Drepturile de autor, bătaie de joc de la guvernul Boc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel puţin 500.000 de români sunt purtaţi pe drumuri pentru a da bani statului în contul contribuţiilor pentru veniturile profesionale. Un reporter al ziarului „Adevărul“ a pierdut o jumătate de zi să ajungă la instituţiile unde are de plătit noile dări. Citiţi epopeea unui bun contribuabil căruia i s-au refuzat banii.

Citiţi şi:

Astăzi este ultima zi în care se mai pot depune declaraţiile PFA şi de asigurare

Ieri m-am simţit precum celebrul Cetăţean Turmentat din piesa „O scrisoare pierdură" de Ion Luca Caragiale. Aş fi vrut să-mi plătesc dările către stat, dar nu ştiam de unde să încep. Un amic mă lămureşte: „Trebuie să mergi la Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti, la Casa Naţională de Pensii şi la Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bucureşti".

DESCARCĂ DE AICI FORMULARELE NECESARE PENTRU DEPUNERE LA AJOFM ŞI CASA DE PENSII

Află ce acte îţi trebuie şi până când trebuie să le depui

Informaţiile dezinformează

Prima oprire a fost la Casa de Asigurări de Sănătate. La intrare te întâmpină paznicul, care te îndrumă către biroul de informaţii. Aici, nimeni nu ştie nimic, ci doar că nu este 25 august ziua-limită pentru plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate. Totuşi, angajaţii de la CASMB nu ştiu dacă hotărârile rămân în vigoare şi spun că s-ar putea ca plata să se facă trimestrial sau semestrial. Doamna de la recepţie m-a invitat undeva pe Calea Moşilor, la ­CASMB Sector 3, pentru că acolo depui actele necesare.

Am părăsit sediul central al CASMB şi m-am oprit la Casa de Pensii a Municipiului Bucureşti. Aici haosul este la el acasă. Coada de la ghişeul de informaţii de la parterul instituţiei se întinde preţ de vreo 10 persoane. Doamna de la ghişeu avea ceva de împărţit la telefon cu un contribuabil bulversat, care ameninţa cu reclamaţii la direcţiune.

„Du-te, domnule, la ăia din conducere, să vadă ce dracu' este aici jos", spunea cu năduf angajata. ­Într-un târziu mă bagă în seamă imperativ: „da, zi ce doreşti!". O întreb unde este Casa de pensii a sectorului 3 şi-mi dă informaţia vitală: etajul doi, ghişeul doi.

„Veniţi mâine, de la 8.30"

Ajung la etajul doi, unde ghişeul cu acelaşi număr nu se vedea de cei aproape o sută de contribuabili înghesuiţi pe holurile înguste. Aici haosul părea desprins din poveştile biblice despre Babylon. Fiecare vorbea cu fiecare, oricine întreba pe cine apuca şi nimeni nu înţelegea nimic. Am încercat să intru în hol, însă un bodyguard m-a oprit.

„Programul este până la ora 14.00. Acum e închis. Veniţi mâine de la 8.30". Nici nu termină fraza de încheiat, că se aude un glas din mulţime: „Nu domnule, programul este până la 16.00. N-a fost vorba aşa?", dialoghează şeful de serviciu cu paznicul. Cel din urmă se conformează şi mă lasă să intru. Am aşteptat apoi o oră şi jumătate ca să nu aflu nimic. Oficial, 25 august este data-limită, dar până la urmă se pare că nu. Răspunsul mi-l dă tot bodyguardul:

„Mai mult ca sigur că ăştia o să se devanseze data-limită, aşa ­i-am auzit pe şefi!". Am părăsit instituţia pentru a face un drum şi la Agenţia Municipală pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bucureşti (AMOFMB). Aici ghişeul de informaţii era gol, iar lângă el, un domn în vârstă cu uniformă de paznic. Mă îndrumă către Registratură, unde trei doamne strângeau nişte declaraţii. Am stat ceva timp să mă bage în seamă, iar într-un târziu mi-au spus că trebuie să descarc de pe siteul agenţiei declaraţia de venit, după care să vin la ­AMOFMB în carne şi oase, pentru o ştampilă.

Biroul juridice la... tribunal

Am cerut să fiu trimis la un serviciu care să mă lămurească. Răspunsul a venit la unison: biroul juridic. O iau prin nişte cotloane înguste şi reuşesc să ajung. Aici, mă întâmpină un alt paznic, care-mi spune că nu este nimeni înăuntru. „Sunt plecaţi toţi la Tribunalul Bucureşti, pentru o şedinţă", mă lămureşte acesta.

Revin la registratură şi aflu că mai am de aşteptat până să dau banii, pentru că încă nu există un cont bancar. Totuşi, angajaţii mă asigură că „în cel mai scurt timp" informaţiile vor fi afişate pe site-ul Agenţiei. Nu mai cred pe nimeni şi mă îndrept spre casă, mai debusolat decât am plecat.

"Du-te, domnule, la ăia din conducere, să vadă ce dracu' este aici jos!"
angajată a Casei de Pensii Bucureşti

Cine, cât şi când plăteşte

-Sunt vizaţi la plata contribuţiilor artiştii, ziariştii, fotbaliştii şi orice alte persoane plătite prin contracte de drepturi de autor. Lor li se alătură taximetrişti, medici, vânzători de legume în piaţă şi toate persoanele fizice autorizate (PFA).
-Înainte de plata contribuţiilor, se calculează venitul net ca 80% din venitul brut.
-Contribuţiile se plătesc ca procente din venitul net, astfel: 10,5% la pensii, 0,5% la şomaj şi 5,5% la sănătate.
-25 august este ultima zi de plată, dar cei de la Casa de pensii au spus că vor amâna o lună penalizările.
-Potrivit legii, cine întârzie plata contribuţiilor este penalizat şi apoi amendat cu sume cuprinse între 2.500 şi 5.000 de lei.

Patru hârtii, cinci cozi

Prima coadă la care s-au aşezat clujenii a fost la circa financiară



Persoanele fizice autorizate din Cluj-Napoca s-au aşezat la prima coadă la Finanţe, să obţină decizia de impunere pe anul trecut. A doua coadă a fost cea de la care se obţin hârtiile pe care trebuie să le completezi. Cele două declaraţii, una pentru pensii, alta pentru şomaj se completează în dublu exemplar şi se depun stând la alte două cozi.

Clujeanca Adriana Miron lucrează ca persoană fizică autorizată în domeniul medical. Ieri stătea la cozi încă de dimineaţă. „E un haos total. Trebuie să întrebi din om în om ce trebuie să faci. Nu are cine să te lămurească", spune femeia, aflată la coadă la Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă.

La Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) din Cluj, deruta era şi mai mare. „De la ora 11 nu se mai eliberează bilete de ordine, ca să putem depune şi declaraţia pentru sănătate", spune Keresztur Hajnalka, deţinătoarea unui salon de coafură, care stătea la a cincea coadă. „Avem un singur angajat care preia declaraţiile, aşa că sunt eliberate numai 70-100 de numere de ordine pe zi", se scuză Emilia Groza, directorul CAS Cluj. După depunerea declaraţiilor, trebuie depuşi banii în conturile celor trei instituţii.

Gălăţenii erau ieri revoltaţi de lipsa de comunicare a autorităţilor, dar şi de faptul că sunt obligaţi lunar să vină la AJOFM, Casa de Pensii şi Casa de Asigurări de Sănătate, pentru a completa declaraţiile. „Este o aplicare confuză şi incorectă a legii. Toată această poveste se putea rezolva foarte uşor electronic", ne-a declarat Daniela Lawson (53 de ani), traducător autorizat. Până la 25 august ar fi trebuit depuse la Galaţi peste 4.000 de declaraţii privind veniturile realizate din drepturi de autor. ­S-au depus deja patru. Mai sunt 3.996.

"Suntem chinuiţi pe drumuri de instituţiile cărora trebuie să le facem treaba. Toată această poveste se putea rezolva foarte uşor electronic.
Daniela Lawson
traducător autorizat

Astăzi e ultima zi, dar nu sunt conturi

Simona Popa

Vidul de informaţii, apariţia târzie a formularelor pe site-urile instituţiilor şi lipsa conturilor în care pot fi virate noile contribuţii au pus pe drumuri în ultimele două zile mii de beneficiari ai veniturilor de natură profesională (contracte de drepturi de autor, convenţii civile, persoane fizice autorizate). Potrivit normelor metodologice ale ordonanţei de urgenţă de modificare a Codului Fiscal, astăzi, 25 august, este ultima zi în care aceştia trebuie să-şi depună declaraţiile de asigurare şi să plătească noile dări către stat, contribuţiile la pensii, şomaj şi la sănătate.

Cu toate acestea, niciuna dintre cele trei instituţii - Casa Naţională de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurări Sociale (CNPADAS), Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) - nu era ieri pregătită să primească formularele cu noile declaraţii sau să dea măcar informaţii doritorilor.

Casa Naţională de Pensii a anunţat ieri documentele care trebuie depuse la dosar odată cu prima declaraţie: o copie după buletinul titularului, procură sau împuternicire dacă este necesar, certificat de înregistrare fiscală pentru persoanele fizice autorizate, copie după decizia de impunere de la circa financiară unde este înregistrată persoana cu venituri suplimentare şi declaraţie pe propria răspundere că deţine venitul menţionat în declaraţie. La Agenţia de Ocupare a Forţelor de Muncă se cereau aceleaşi documente.

În cazul asigurărilor sociale de sănătate, persoanele care obţin constant venituri din drepturi de autor trebuie să depună declaraţiile de asigurare o dată pe an, la 25 ianuarie, iar persoanele fizice autorizate o vor face trimestrial, până la data de 15 a ultimei luni din fiecare trimestru.  Alina Gavrilă

image
image
Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite