Două organizaţii ale magistraţilor cer respingerea schimbărilor legilor justiţiei. Procurorul general: Avem pârghii să oprim modificările

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Forumul Judecătorilor din România şi Asociaţia Procurorilor din România au cerut respingerea modificărilor la legile justiţiei, susţinând că proiectul este promovat cu o „grabă nejustificată şi neprocedurală”. La rândul său, procurorul general a spus că sunt pârghii pentru oprirea modificărilor.

„Singura soluţie pentru depăşirea acestei situaţii critice este reluarea dialogului, bazată pe principiile transparenţei instituţionale, astfel încât modificarea acestor legi, fundamentale pentru funcţionarea statului de drept, să se facă numai în urma unor studii de impact, a unei consultări reale a societăţii civile, Consiliului Superior al Magistraturii, corpului magistraţilor, Comisiei de la Veneţia, iar adoptarea lor să se bucure de încrederea cetăţenilor României, să contribuie la buna funcţionare şi modernizarea sistemului judiciar şi să nu afecteze independenţa justiţiei, garanţie fundamentală a democraţiei”, se arată într-un comunicat al celor două organizaţii, citat de Digi24.ro.

Magistraţii mai arată că parlamentarii ignoră atât părerea magistraţilor, cât şi şi recomandările din Raportul MCV.

„O astfel de pseudo-dezbatere parlamentară, fără un drept efectiv de susţinere argumentată a amendamentelor, care ignoră punctul de vedere covârşitor majoritar al magistraturii şi recomandările din Raportul Comisiei Europene din cadrul Mecanismului de cooperare şi verificare, privind independenţa sistemului judiciar, nu se poate face (şi nici nu poate fi îmbrăcată într-o aparenţă de legitimitate) prin prezenţa doar a unor asociaţii profesionale, cu reprezentativitate limitată, care nu ţin cont de poziţia fermă a corpului magistraţilor, exprimată inclusiv în sute de adunări generale”, se arată în document.

Lazăr: Putem să oprim modificările la legile Justiţiei

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a afirmat, vineri, că procurorii sunt hotărâţi să-şi apere independenţa obţinută şi că există pârghii pentru blocarea modificărilor la legile justiţiei pregătite de Parlament.

„Din punct de vedere legal, ce pârghii aveţi să opriţi (modificările la legile Justiţiei - n.r.)?”, a fost întrebarea adresată de jurnalişti procurorului general. „Avem, dar nu le anunţăm. Toate la momentul potrivit. Le pregătim”, a răspus şeful Parchetului General, citat de Digi24.ro.

„Nu caracterizez activitatea altor instituţii, dar, în mod repetat, am arătat că atunci când trebuie să modificăm legile Justiţiei nu o putem face altfel decât prin proceduri care să fie normale, prin care să se analizeze în mod transparent şi să se discute în mod transparent toate propunerile în aşa fel încât, în final, să obţinem legi în care să aibă încredere toată lumea”, a declarat procurorul general al României, Augustin Lazăr.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite