Drepturi mai multe pentru consumatori printr-o nouă directivă europeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Comisia Europeană inpune mai multe drepturi pentru consumatori FOTO eeagrants.org
Comisia Europeană inpune mai multe drepturi pentru consumatori FOTO eeagrants.org

Directiva Comisiei Europene privind drepturile consumatorilor a intrat vineri în vigoare şi urmează să fie transpusă în curând şi în legislaţia românească. Printre prevederile noului act normativ se numără eliminarea tarifelor şi a costurilor ascunse la servicii de Internet, o mai mare transparenţă a preţurilor sau interzicerea opţiunilor predefinite pe site-urile Internet.

Directiva europeană consolidează drepturile consumatorilor în ceea ce priveşte rambursarea produselor cumpărate şi introducerea unui model de formular UE de renunţare la contract. Astfel, în cazul în care se răzgândesc, cumpărătorii vor avea un termen de 14 zile în care pot renunţa la un contract de vânzare-cumpărare şi la bunul achiziţionat.

De asemenea, noile norme elimină suprataxelor pentru utilizarea cărţilor de credit şi a liniilor directe de asistenţă, oferă informaţii mai clare cu privire la responsabilitatea plăţii aferente returnării bunurilor, o mai mare protecţie a consumatorilor în ceea ce priveşte produsele digitale şi normele comune pentru întreprinderi, care vor facilita schimburile comerciale ale acestora în întreaga Europă.

Noile reguli vor fi adoptate şi de România

România, la fel ca toate celelalte state comunitare, trebuie să transpună în legislaţia naţională prevederile directivei. Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) promite că noile reguli vor fi adoptate în cel mai scurt timp.

”Armonizarea legislaţiei româneşti cu normele europene este o permanentă preocupare a ANPC. Respectarea drepturilor fundamentale ale consumatorilor atât în ţară, cât şi în spaţiul comunitar este principalul nostru scop, drept pentru care depunem toate eforturile pentru realizarea acestuia.
Vreau să-i asigur pe consumatori că ANPC face toate demersurile atât în ceea ce priveşte legislaţia din domeniu şi o permanentă actualizare atât cu normele europene, cât şi cu sesizările şi tendinţele pieţei actuale, dar şi demersurile noastre de prevenire, supraveghere şi control al pieţei. Transpunerea directivei privind drepturile consumatorilor în cadrul contractelor încheiate cu profesioniştii este un succes care vine în sprijinul consumatorilor”, a precizat, pentru Agerpres, preşedintele ANPC, Marius Alexandru Dunca.

Citeşte şi:

Consumatorii se pot retrage în 14 zile din contractele la distanţă. Guvernul transformă o OUG în proiect de lege, deşi adoptarea măsurii e stringentă

Eurobarometru: o treime dintre români cred că băncile îi păcălesc, două treimi spun că sistemul judiciar nu le protejează drepturile

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite