Dosarul „Portul Constanţa”. Senatorul Mircea Banias, Bogatu, Mironescu, dar şi ceilalţi 36 de inculpaţi, achitaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea Supremă i-a achitat, marţi pe senatorul Mircea Banias, pe fostul director al Direcţiei Domenii Portuare Eugen Bogatu, pe fostul secretar general al Ministerului de Interne Laureţiu Mironescu, dar şi pe ceilalţi 36 de inculpaţi din dosarul privind importuri ilegale în Portul Constanţa. Decizia nu este însă definitivă.

În acelaşi dosar, instanţa a mai dispus achitarea a altor 36 de inculpaţi, printre care (funcţii la data producerii faptelor) Sunai Cadîr — director al DRAOV Constanţa; Liviu-Adrian Durbac — şef al Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea; Claudiu Constantin Olteanu şi Liviu Costel Bratu — ambii adjuncţi ai şefului Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea; Adrian Sorin Pătraşcu — ofiţer de poliţie, comandant adjunct 'Grup de nave' Constanţa în cadrul IGPF, Ionuţ Marius Scrioşteanu — şef al Biroului Vamal Slobozia, un şef control fizic containere, inspectori şi lucrători vamali, patroni de firme şi administratori, cetăţeni de origine libaneză, iordaniană, siriană, chineză, care erau intermediari vamali.

De asemenea, judecătorii au mai dispus şi ridicarea sechestrului pus de procurori pe bunurile inculpaţilor şi au constatat că persoana vătămată SC Adidas AG, prin reprezentant SC Frisch&Partners SRL, nu s-a constituit parte civilă în dosar.

Decizia de marţi a Curţii Supreme nu este definitivă şi poate fi atacată la aceeaşi instanţă.

Procurorii i-au acuzat pe cei 39 de inculpaţi din dosar că, prin grupul infracţional pe care l-ar fi constituit sau la care au aderat, au controlat activităţile de import-export din cadrul Direcţiei Vamale Constanţa şi au perceput diverse sume de bani pentru procesarea vamală a mărfurilor, unele dintre acestea introduse ilicit.

Printre acuzaţiile din dosar sunt cele de trafic de influenţă, dare şi luare de mită, evaziune fiscală, contraband, fals şi uz de fals.

Potrivit procurorilor, timp de aproape un an, din mai 2010 până în martie 2011, la instituţiile vamale şi portuare din Constanţa a „funcţionat” o „reţea de taxare ilicită” a containerelor, unele cu mărfuri contrafăcute. În schimbul acestor servicii, membrii grupării ar fi cerut zilnic între 250 de dolari şi 13.000 de dolari pentru fiecare transport. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite