Dragoş Alexandru Drăghici, fostul director CFR Marfă, înmormântat joi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dragoş Drăghici, înmormântat joi FOTO Adevărul
Dragoş Drăghici, înmormântat joi FOTO Adevărul

Fostul director al CFR Marfă, Dragoş Drăghici, a fost înmormântat joi la Cimitirul din Ciorogârla. Acesta a murit în urma unui atac vascular cerebral la scurt timp după izbucnirea scandalului în care Gruia Stoica a fost arestat preventiv pentru cumpărare de influenţă.

Dragoş Drăghici şi-a exprimat dorinţa de a obţine contractul de transport cărbune, contract care l-a aruncat după gratii pe Gruia Stoica. Aşa a declarat în faţa procurorilor Laurenţiu Ciurel, directorul Complexului Energetic Oltenia, care nu a putut să spună dacă licitaţia pe care urma s-o organizeze l-a băgat în mormânt pe Drăghici.

Audierile în dosarul în care patronul Grupului Feroviar Român, Gruia Stoica, a fost arestat preventiv pentru cumpărare de influenţă continuă. 

Procurorii anticorupţie l-au chemat luni, pentru a-i lua declaraţii, pe directorul Complexului Energetic Oltenia (CEO), Laurenţiu Ciurel. Acesta a explicat, în calitate de martor, modalitatea în care urma să fie organizată deja celebra licitaţie privind acordarea unui contract de transport cărbune, licitaţie care l-a băgat pe afaceristul Gruia Stoica după gratii, şi care se pare i-a adus moartea şefului CFR Marfă, Dragoş Drăghici.

„Am fost chemaţi toţi directorii care am semnat documentele în legătură cu licitaţia. Caietul de sarcini nu a fost modificat de la bun început, nu a fost nici un fel de influenţă. Am citit şi eu în presă, nu ştiu dacă s-a dat mită sau a fost doar o propunere”, a declarat Ciurel.

Laurenţiu Ciurel: „Nu îl cunosc pe Doru Boştină!“

Ciurel a mai dat detalii procurorilor şi în legătură cu ofertele depuse de către cele patru companii interesate de contractul de transport cărbune, printre care GFR, firma lui Gruia Stoica, şi CFR Marfă, al cărei director, Dragoş Alexandru Drăghici, a murit duminică în urma unui atac vascular cerebral

La ieşirea din sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), directorul CEO a precizat că în cursul anului 2013 s-a întâlnit cu reprezentanţi ai GFR şi CFR, dar a precizat că nu îl cunoaşte pe avocatul Doru Boştină, acuzat de trafic de influenţă în acest dosar, cu toate că CEO a încheiat în urmă cu mai mulţi ani un contract de consultanţă cu societatea civilă de avocaţi reprezentată de acesta.

În schimb, Ciurel a admis că s-a întâlnit de cel puţin patru ori cu Dragoş Alexandru Drăghici. „Îmi pare rău de moartea sa. Era un foarte bun profesionist, cu o fire vulcanică. Din ce ştiu, îşi dorea foarte mult să câştige acest contract”, a punctat Ciurel.

Atacul cerebral l-a ucis pe directorul CFR Marfă

De altfel, scandalul care s-a lăsat cu arestarea lui Gruia Stoica a izbucnit după ce Drăghici a intrat în comă în urma unui atac vascular cerebral, fiind supus unei intervenţii chirurgicale. Pe 2 februarie, la ora 18.30, Dragoş Drăghici a murit.

Apropiaţii acestuia nu exclud posibilitatea ca şeful CFR Marfă să fi murit din cauza presiunilor venite odată cu apropierea licitaţiei. Mai ales că din interceptările procurorilor reiese cum Gruia Stoica îl avertiza pe Boştină de faptul că nu-i va fi uşor să discute cu Drăghici despre licitaţie: „După convorbirea telefonică, Stoica îl aduce în discuţie pe directorul general al CFR Marfă, Dragoş Drăghici, şi îi spune lui Boştină că «Ăla de la CFR Marfă are atâta mândrie în (foloseşte cuvinte obscene) e atât de dobitoc, încât nu ştiu ce o să faci». 

În timpul aceleiaşi întâlniri, omul de afaceri Gruia Stoica îl presează pe Boştină şi îi spune că ar trebui urgentate acţiunile de influenţare asupra lui Drăghici, prin intermediul lui Găurean, pentru că „merită”, se arată în referatul procurorilor prin care cereau arestarea lui Stoica.

„Trebuie precizat că, în cauză, nu s-a putut proceda la audierea numitului Drăghici Dragoş întrucât în seara zilei de 23.01.2014 a suferit un atac cerebral, la acest moment aflându-se în comă, aşa cum rezultă din cuprinsul verificărilor efectuate la Spitalul Elias”, mai arată anchetatorii.

Omul de afaceri Gruia Stoica, patronul GFR, a ajuns pe 29 ianuarie după gratii, fiind acuzat de procurorii DNA că în schimbul unei şpăgi pe 3 milioane de euro a încercat  să influenţeze foşti sau actuali demnitari pentru a câştiga o licitaţie oraganizată de CEO. În acelaşi caz este vizat şi avocatul Doru Boştină, acuzat de trafic de influenţă, pe care procurorii au decis să îl lase liber, acesta primind însă interdicţia de a părăsi ţara. 

Cine era Dragoş Drăghici

Dragoş Alexandru Drăghici (43 de ani), jurist de profesie, a fost numit director general al CFR Marfă în februarie 2013, el fiind, totodată, membru al Consiliului de Administraţie al companiei de stat. El lucrase anterior în managementul unor companii naţionale şi multinaţionale, iar înainte de a veni la CFR Marfă a fost manager în cadrul NIS Petrol SRL, divizia din Serbia a Gazprom Neft. 

Potrivit ultimei declaraţii de avere, Drăghici deţinea un teren intravilan de 456 de metri pătraţi, dobândit prin vânzare-cumpărare în 2001, în cote egale cu Cleopatra Maftei. De asemenea, el era proprietarul unui case în Bucureşti, de 288 de metri pătraţi, cumpărată în 2005, însă imobilul se află în litigiu cu executare silită, procedura fiind începută din anul 2010 şi suspendată temporar în 2012 şi în 2013. 

Fostul manager privat al CFR Marfă mai deţinea un autoturism Opel, bunuri sub formă de metale preţioase, obiecte de artă şi ceasuri de 160.000 de euro, dar şi o casetă de valori la UniCredit, din 2010, cu 125.000 de euro. Drăghici a vândut în 2012 o casă de locuit către o persoană juridică cu 200.000 de euro şi i-a împrumutat lui Şoş Aurelian Gabriel o sumă a cărei valoare la zi era în august 2013 de 90.000 de euro.

El a contractat în 2007 un  credit de la Volksbank pe o perioadă de 35 de ani în valoare de 540.000 de euro. Era căsătorit şi avea o fată elevă.

Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:


Dragoş Drăghici, directorul CFR Marfă menţionat în dosarul şpăgii de 3 milioane de euro al lui Gruia Stoica, a murit

Gruia Stoica, adus încătuşat la DNA. Omul de afaceri acuzat de cumpărare de influenţă a fost reţinut

Complexul Energetic Oltenia va prelungi cu două luni contractul cu CFR Marfă pentru transportul cărbunelui, astfel încât să nu aibă probleme în funcţionare

STENOGRAME Omul de afaceri Gruia Stoica, arestat preventiv: „Ăla de la CFR e atât de dobitoc! Eu vă dau 3 milioane, dar nu le ceri o dată“

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite