Dr. Predrag Balasevic, liderul Partidului Neamului Românesc din Serbia: Românii de la Sud de Dunăre sunt lipsiţi de drepturile elementare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dr. Predrag Balasevic, liderul celei mai importante organizaţii româneşti din Valea Timocului (Serbia)
Dr. Predrag Balasevic, liderul celei mai importante organizaţii româneşti din Valea Timocului (Serbia)

Românii din Serbia sunt lipsiţi în continuare de cele mai elementare drepturi, precum educaţie, cultură, mass-media şi religie în limba maternă, susţine dr. Predrag Balasevic, liderul celei mai importante organizaţii româneşti din Valea Timocului (Serbia).

Drepturile minorităţilor în Serbia nu sunt respectate, iar cei mai afectaţi de politica autorităţilor de la Belgrad sunt românii de pe Valea Timocului, susţine dr. Predrag Balasevic, preşedintele Partidul Neamului Românesc (PNR).

„În Serbia de Răsărit, minorităţile au fost folosite pentru reglarea de conturi între politicienii Puterii, invinuite de multe lucruri şi lipsite de cele mai elementare drepturi minoritare. Serbia încă nu a ieşit din acest cerc vicios şi refuză să se schimbe. Românii au această problemă că sunt divizaţi din cauza ca traiesc pe o suprafaţă mare a Serbiei, aşa că acei românii care traiesc în Voivodina au toate drepturile minoritare şi noi care traim la Sud de Dunare avem numai probleme şi încercările permanente din partea statului să nu se schimbe spre bine. Românii de la Sud de Dunare nu au drepturile elementare minoritare cun ar fi educaţia, cultura mass-media şi dreptul la religie în limba română. Romănii nu au reprezentantul lor în Parlamentul Serbiei, nu au instituţii corespunzatoare, de asemenea nu au controlul asupra unor decizi care sunt importante pentru destinul lor. Chiar şi dacă exuistă unele instituţii care ar trebui să reprezintă minoritatea, statul a facut totul că să ţină această instituţie sub control aşa că acest Consiliul Naţional Rumân, Vlaski Nacionalni Savet, este numai un instrument al statului şi nu apară drepturile românilor din Serbia de Răsarit. Dealtfel el a fost ales prin fraudă şi noi nu-l recunoaştem“, a declarat Predrag Balasevic, potrivit Romanian Global News, care citează libertatea.rs din Voivodina.

Potrivit acestuia, democratizarea Serbiei este blocată de un grup de oameni politici ancoraţi în trecut, care nu doresc nicio schimbare, în ciuda angajamentelor europene.

„Din păcate lucrurile în Serbia nu au plecat în direcţia bună şi din această cauză situaţia s-a complicat. În Serbia în acesti 25 de ani nu s-a dezvoltat sistemul democratic şi nici în ce direcţie trebuie să se dezvolte şi să meargă societatea sârbească. De decizia asta depinde tot ce este legat de politica din Serbia. În comparaţie cu România în care se ştie încotro merge societatea, în Serbia sunt nişte obstacole interne care opresc dezvoltarea rapidă a societăţi. Când vorbim de obstacole trebuie sa spunem că în Serbia imaginea politicii mondiale este deformată, iar politica externă este făcută de oameni politici care nu au dorit schimbări şi au ţinut oamenii într-un întuneric total. Mediatic, cultural, economic, Serbia este izolată şi o ţara înapoiată, având în vedere procesele de schimbare din jurul nostru“, afirmă liderul PNR.

PNR, prima filială la Belgrad

Asta face cu atât mai dificilă sarcina Partidului Neamului Românesc. „Sistemul în care trăim, în loc să ne ajute în problemele cu care ne confruntăm, a devenit în timp inamicul politic şi instituţional. PNR în loc să se ocupă cu politica sa minoritară este nevoit sa se ocupă şi de politica înaltă în Serbia pentru a supravieţui politic. Ideea cu care la început a plecat PNR a fost că statul în care trăim ne va ajuta dar din păcate s-a întâmplat invers“, spune Predrag Balasevic.

Recent, PNR a deschis o filială la Belgrad, înregistrând o premieră pentru organizaţiile româneşti din Serbia. Înfiinţarea acestei filiale în capitala Serbiei, este un moment important în viaţa politică a minorităţii româneşti din Serbia.

„Avem multe aşteptări. Pentru prima data ieşim cu activităţile politice din Valea Timocului. La Belgrad dorim să-i atragem pe românii noştri care au venit aici din diferite motive - economice, studenţie, pentru păstrarea identităţi naţionale româneşti. Într-un oraş mare repede se pierde limba, cultura, obiceiurile şi, în final, identitatea. Deasemenea pentru noi este important să avem filiala noastră la Belgrad pentru o mai mare vizibilitate. Sunt puţine partide ale minorităţilor care astăzi au filiale lor la Belgrad“, explică preşedintele PNR.

Aşteptări mari din partea ţării-mamă

Despre susţinerea din partea ţării-mamă, acesta spune că nu este cum ar trebui să fie şi că România ar trebui să urmeze exemplul Ungariei, care ştie să-şi protejeze comunităţile din afara graniţelor.

„România are un program pentru ajutorul românilor de pretutindeni. Acest program se realizează prin Ministerul pentru românii de pretutindeni. Înainte de acest Minister a fost Departamentul care nu a fost eficace şi care ne-a creat mai multe probleme de cât ne-a ajutat. Noi dăm exemplul Ungariei cum această ţară ajută comunitatea maghiară din Serbia. De la cetaţenie, până la investiţii concrete în zonele unde traiesc unguri. Să nu vorbesc cât este ajutată această comunitate în sistemul şcolar, mass-media, până la credite acordate agricultorilor maghiari din Voivodina. Şi toate acestea sunt finaţate de statul ungar. Noi, românii din Serbia, putem numai să visăm la aceste lucruri. Noi nu avem limba română în sistemul şcolar sârbesc, mass-media în limba română, slujirea liturgiei în limba română. Este o problemă mare pentru că Serbia nu recunoaşte Biserica Ortodoxă Română în Timoc. Deasemenea activităţile culturale nu sunt sprijinite financiar de statul unde trăim. Din această cauză România trebuie mai mult să sprijină această comunitate mare de români din Serbia“, a mai spus dr. Predrag Balasevic.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite