Drone americane de luptă MQ-9 Reaper au ajuns în România. Sunt identice cu cea folosită la uciderea generalului iranian. Performanţele aeronavelor VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dronele MQ-9 Reaper aduse în România sunt similare celei folosite pentru uciderea lui Soleimani Foto Getty Images (arhiva)
Dronele MQ-9 Reaper aduse în România sunt similare celei folosite pentru uciderea lui Soleimani Foto Getty Images (arhiva)

US Air Force a trimis la Câmpia Turzii drone de luptă MQ-9 Reaper. Este pentru a doua oară când astfel de aeronave de luptă fără pilot sunt operate în România de aliatul american.

"Această relocare temporară va dura până la începutul primăverii şi a fost complet coordonată cu guvernul român", se arată în comunicatul U.S. Air Forces Europe & Africa. Dronele au fost trimise în România pentru a întări stabilitatea şi securitatea în regiune şi pentru a consolida relaţiile cu aliaţii NATO şi alţi parteneri europeni, se mai precizează în comunicat. 

Drona MQ-9 Reaper, care recent a fost folosită la uciderea generalului iranian Qassem Soleimani,  este pilotată de la sol de un echipaj format din doi operatori, are o autonomie de 14 ore, o viteză maximă sub 500 de kilometri pe oră şi o rază de acţiune de 1.850 de kilometri.  Are două radare din care unul specializat pentru mediului marin şi poate fi înarmată cu o gamă largă de rachete sau bombe ghidate laser. De exemplu, poate căuta şi ataca ţinte la sol cu până la 14 rachete ghidate aer-sol AGM-114 Hellfire. 

drona mq-9 reaper foto getty images

În cazul uciderii lui Soleimani MQ-9 Reaper a fost dotată, cel mai probabil, ce rachete AGM-114. Rachetele Hellfire au fost modificate recent - varianta AGM-114R9X - fiind exclusă încărcătura explozibilă. Noua variantă loveşte ţinta folosind mai multe lame similare unor săbii - aşa numitele „bombe ninja“ care limitează posibilitatea apariţiei de victime colaterale în cazul atacurilor.

O astfel de dronă are un preţ unitar de 16,9 milioane de dolari.

Dronele MQ-9 Reaper au vânat şi talibani

În timp, MQ-9 Reaper a avut misiuni de luptă diverse. A vânat talibani în Afganistan unde a aplicat prima lovitură mortală în 2007. În 2008 a fost folosită la anihilarea piraţilor din Oceanul Indian, iar anul viitor a început să opereze cu succes şi în Irak. În anul 2015, o dronă Reaper a executat o lovitură de precizie în care au fost ucişi 9 luptători ai Statului Islamic printre care şi unul dintre lideri, Mohammed Emwazi, care era cunoscut sub porecla "Jihadi John", El era responsabil de uciderea a mai mulţi cetăţeni occidentali.

Hangar special construit la Câmpia Turzii

Dronele MQ-9 Reaper au mai fost în România în vara anului trecut, tot la Câmpia Turzii. Reamintim că, deşi nu are, oficial, o bază la Câmpia Turzii, US Air Force a investit masiv, pe toate planurile,  în Baza 71 Aeriană "General Emanoil Ionescu". Practic, prin noile facilităţi care au fost finalizate baza din Câmpia Turzii este reinventată de militarii americani.

Astfel, s-au ridicat facilităţi noi în valoare de 40 de milioane de dolari care permit de la aducerea  în bază a mai multor avioane de luptă americane cu muniţia aferentă, la mărirea capacităţilor de stocare a combustibilului şi până la găzduirea unor puncte de comandă sau a unui centru medical. 

Investiţia face parte din planul de măsuri american pentru  descurajarea  unei Rusii cu atitudini din ce în ce mai agresive în zonă, în cadrul operaţiunii “European Deterrence Initiative”. 

Printre altele, US Air Force a cheltuit 5 milioane de dolari pentru a repara o pistă, precum şi 950 de mii de dolari pe un nou hangar care acum este folosit pentru a găzdui unitatea de dronele înarmate MQ-9 Reaper.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite