Dosarul violenţelor din 10 august. Parchetul General cere pentru a treia oară desecretizarea documentelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parchetul General a cerut marţi, pentru a treia oară, desecretizarea documentelor ce privesc intervenţia forţelor de ordine la protestul din 10 august. Precizările magistraţilor vin în contextul în care Jandarmeria şi ministrul de Interne, Carmen Dan, au precizat că această desecretizare nu este necesară.

Parchetul General a transmis marţi o serie de precizări privind „asigurarea caracterului echitabil al urmăririi penale privind incidentele violente din 10 – 11 august 2018”. Aceste precizări vin în contextul afirmaţiilor lansate în spaţiul public„în sensul că nu este necesară desecretizarea unor documente întrucât, potrivit prevederilor Legii nr. 182/2002 privind protecţia informaţiilor clasificate, procurorii au acces la toate documentele cu acest caracter”, se arată într-un comunicat de presă al parchetului.

„Declasificarea anumitor documente este necesară în vederea asigurării caracterului echitabil al urmăririi penale, precum şi pentru respectarea dreptului la apărare al părţilor şi subiecţilor procesuali principali. În acest sens, documentele trebuie declasificate pentru a putea fi depuse la dosarul cauzei şi consultate de către părţi, subiecţi procesuali şi avocaţii acestora, doar în acest mod putându-se da eficienţă principiului egalităţii armelor şi aflării adevărului”, a transmis Parchetul General.

Magistraţii invocă în sprijinul poziţiei lor o decizie a Curţii Constiţuţionale unde se arată că „orice informaţie care poate fi utilă aflării adevărului trebuie să fie folosită în procesul penal”.

Referitor la necesitatea aflării adevărului în procesul penal, în considerentele Deciziei Curţii Constituţionale nr. 21 din 18 ianuarie 2018 se arată că “orice informaţie care poate fi utilă aflării adevărului trebuie să fie folosită în procesul penal”. Totodată, Curtea Constituţională apreciază că ”protecţia informaţiilor clasificate nu poate avea caracter prioritar faţă de dreptul la informare al acuzatului şi faţă de garanţiile dreptului la un proces echitabil ale tututor părţilor”.

Carmen Dan i-a sugerat procurorului general să citească legea

​Ministrul de Interne, Carmen Dan, a catalogat punerea sub acuzare a şefilor Jandarmeriei de către Parchet drept o acţiune de intimidare, sugerându-i procurorului general să citească legea care precizează că procurorii au acces neîngrădit la documente clasificate secret de stat sau de serviciu. 

„Nu văd în această acţiune decât o altă acţiune de intimidare a unei instituţii fundamentale a statului, şi anume Jandarmeria Română, care are atribuţii importante în asigurarea ordinii publice. Să ne amintim că nu cu mult timp în urmă procurorul general mai lansa o declaraţie în spaţiul public, referindu-se la faptul că procurorii au acces îngreunat la documentele pe care trebuie să le analizeze, urmare a faptului că acestea sunt secretizate. Cred că nu ar mai fi făcut această declaraţie dacă ar fi făcut efortul minim de a deschide legea 182 din 2002 perivind protecţia informaţiilor clasificate în care se vorbeşte foarte clar despre accesul neîngrădit al procurorilor la toate documentele care sunt clasificate secret de serviciu sau secret de stat în condiţiile garantării, validării şi depunerii jurământului", a declarat luni Carmen Dan.

Parchetul General a anunţat, vineri, că şeful Jandarmeriei Române, Ionuţ Cătălin Sindile, prim-adjunctul instituţiei, Sebastian Cucoş, dar şi şeful Jandarmeriei Capitalei şi coordonatorul intervenţiei forţelor de ordine în Piaţa Victoriei pe 10 august, Laurenţiu Cazan, sunt urmăriţi penal în dosarul violenţelor de la miting. Procurorii au mai transmis că ordinul de evacuare a Pieţei Victoria a fost dat cu încălcarea legii, ora 23:11 fiind consemnată în mod nereal, şi că un secretar de stat din Ministerul de Interne a exercitat presiuni asupra prefectului Capitalei pentru semnarea ordinului.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite