru.

„Eram angajat la IMUAB - fabrica de componente nucleare. Conform regulamentului intern, nu aveam voie să am relaţii cu străinii. În cazul unei întâlniri cu o persoană străină, trebuia informat securistul care se ocupa de fabrică. Eu aveam prieteni străini, mergeam la ei în casă de ani buni. Nu aveam de ascuns treaba asta, dar nici nu am informat pe nimeni oficial. În 1988, m-au strâns cu uşa. Puteam fi acuzat de spionaj sau manifestam o atitudine «prietenească». Am ales a doua variantă care s-a concretizat cu apelarea din când în când la garsoniera mea. În aprilie '89, mi s-a cerut o notă despre unul din diplomaţii străini. Am scris-o şi dacă o veţi citi veţi vedea că nu am scris absolut nimic rău despre aceea persoană. A fost singura notă pe care am scris-o, după care nu am mai fost căutat. Le-am spus prietenilor mei şi, de altfel, am rămas prieteni până azi”, explica Ducu Bertzi.

Totodată, cântăreţul spunea că din documentul CNSAS rezultă că există două volume referitoare la urmărirea sa. 

„Vreau să le consult şi eu. Ştiam că sunt supravegheat încă din 1985”, a precizat acesta.

În plus, Ducu Bertzi preciza la momentul respectiv că nu a făcut poliţie politică. 

„Ştiind că nu am făcut poliţie politică, că nu am făcut rău nimănui, mă voi apăra până la capăt”, mai spunea Bertzi.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite