Drona înarmată Watchkeeper X, propusă MApN de un consorţiu româno-britanic, prezentată în România VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Watchkeeper X poate fi înarmată şi poate primi misiuni de luptă FOTO Thales
Watchkeeper X poate fi înarmată şi poate primi misiuni de luptă FOTO Thales

Compania românească Aerostar S.A. şi britanicii de la U-TacS au semnat marţi, 20 iulie, un Memorandum de Înţelegere pentru crearea consorţiului Watchkeeper, care îşi propune să dezvolte drone tactice în România pentru Ministerul Apărării Naţionale. Consorţiul va include şi firmele Thales Systems Romania şi Romaero S.A., dar şi Institutul Naţional de Cercetare Aerospaţială din România „Elie Carafoli” (INCAS).

Evenimentul a avut loc la sediul Aerostar S.A. din Bacău, în prezenţa unor invitaţi oficiali ai instituţiilor statului, diplomaţi şi reprezentanţi de companii din industria de apărare din România, iar un model al dronei tactice Watchkeeper a fost expus într-unul dintre hangarele Aerostar. Trebuie precizat că aparatul expus a fost dotat cu câte două machete de rachete pe fiecare aripă pentru a sublinia faptul că drona este capabilă să intre în luptă.

„Sistemul Watchkeeper a fost dezvoltat conform standardelor NATO şi cerinţelor specifice ale armatei britanice. România va putea să beneficieze de infrastructura deja existentă pentru acest sistem de drone tactice, inclusiv de programe de instruire şi de faptul că este un sistem integrat NATO. Reprezentanţii armatei române sunt oricând bineveniţi să vadă Watchkeeper şi să se antreneze împreună cu forţele britanice. Ştim că soldaţii românii au văzut drona în acţiune în Afganistan”, a declarat Geraint Lloyd - Director de Dezvoltare şi Strategie în cadrul U-TacS.

„Drona tactică Watchkeeper poate fi asamblată şi personalizată în România şi mai multe componente pot fi produse în plan local. Programul include, de asemenea, instruire şi suport logistic. Un parteneriat industrial este reciproc avantajos, întrucât România are o industrie de apărare care poate fi valoroasă şi pentru programul britanic Watchkeeper. Astfel, România şi Marea Britanie vor putea colabora pentru dezvoltarea acestui program în viitor”, a declarat Grigore Filip, Director General Aerostar S.A.

Testat în Afganistan şi Irak 

Watchkeeper este cel mai mare program de drone tactice din Europa. Sistemul a fost testat în  misiune în Afganistan şi Irak, unde a avut un rol crucial în protejarea trupelor. Drona poate fi echipată şi cu diverse tipuri de rachete. Watchkeeper operează în zone terestre, maritime şi de litoral, zi şi noapte, în condiţii de vreme extremă şi de vizibilitate redusă, inclusiv în zone fără acoperire GPS. Este un sistem certificat la standarde NATO şi, de asemenea, certificat pentru a zbura în spaţiul aerian civil. În august anul trecut, Watchkeeper a monitorizat Canalul Mânecii, sprijinind eforturile de combatere a migraţiei ilegale. Designul modular al sistemului (arhitectura scalabilă) permite dezvoltări ulterioare care să ţină pasul cu avansul tehnologic, dar şi personalizări în funcţie de cerinţele şi nevoile utilizatorului.

277 de milioane de dolari 

Watchkeeper X este a doua generaţie a dronei tactice, interoperabilă NATO şi gata de implementare. Sistemul Watchkeeper X este propunerea pentru programul de achiziţie a 7 sisteme tactic-operative de drone UAS clasa II, anunţat de Ministerul Apărării Naţionale din România. Valoarea estimată a programului este de 277 milioane de dolari. 

Şi alţi producători s-au arătaţi interesaţi să prindă acet contract al MApN. În primul rând este vorba de israelienii de la Elbit care au propus drona lor Hermes 450 pe care să o şi producă în România. Apoi, Isarel Aerospace Industries propune României drona sa Tactical Heron, un model de UAV pe care, la fel, compania vrea să-l şi producă în România. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite