Dragoş Ciupercescu, atentatorul cu grenadă de la Liceul bucureştean „Jean Monnet“, a fost eliberat din închisoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primul român acuzat de terorism, Dragoş Ciupercescu, atentatorul cu grenadă de la Liceul bucureştean „Jean Monet“, din 2002, a fost pus în libertate, după ce Tribunalul Ilfov i-a admis, joi, solicitarea de liberare condiţionată. Comisia de liberări condiţionate de la Penitenciarul Jilava, unde acesta este închis, recomandase ca Ciupercescu să revină cu o cerere similară peste un an. Ciupercescu a atacat însă această decizie.

Concret, iniţial, Dragos Ciupercescu a solicitat Penitenciarului Jilava, unde ispăşea o pedeapsă de 18 ani de închisoare, dată de instanţa supremă în 2007, liberarea condiţionată. Comisia de liberări condiţionate a penitenciarului a hotărât însă ca acesta să revină cu o nouă cerere peste un an.

Ulterior, Ciupercescu a contestat hotărârea comisiei la Judecătoria Sectorului 4 a Capitalei, iar magistraţii au păstrat decizia personalului penitenciarului.

Dragoş Ciupercescu a mers mai departe şi a făcut recurs la Tribunalul Ilfov, care joi i-a admis cererea, hotărârea fiind definitivă. 

„Admite contestaţia declarată de petentul Ciupercescu Dragoş împotriva sentinţei penale nr. 2465 din dată de 19.10.2016 pronunţate de Judecătoria Sectorului 4 Bucureşti în dosarul nr. 25451/4/2016. Desfiinţează sentinţa atacată şi, rejudecând cauza: În temeiul art. 587 alin. 3 Cod procedura penală, admite propunerea de liberare condiţionată privind pe condamnatul Ciupercescu Dragoş. Dispune liberarea condiţionată a condamnatului Ciupercescu Dragoş”, se arată pe portalul Tribunalului Ilfov.

În aceste condiţii, Ciupercescu a părăsit penitenciarul noaptea trecută.

A ameninţat conducerea Penitenciarului cu moartea

Potrivit unor judiciare, după soluţia comisiei de liberare condiţionată, care i-a fost defavorabilă, Ciupercescu ar fi ameninţat cu moartea conducerea Penitenciarului Jilava, acesta fiind transferat ulterior la Penitenciarul Ploieşti, de unde, de altfel, urmează să fie pus în libertate, potrivit news.ro.

image

În februarie 2007, Dragoş Ciupercescu a fost condamnat definitiv la 18 ani de detenţie de către judecătorii Curţii Supreme după ce a detonat o grenadă în curtea Liceului Jean Monnet din Capitală. 

Mai exact, în noiembrie 2002 România era „zguduită” de un atac terorist petrecut la Liceul Jean Monnet din Bucureşti, şcoală la care învăţau fiul prim-ministrului de la vremea respectivă (Adrian Năstase), dar şi copiii unor importanţi politicieni şi oameni de afaceri. 

Ancheta a scos la iveală că în noaptea de 10 spre 11 august 2002, bărbatul a furat, din depozitul de muniţii al UM 01348 din Bucureşti, şapte grenade de mâna defensive tip F 1, zece focoase destinate acestui tip de muniţie şi 144 de cartuşe calibrul 7,65.

În 6 noiembrie 2002, Ciupercescu a detonat pe trotuarul din faţa Liceului "Jean Monnet", din Capitală, una dintre grenadele sustrase, rănind cinci elevi. câteva zile mai târziu, pe 14 martie 2003, a amplasat o altă grenadă pe o alee frecventată din Parcul Cişmigiu, dar grenada nu a explodat. A fost arestat la 24 martie 2003, iar la 13 octombrie 2003, a fost trimis în judecată de procurorii militari. În 2007 a fost condamnat pentru  furt calificat, rupere de sigilii, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, nerespectarea regimului materiilor explozive, tentativă la infracţiunea de omor calificat, tentativă la infracţiunea de omor deosebit de grav, distrugere şi acte de terorism.

Ciupercescu a fost angajat, între 1997 şi 1999, pe baza unui contract, ca militar în cadrul unei unităţi aparţinând Ministerului Apărării Naţionale, cu gradul de caporal, fiind concediat pentru dezinteres în exercitarea atribuţiilor de serviciu.

A dat statul în judecată la CEDO

În iunie 2010, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat statul român la plata a peste 18.000 de euro, cu titlu de despăgubiri, lui Dragoş Ciupercescu. Condamnatul a invocat atunci în faţa CEDO încălcarea articolului 3 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, deoarece a fost încadrat în categoria deţinuţilor periculoşi şi a suportat un tratament dur din cauza acestei categorisiri, precum şi pentru că a fost închis în condiţii inumane în Penitenciarul Jilava.

În iunie 2005, Dragoş Ciupercescu a dat în judecată Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) pentru despăgubiri, însă instanţa a respins acţiunea, iar reclamantul nu a formulat recurs. El a depus o nouă acţiune în acest sens, în 2006, însă Tribunalul Bucureşti a decis, în 2007, printr-o hotărâre definitivă, respingerea acţiunii împotriva ANP.

În 8 martie 2005, Dragoş Ciupercescu a fost condamnat la 11 ani de închisoare de către Tribunalul Bucureşti, iar două luni mai târziu instanţa Curţii de Apel i-a majorat pedeapsa la 19 ani de detenţie.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite