Drepturi de autor, revendicate în instanţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un cadru didactic al Facultăţii de Biologie de la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" a câştigat în instanţă procesul intentat împotriva a două edituri ieşene. După ce a obţinut drepturi

Un cadru didactic al Facultăţii de Biologie de la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" a câştigat în instanţă procesul intentat împotriva a două edituri ieşene.
După ce a obţinut drepturi de autor de la Editura "Porţile Orientului", Narcisa Neagu a dat în judecată Casa Editorială "Regina", cerând recunoaşterea aceloraşi drepturi pentru volumul "Terra, planeta vie". În faţa judecătorilor, profesoara a susţinut că volumul apărut la "Regina" a fost publicat fără contract de editare sau cesiune şi a reprodus integral 30 de pagini dintr-o lucrare mai veche, tipărită de "Porţile Orientului". Bineînţeles, pe cartea cu pricina nu a fost trecută semnătura sa. Ea a mai arătat că în două lucrări care au apărut în 2004 şi 2005 tot la Casa Editorială "Regina" - "Educaţie pentru sănătate" şi "Din tainele şi curiozităţile mediului înconjurător" - se regăsesc pasaje şi idei copiate din manuscrisele lăsate editurii sau din volumul care văzuse lumina tiparului la "Porţile Orientului". "Mi-a fost prejudiciată reputaţia, a fost adusă o ofensă la adresa mea şi a cititorilor. Nu doresc ca pasaje concepute de mine să se regăsească în conţinutul altor opere, aparţinând altor autori", a declarat Narcisa Neagu, care a cerut distrugerea celor două volume. Pentru a pune capăt scandalului, reprezentanţii editurii au preferat să cadă la pace cu scriitoarea. Ei au încheiat cu Narcisa Neagu o tranzacţie prin care îi recunosc drepturile de autor pentru "Terra, planeta vie" şi s-au angajat să nu mai comercializeze celelalte două lucrări în forma lor actuală. De asemenea, după ce "Regina" s-a obligat să-i plătească Narcisei Neagu despăgubiri de 75 milioane de lei vechi, scriitoarea a acceptat să-şi retragă plângerea.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite