LIVETEXT Dosarul lui Liviu Dragnea, mutat la Curtea Supremă. Avocaţii fostului lider PSD, enervaţi că procurorul mesteca gumă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Dragnea a făcut mai multe cereri de eliberare reclamând abuzurile(Arhivă)
Liviu Dragnea a făcut mai multe cereri de eliberare reclamând abuzurile(Arhivă)

Liviu Dragnea vrea din nou să obţină anularea pedepsei, o nouă încercare a avocaţilor fiind făcută astăzi la Tribunalul Bucureşti. Judecătorii de aici consideră însă că nu ei ar trebui să dea o sentinţă în acest caz. Astfel, au decis ca despre liberarea lui Dragnea să ia o decizie Instanţa Supremă.

UPDATE 13:00 Instanţa competentă să judece cererea lui Liviu Dragnea este Înalta Curte, a decis judecatoarea Manuela Orzaţă, care a invocat din oficiu necompetenţa materială a Tribunalului Bucureşti

Astfel judecătorii Curţii Supreme sunt cei care vor hotărî dacă Dragnea va fi sau nu eliberat condiţionat.

De altfel, Instanţa Supremă este cea care a decis ca Liviu Dragnea să meargă la închisoare pentru 3 ani şi 6 luni în dosarul „Angajările fictive de la Protecţia Copilului Teleorman”.

În sala de judecată, avocaţii lui Liviu Dragnea au încercat să o convingă pe judecătoarea Manuela Orzaţă că excepţia invocată din oficiu nu are temei şi că Tribunalul Bucureşti este competent să judece cererea lui Liviu Dragnea, respectiv cea formulată cu titlul de „contestaţie la executare”. Potrivit avocaţilor, instranţa de executare a unei hotărâri de condamnare la închisoare este Tribunalul Bucureşti, apărătorii invocând în acest sens jurisprudenţa ICCJ.

Numai că avocaţii lui Liviu Dragnea spun că solicitarea fostului lider PSD este formulată doar în drept cu titlu de contestaţie la executare. În fapt, ei spun că Liviu Dragnea nu contestă condamnarea pronunţată de ICCJ, ci doar modalitatea de executare, mai precis faptul că fostul lider PSD se află după gratii. Pe scurt, apărarea consideră că Dragnea ar fi trebuit să fie condamnat cu suspendare.

„Noi nu atacăm nicio hotărâre judecătorească, este vorba exclusiv despre o cerere privind starea de detenţie, care se bazează exclusiv pe dispoziţiile Convenţiei Europene (n.r. - CEDO)”, a declarat în sala de judecată Corneliu Liviu Popescu, unul dintre avocaţii lui Liviu Dragnea. 

După deliberarea, judecătoarea a decis să trimită dosarul lui Liviu Dragnea la Înalta Curte. Tot acolo, fostul lider PSD a avut pe rol o contestaţie în anulare şi un recurs în casaţie, ambele respinse. 
 

Contestaţia în anulare, recursul în casaţie şi contestaţia la executare sunt căi extraordinare de atac împotriva unei hotărâri definitive, prevăzute de Noul cod de procedură penală.

Judecătoarea Manuela Orzaţă de la Tribunalul Bucureşti a formulat o cerere de abţinere, iniţial, arătând că are motive de a nu judeca acest dosar. Un alt complet de la Tribunalul Bucureşti s-a întrunit şi i-a respins judecătoarei cererea de abţinere. La următorul termen de judecată, avocaţii lui Liviu Dragnea au formulat cerere de recuzare împotriva judecătoarei. Şi de data aceasta, un alt complet de judecători a decis să respingă cererea, iar judecătoarea a intrat din nou în dosar. La termenul de luni, magistratul Manuela Orzaţă a decis că instanţa în sine, adică Tribunalul Bucureşti, nu e competentă să judece cauza. 

UPDATE 12:20 Tribunalul Bucureşti a ridicat din oficiu o excepţie care vizează necompetenţa materială de a judeca dosarul lui Liviu Dragnea. Instanţa se va pronunţa în jurul orei 13.00.

Astfel, Liviu Dragnea va afla dacă dosarul său având ca obiect contestaţie la executare va fi judecat în continuare de către Tribunalul Bucureşti sau va fi declinat la Înalta Curte.

Dragnea, din boxa arestaţilor, nu s-a arătat prea fericit de această problemă juridică ridicată chiar de judecător. 

„După o cerere de abţinere aprobată, alta respinsă şi o recuzare reccuzare respinsă constat că Tribbunalul vrea să mute dosarul la altă instanţă. Cred că în ritmul ăsta dosarul se va judeca atunci când se va termina mandatul (n.r. - de executare)”, a spus Liviu Dragnea.

Anterior, avocaţii lui Liviu Dragnea au reclamat în faţa instanţei că procurorul de şedinţă mestecă gumă în timpul şedinţei.

Totul s-a întâmplat după ce judecătoarea Manuela Orzaţă a invocat excepţia de necompetenţă materială a instanţei.

Procurorul a lăsat la aprecierea instanţei

Avocat Liviu Popescu: E vorba de privarea de libertate, de legalitatea detenţiei. Apreciem că e de competenţa instanţei de executare. Conform Înaltei Curţi, instanţa de executare e Tribunalul Bucureşti. Poate că, mestecând gumă, nu am înţeles ce a zis domnul procuror.

Judecător: Nu e cazul să fiţi ironic!

Avocata Flavia Teodosiu: Dar mestecă ostentativ! Devine deranjant!


Procesul în care Liviu Dragnea contestă pedeapsa de 3 ani şi 6 luni de închisoare primită pentru instigare la abuz în serviciu în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman ar urma să primească o decizie astăzi.

Iniţial, s-a decis o amânare pe 12 februarie, pentru azi, pentru că avocata lui Liviu Dragnea, Flavia Teodosiu,  nu s-a prezentat la proces din motive medicale, potrivit Agerpres.

Judecătoarea Manuela Orzaţă, a fost recuzată de avocaţii lui Dragnea, din cauza semnării unei cereri adresate de Forumul Judecătorilor din România către CSM de apărare a independenţei sistemului judiciar faţă de două categorii de afirmaţii făcute de Liviu Dragnea ”într-o manifestaţie publică şi într-o emisiune politică”, dar cererea a fost respinsă. 

Liviu Dragnea a fost condamnat definitiv de Instanţa supremă la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare pentru instigare la abuz în serviciu în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman, acesta reclamând mai multe abuzuri şi făcând cereri de eliberare.

Conform rechizitoriului întocmit de DNA, Floarea Alesu, director executiv al DGASPC Teleorman, în schimbul unor foloase necuvenite, a procedat la menţinerea ilegală în posturi a două angajate - Adriana Botorogeanu şi Anisa Niculina Stoica.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite