Dublă confirmare europeană pentru „soluţia Chişinău“. Plus un demers esenţial românesc

Se confirmă nu numai utilitatea înţelegerii politice realizate la Chişinău între reprezentanţii blocului ACUM şi cei ai socialiştilor, dar şi ilegalitatea profundă a deciziilor luate de regimul Plahotniuc acoperit de ceea ce era în acel moment Curtea Constituţională compusă din membri de partid aflaţi sub comanda oligarhului.
Mărturisesc faptul că nu am urmărit cu atenție situația de la Chișinău, dar am citit câte ceva. Nu am urmărit pentru că Republica Moldova nu este o problemă a României, nu mai este....ci a devenit o marfă trazacționată pe tejgheaua UE (Germania, Franța) și Rusia. Politica României față de Moldova a fost un fiasco total! Și faptele bune s-au întors împotriva noastră. Am dat cetățenie fraților noști și ce-am realizat? Am golit Moldova de moldoveni..... Asta trebuia să facem? S-a umput UE de moldoveni iar rușii au devenit și mai puternici în Republică. Unirea nu mai este de luat în seamă, decât dacă vrem să importăm problemele transnistreană și găgăuză. Asta ne mai lipsește.... Federalizarea ar fi o soluție, pentru că ne-am putea uni cu Republica Moldova, fără Transnistria și Găgăuzia. Dar și așa am aduce în interiorul României un milion de ruși. Stimabilior, prin plecarea moldovenilor din Moldova (cu pașapoarte românești), rusificarea a reușit, așa cum nici Stalin nu a visat. Dar nu pentru cele de mai sus m-am hotărât să postez acest punct de vedere, ci pentru a condamna ipocrizia UE și a Comisiei de la Veneția. Admit că Plahotniuc este un nenorocit, dar Curtea Constituțională a luat o deciyie corectă. Guvernul trebuia constituit în 90 de zile sau se dizolva Parlamentul.... Guvernul s-a constituit în 91 de zile.... Ce decizie trebuia că ia Curtea? 90=91? De când? La presiunea UE și amenințarea cu Comisia de la Veneția, Curtea Constituțională și-a anulat deciziile și 90=91....Asta înseamnă stat de drept? Că eu nu mai pot cu acest concept. A devenit ca un elastic, depinde doar ce vrei să faci. Domnul Unteanu nu dă date tehnice, ci doar înșiră vorbe. Așa fac Germania, Franța și Comisia de la Veneția. Nu începe să vă fie teamă? Nu mai contează legea, nu mai contează aritmetica, nu mai contează nimic, ci doar interesele unora sau altora. Și nu faptul că acestea se întâmplă Moldovei mă îngrijorează, ci faptul că ni se pot întâmpla și nouă. Nu aveți impresia că trăim într-o lume absurdă? Că totul este relativ....inclusiv aritmetica.... Pe mine asta mă sperie. Iar referitor la doamna premier din R.M. nu vă faceți iluzii: nu a fost și nici nu va fi Pro-România (nu mă refer la flinticul de partid al lui Ponta).
Așa cum recunoașteți, ați citit câte ceva, dar, zic eu, nu destul... Iată ce zice Constituția Republicii Moldova: „Articolul 85 Dizolvarea Parlamentului (1) În cazul imposibilităţii formării Guvernului sau al blocării procedurii de adoptare a legilor timp de 3 luni, Preşedintele Republicii Moldova, după consultarea fracţiunilor parlamentare, poate să dizolve Parlamentul.” Deci: 1. 3 luni, nu 90 de zile. În cazul acesta, 92 de zile, ba chiar 93, având în vedere că 92 de zile se împlineau într-o duminică. Așa remarcă și Comisia de la Veneția. 2. Președintele poate (să dizolve Parlamentul), nu trebuie, nu este obligat (așa remarcă și Comisia de la Veneția). 3. Nu imediat, ci după consultarea fracțiunilor parlamentare. Nu aveți impresia că absurd (ca să nu zic mai mult) s-au comportat membrii Curții Constituționale? Între timp, după ce s-au făcut de râs, și-au anulat toate hotărârile din 7-9 iunie, iar președintele Curții a demisionat. P.S. Ei, cum stăm cu aritmetica?
trolache samagonez kostea "politica Romaniei a fost un fiasco total"" !!??tu vii de plantatia din tiraspol trol,dar i-ti reamintesc ca la un moment dat vam dat 150 milioane de eura ca sa existati ca stat! stapanii tai rusi cat au furat? Romania duce o politica eficienta de izolare a ciume rosii bolsevice. dodonul satului se duce numai la moskva sa faca slu lui putler iar in alta parte nu .va veni timpul sa pecati in stepele Asiei de unde a-ti venit cu tancurile aducand cu voi foamea si teroarea.
Comentariu neaprobat.
Să fie clar pentru toată lumea : în spatele marionetelor Plahotniuc, Dodon, Șor, Usatâi stă camarila FSB-istă , care face circ pe ,,variante ”, acaparând ca o caracatiță Justiția, CC, Securitatea , R. M devenind o spălătorie de miliarde, jumulind poporul de alte miliarde . Lumină pot face doar câțiva procurori externi , recuperând pagubele și toți bandiții trimuși după gratii. R.M are nevoie urgent de un DNA, mai întâi de toate, cu suprevegherea UE, de restructurarea organelor Securității Statului. Iar tentaculele caracatiței FSB-GRU sau evidențiat negativ și prin păpușa lor Dragnea (frate cu Plaho ) - hiene roșkate, de care duhnesc organele Securității Statului românesc. În timp ce păpușa Klaua se ...piaptănă
Iulian Dumitru Trei luni înseamnă 90 de zile, indiferent la ce sistem legislativ te raportezi.
Tare, argumentul dv... Văd că vă pricepeți mai bine decât toți specialiștii din Comisia de la Veneția. Să vedem ce spune Comisia: „With regard to the Court’s manner of calculating the three-month time limit for the formation of a government – as of 7 June 2019 -, the Venice Commission considers that it is unprecedented. According to the accepted calculation of the three months limit foreseen in the Civil Code, which was previously applied by the Constitutional Court, the time frame for forming a new government expired on 9 June, three calendar months after the confirmation of the election results. 9 June being a Sunday, the applicable deadline was possibly 10 June. Therefore, the Commission says, Maia Sandu’s investiture on 8 June met the legal deadline. The Opinion points out that there are strong reasons to conclude that the Constitutional Court’s decision of temporarily suspending the President and the appointment of the Prime Minister as an interim president was not grounded on the Moldovan Constitution.” Tot nu vă e clar că trei luni nu înseamnă 90 de zile? Și văd că nu spuneți nimic de faptul că președintele, conform Constituției, nu era obligat să dizolve parlamentul, ci avea această posibilitate, după consultarea fracțiunilor parlamentare. Dar cred că îmi bat gura degeaba. Așa că "I rest my case", adică nu mai revin...
constantin constantin in alta ordine de idei Maia Sandu l-a numit consilier pe probleme de politica externa pe Vladislav Kulminski. pe cel care promoveaza renuntarea la limba romana. mai mult nici nu mai merita spus despre ce se intampla in moldova. au facut-o mai praf decat era.
Comentariu neaprobat.
Basarab Peruca Maia Sandu este o farsă. Nici nu știu cum ar putea fi rezolvată situația din Moldova. Ce soluție să găsești într-o țară în care rușii , găgăuzii și unii moldoveni rusofoni resping categoric apropierea de România, care este agreată de majoritatea moldovenilor. Cele două tabere, aproape egale numeric, nu se pot concilia. Să nu ne mințim! Aproape că-ți vine să spui că ar trebui aplicat modelul iugoslav, dar fără război. Transnistria să-și vadă de drumul ei pro-rus, tot așa și găgăuzii, iar moldovenii să se hotărască. Deși cred că și în Moldova tradițională sunt foarte mulți ruși.... Nu știu. Fără separarea taberelor acolo nu va fi pace niciodată.
@constantin constantin Bre Konstantin, nu ma mai mira de mult timp nici comentariile tale antiromanesti nici minciunile tale. 1) Pana la artitmetica, Curtea Constitutionala a Republicii Moldova sa invete gramatica, logica si cum functioneaza calendarele. In lege scria 3 luni, de cand 3 luni fac obligatoriu 90 de zile? Conform legii, noul guvern al Republicii Moldova a fost constituit la timp, mai devreme de 3 luni. 2) Daca romanii sunt de ars pe rug ca v-au dat posibilitatea obtinerii cetateniei, atunci sunt si ungurii, rusii, si alte zeci de state care fac acelasi lucru. 3) Daca a pastra cetatenii cu forta in interiorul granitelor asigura democratia, atunci regimurile din Coreea de Nord sau regimul Ceausescu au fost cele mai democratice din lume. 4) Cetatenia romana nu inseamna ca i-au fortat romanii din Romania pe cei din Republica Moldovasa emigreze. De alungat i-au alungat nenorocitii care au condus tara in ultimii zeci de ani(neocomunisti in principal si la Chisinau), nu noi. Ia zi-ne si noua ce industrii de acolo ar fi fost capabile sa le asigure bunastare tuturor daca nu plecau dintre ei?
Codruța Tepes M-aș simți onorat dacă aș fi moldovean, dar nu sunt, încetează.... Cum am spus, n-am studiat problema numirii noului guvern, dar aș putea admite că dacă alegerile au fost validate în 9 martie iar guvernul s-a constituit în 9 iunie, cel târziu, atunci a fost respectată Constituția.... DAR NU VREAU! Nu vreau pentru că m-am săturat de ipocrizia instituțiilor europene și a celor care conduc UE de vreo 15 ani. Nu vreau pentru că este absolut necesar ca cei care nu mai au măsură și obraz în UE, atunci când se poziționează de o parte sau alta, trebuie să înțeleagă faptul că nu se mai poate cu prostit lumea. Că putem, dacă este nevoie, să fim mai absurzi decât ei. Unde era Comisia de la Veneția atunci când Curtea Constituțională a României a invalidat Referendumul pentru demiterea lui Băsescu, printr-o erată, noaptea ca hoții, de câțiva judecători, unii aduși pe banii lui Ghiță din vacanță?! Au fost batjocoriți 7 milioane de români. Aaaa....n-a interesat-o, Băsescu era protejatul sistemului și trebuia apărat. Da? Păi atunci nu mai dau doi bani pe recomandările aceste comisii! Nu mă mai interesează. Chiar simt nevoia să o contrazic atunci când are dreptate. Că dacă acei judecători pot fi subiectivi, eu de ce nu am voie? La Referendumul din 2012 nu a contat ceea ce a vrut poporul român, într-o majoritate covârșitoare, ci voința stăpânilor. Exact ca la alegerile din 1946, atunci când țărăniștii au câștigat alegerile și comuniștii au inversat rezultatele, punând mâna pe putere. Neo-marxiștii de astăzi ne demonstrează că nu le sunt străine metodele comuniștilor, a bolșevicilor! Împotriva acestei stări de fapt trebuie luptat. Dacă este nevoie, chiar cu armele lor. Nu veni cu argumente legale, gramaticale sau logice cu privire la deciziile Curții Constituționale a Moldovei, nu mă interesează adevărul, eu mă poziționez contra Comisiei de la Veneția. Uniunea Europeană trebuie resetată, instituțiile europene trebuiesc reformate, suntem pe un drum greșit. Noi am mai trăit asta în cei 45 de ani de comunism. UE nu trebuie să fie un alt URSS. PS Am o rugăminte: spune-mi punctul tău de vedere cu privire la faptul că niște judecători de la CCR, mai puțini decât cei care adoptaseră o decizie, au emis o erată, noaptea, prin care au anulat votul românilor din 2012, de la referendum. Ceilați au aflat din presă, a doua zi.... N-au reacționat Comisia de la Veneția, Comisia Europeană, comisarul pentru Justiție, liderii UE....nimeni! Te rog....
@constantin constantin 1) "nu mă interesează adevărul". Stiu ca nu te intereseaza adevarul, scrie-mi ceva nou. 2) Erata CCR din 2012 pe care o blamezi tu a fost de fapt o indreptare a unei erori materiale. A fost nu doar legal ci si moral ceea ce a facut CCR atunci. USL a incercat sa-i excluda de pe listele electorale permanente pe romanii plecati in strainatate, doar asa ar fi atins pragul pentru demiterea lui Basescu. Tu si cei ca tine ati fi vrut ca UE sa aplaude marlania asta a USL(pe langa multe altele, sa nu uitam de exemplu ce au facut atunci cu Avocatul Poporului si conducerea Parlamentului), nu ma mir. Cat respecta clasa noastra politica poporul se vede din cum saboteaza in continuare votul diasporei desi majoritatea romanilor plecati din tara sunt si ei cetateni romani. Se vede si din faptul ca s-au implinit 10 ani de cand 8 milioane de romani au votat pentru parlament unicameral cu numar de parlamentari redus, cu prag adins si toate conditiile cerute de lege dar pe mafiotii care ne povestesc despre vointa poporul i-a durut si ii doare in continuare fix in... 3) Ai dreptate, nu esti moldovean, Konstantin nu e nume de moldovean si nici comportamentul tau nu e de moldovean si roman. Tu esti pe-aici doar ca sa bagi strambe si sa vii cu texte antiromanesti si anti-UE.
constantin constantin prag atins* P.S.: Cu situatia din 1946 Plahotniuc este cel care trebuie comparat. Altii au castigat alegerile dar ticalosul, un Dracnea al Republicii Moldova care ar fi trebuit sa fie deja unde e al nostru adica la racorica, a incercat sa calce in picioare vointa moldovenilor ca sa-si pastreze el si clica lui puterea si privilegiile. Doar presiunea externa uriasa l-a oprit sa instaureze(sa continue de fapt) dictatura oligarhilor acolo.
@constantin constantin P.P.S.: Aia cu rusii si gagauzii - tabara egala numeric cu a moldovenilor, recit-o acolo la tine la Tiraspol, doar acolo te crede cineva. Cei care se declara moldoveni sau romani reprezinta 80% din populatie. Nici macar cei care au votat PSRM nu sunt toti prorusi, asa cum nu au fost nici in Romania toti cei care l-au votat pe ilici.
Codru'a Tepes Nu ai răspuns la întrebare! Erata nu a fost emisă de toți judecătorii care adoptaseră decizia, ci de mai puțini. Chiar minoritari.... Altfel spus, este corect ca Parlamentul să adopte o lege cu 300 de voturi și apoi să vină 10 parlamentari, noaptea ca hoții, și să emită o erată care să schimbe sensul legii? Despre asta este vorba! Nu te face că nu pricepi. Constantin este un nume latin, nu-l mai rusifica tu punân k, nu păcălești pe nimeni. Dar, mă rog, mă pot eu opune practicilor neo-marxiste? Falsificarea a orice.
@constantin constantin Ti-am raspuns. Comisia de la Venetia nu avea de ce sa critice acea erata care nu facea decat sa indrepte o eroare materiala. Apropo, a fost data dimineata(de catre CCR nu parlamentari), nu "noaptea ca hotii" cum minti tu, ala e obiceiul bolsevicilor tai. Nu avea Comisia de la Venetia sau altcineva nici de ce sa critice decizia CCR de a invalida referendumul, daca pragul la acel moment era de 50% si prezenta a fost de 46% nu avea cum sa puna CCR 4 procente din burta, atunci ar fi fost de criticat. P.S.: scuteste-ne trolule de povesti cu nume latine care nu sunt ale tale.
Codruța Tepes Eu pot fi oricum, dar nu prost. Nu conținutul eratei l-am pus în discuție, ci numărul judecătorilor care au semnat-o și faptul că unii judecători CCR au aflat de erată din presă... Păi ce eu am spus că erata a fost dată de către parlamentari? Am dat un exemplu.... am bătut șaua ca să priceapa iapa. Extraordinar! Bagi și parlamentarii în ecuație....tipic neomarxist! Prostiți proștii! Mințiți! Furați! Ăsta-i viitorul UE? Lenin și Stalin, prividnu-vă, ar pica în fund de admirație.